Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Saken er helt ødeleggende for helsevesenets tillit

- Hvis jeg som lege hadde fått en slik henvendelse, hadde jeg bedt ham ryke og reise.

KRASS KRITIKK FRA REGJERINGSPARTNER: Sosialistisk Venstrepartis medlem i helse- og sosialkomiteen Olav Ballo er mener statsråden må legge om stilen, eller gå av. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KRASS KRITIKK FRA REGJERINGSPARTNER: Sosialistisk Venstrepartis medlem i helse- og sosialkomiteen Olav Ballo er mener statsråden må legge om stilen, eller gå av. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Vet du noe om denne saken? Tips Dagbladet på 2400@db.no, ring 2400 00 00 eller send sms til 2400.
-----------------------

(Dagbladet.no): Stortingsrepresentant for SV, Olav Gunnar Ballo, er selv lege og sitter i tillegg i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Han reagerer på at helseministeren personlig har tatt kontakt med tre sykehustopper ved Ullevål universitetssykehus «for å forsikre seg» at vennen Inge Ryan fikk god behandling.

- Hansen kompliserer
- Dette er en utilbørlig og uhørt opptreden av statsråden — og vitner om dårlig vurderingsevne. Helseministeren skal ikke gripe inn på denne måten, det er helt uakseptabelt. Helseministeren skal forholde seg på et overordnet nivå. Det er åpenbart at en person som har lungebetennelse, og 40 i feber, får behandling. Men dette er medisinske vurderinger som helseministeren ikke skal legges seg opp i, sier Ballo.

- Det er åpenbart at statsrådens henvendelser kompliserer hendelsesforløpet, legger han til.

LÅ PÅ SYKEHUS: SVs parlamentariske leder, og venn av Bjarne Håkon Hanssen, Inge Ryan. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LÅ PÅ SYKEHUS: SVs parlamentariske leder, og venn av Bjarne Håkon Hanssen, Inge Ryan. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Hva tror du denne saken gjør med helsevesenets tillit til statsråden?

- Det er åpenbart at saken er helt ødeleggende for helsevesenets tillit. Helseministeren har ikke noe å gjøre med behandlingen av enkeltpasienter. Helsevesenet settes under et konstant press.  Jeg får mange henvendelser fra helsepersonell om at de må prioritere beinhardt. Politiske vedtak har konsekvenser som betyr at de må vurdere ulike pasientgrupper opp mot hverandre.

- De er lojale mot vedtakene som blir gjort, men så opplever de at de som er politisk ansvar begynner å ringe. Det er klart at de vil oppleve at det er en uholdbar situasjon.. Slik jeg kjenner helsepersonell i Norge, er det lite man finner mindre akseptabelt enn dette. Hvis jeg som lege hadde fått en slik type henvendelse fra helseministeren, hadde jeg rett og slett bedt han ryke og reise.

Utidig innblanding
Hvordan tror du sykehuset har oppfattet Hanssens henvendelser?

- Det kan bare oppfattes på en eneste måte; en utidig innblanding og utilbørlig press fra noen som sitter i maktposisjon. Dette handler om medisinske vurderinger som ikke helseministeren skal blande seg inn i. Med å gjøre dette, gjør han medisin om til politikk. Det må han slutte med. 

BLE RINGT: Administrerende direktør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
BLE RINGT: Administrerende direktør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer

- Kan dette oppfattes som forskjellsbehandling?

- Hvordan kan det oppfattes annerledes? Dette er forskjellsbehandling. Bjarne Håkon Hanssens opptreden i denne saken synliggjør at det er noe som gjelder for vanlige folk, mens noe annet gjelder for folk i posisjoner. Det er helt umulig for Bjarne Håkon Hanssen å ha oversikt over hvem som til en hver tid legges inn på norske sykehus. Det er helt tilfeldig hvilken historie han blir presentert, og han kan naturligvis ikke følge opp hundrevis av tilfeller. Når han nå griper inn for en nær venn og politikerkollega betyr det at han forskjellsbehandler. Da Dagfinn Høybråten var statsråd sa han alltid  «Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan kommentere enkeltsaker. Jeg har et overordnet ansvar.» Selvsagt er det på denne måten Bjarne Håkon Hanssen må opptre. Det betyr ikke at han ikke skal være en god venn, samt vise sympati. Men han må forholde seg til pasienter som en hver annen person dette i landet.

- Hanssen sier det hender han ringer systemet etter kontakt med pasienter?

- Det må han slutte med fra i dag, lørdag 20. juni. Hvis han ikke har skjønt det, så må et flertall i Stortinget fortelle han at det er galt. Han kan ikke fortsette som statsråd hvis han fortsetter med denne praksisen.

BLE RINGT: Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
BLE RINGT: Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
LÅ HER: Ullevål universitetssykehus. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
LÅ HER: Ullevål universitetssykehus. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling