REDEGJORDE: Bergens-ordfører Trude Drevland (H) holdt pressekonferanse om situasjonen sin i dag.
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
REDEGJORDE: Bergens-ordfører Trude Drevland (H) holdt pressekonferanse om situasjonen sin i dag. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

- Saken bør være lagt død nå

Trude Drevland ga en troverdig og ærlig forklaring på Venezia-saken, synes valgforsker Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg syntes det var en ærlig, ektefølt, grundig og logisk redegjørelse fra Drevland. Saken bør være lagt død nå, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.

Trude Drevland (H) redegjorde i dag for sin rolle i og framstilling av sin etter hvert mye omtalte sponsede tur til Venezia i fjor sommer. Hun beklaget på det sterkeste at hun har forklart seg feilaktig om hvordan turen foregikk.

- Jeg beklager at jeg har forklart meg galt. Jeg er lei meg, sa hun i den svært følelsesladde redegjørelsen for bystyrets gruppeledere og pressen.

Fikk betalt tur På skipsreder Torstein Hagens regning ble Drevland og sønnen fløyet til Venezia i privatfly og innkvartert på luksushotell for å overvære sjøsettingen av cruiseskipet «Viking Star», etter at hun hadde akseptert å bli gudmor for fartøyet, som ble døpt i Bergen 17. mai i år.

Ordføreren hevdet først at hun satt på med Hagens fly fordi rederen skulle plukke opp slektninger i Bergen. Dette viste seg seinere ikke å stemme; i tillegg til Bergens havnesjef hadde privatjeten ingen andre passasjerer enn Drevland og sønnen.

Drevland innrømmet overfor Bergens Tidende at hun hadde gitt feil framstilling av saken, og tok 5. juni ut sykmelding. Under sin redegjørelse i dag kunngjorde ordføreren at hun forlenger sykmeldingen, men at hun fortsetter sin ordførergjerning etter ferien.

- Jeg må bare få litt tid i ro nå. Så kommer jeg tilbake for fullt i politikken etter ferien. Jeg skal i valgkamp i august. Vær trygg! erklærte hun.

Ikke overrasket Aarebrot er ikke overrasket over at Drevland har bestemt seg for å bli sittende som ordfører, på tross av oppstyret rundt Venezia-turen.

- Jeg forventet ikke at hun ville trekke seg. Saken som angår henne, er for liten til det, sier han.

Under redegjørelsen betonte Drevland at hun har vært under betydelig stress den seinere tida, og at det har påvirket hukommelsen hennes, og således forårsaket den feilaktige framstillingen av flyturen. Mannen, advokat Odd Drevland, ble i mai dømt til fengselsstraff for underslag og må sone i fengsel. I tillegg har et av barna blitt syk som følge av saken, forklarte hun.

Aarebrot kjøper Høyre-ordførerens forklaring, og synes hun fortjener sympati.

KJØPER DREVLANDS FORKLARING: Valgforsker Frank Aarebrot synes Trude Drevland framsto som ektefølt og troverdig under dagens redegjørelse. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KJØPER DREVLANDS FORKLARING: Valgforsker Frank Aarebrot synes Trude Drevland framsto som ektefølt og troverdig under dagens redegjørelse. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Her er det spesielle omstendigheter. Alle kan skjønne at det er tøft å sitte som ordfører i Norges nest største by samtidig som mannen din må i fengsel, sier han.

- I Bergens interesse Valgforskeren tror heller ikke at opposisjonen, med Arbeiderpartiet i spissen, vil forfølge saken videre etter ordførerens redegjørelse.

- Nei, de har ligget lavt hele veien, og alle vet at slike ting kan skje med dem selv, sier Aarebrot.

Under redegjørelsen betonte Drevland at alt hun gjorde på Venezia-turen, var i Bergens interesse. Byen har i lang tid prøvd å bli såkalt snuhavn for cruiseskip - en status som vil innbringe betydelige inntekter.

- Målet var ikke personlig vinning, framholdt ordføreren.

- Byen vil tjene på det, fordi rederiene må betale for å anløpe havna. Dermed vil vi ikke bare få inn pengene som turistene legger igjen, forklarer Aarebrot, selv bergenser.

GUDMOR FOR CRUISESKIP: Drevland er gudmor for cruiseskipet «Viking Star», som ble sjøsatt under Venezia-turen. Her er skipet i London i forrige måned. Foto: NFH / Wikimedia Commons
GUDMOR FOR CRUISESKIP: Drevland er gudmor for cruiseskipet «Viking Star», som ble sjøsatt under Venezia-turen. Her er skipet i London i forrige måned. Foto: NFH / Wikimedia Commons Vis mer