Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nils Johan var lensmann da Marie-Louise ble drept:

- Saken har plaget meg i 20 år. Det ligger og gnager hele tida

Han tror riktig mann endelig er tatt. Nå håper Nils Johan Mikalsen å legge drapsgåten fra 1998 bak seg.

ÅSTEDET: Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt hjem i Sjøvegan. Lensmann Nils Johan Mikalsen sier det uoppklarte drapet har plaget ham siden sommerdagen i 1998. Foto: NTB Scanpix
ÅSTEDET: Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt hjem i Sjøvegan. Lensmann Nils Johan Mikalsen sier det uoppklarte drapet har plaget ham siden sommerdagen i 1998. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Troms sendte i går ut melding om at en utenlandsk mann i slutten av 30-åra er pågrepet og siktet for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) i 1998, også kjent som Sjøvegan-drapet. Mannen ble pågrepet på Gardermoen onsdag, på vei fra utlandet til Norge. Det 20 år gamle drapet i Salangen i Troms kan med det vise seg å være oppklart, etter det politiet beskriver som en gjennomgang av beviser.

Tidligere lensmann i Salangen, Nils Johan Mikalsen, beskriver stemninga i bygda som lettet etter at nyheten om pågripelsen ble kjent. For ham selv har det vært en spesiell dag.

image: - Saken har plaget meg i 20 år. Det ligger og gnager hele tida

- Denne saken har plaget og irritert meg i 20 år. Det har vært som en følelse av avmakt. Det har ikke vært noe godt i det hele tatt, og både jeg og lokalsamfunnet er lettet i dag, sier Mikalsen til Dagbladet.

- Gnager på deg hele tida

Han hadde vært lensmann i Salangen i ti år, da det brutale drapet fant sted. Politiet fikk først melding om en husbrann. Men i brannruinene av eneboligen ble levningene etter Bendiktsen funnet.

Obduksjonen viste at 59-åringen hadde blitt drept med en rekke knivstikk og misbrukt seksuelt før boligen var tent på. Siden den gang har mer enn 1400 personer blitt avhørt, uten at drapsgåten har blitt løst.

- Jeg gikk av som lensmann i 2011, uten at vi hadde klart å finne en drapsmann. Følelsen man har når man går av uten å oppklare en slik sak, er ikke så lett å beskrive. Det er som en oppgave man starter på, men ikke får fullført. Det ligger og gnager hele tida, og du blir aldri kvitt det, forteller Mikalsen.

image: - Saken har plaget meg i 20 år. Det ligger og gnager hele tida

Fantomtegningene

Selv bor han fremdeles i bygda, som nå endelig kan ha fått svaret på sitt store mysterium om hvem som drepte Bendiktsen. Den pensjonerte lensmannen mener det er riktig mann som er tatt, men ønsker ikke å fortelle detaljer om etterforskninga fra da han jobbet med saken eller om den siktede mannen også var i hans søkelys tidligere.

I 2015 gikk politiet ut med tre fantomtegninger av en mann de mente sto bak drapet. Tegningene, som var basert på to vitnebeskrivelser, ble utarbeidet etter at drapet skjedde, men politiet valgte å holde tegningene tilbake fra offentligheten i 17 år. Det er ikke kjent om den pågrepne mannen likner fantomtegningene.

Håper på endelig punktum

Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos sin Cold Case-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken. Ifølge politiet fikk saken en vending i løpet av sommeren 2017. Det førte til at politiet i samarbeid med Kripos satte i gang en intensivering i arbeidet.

- Det jeg kan si, er at dette var den mest arbeidskrevende saken jeg jobbet med i løpet av mine 30 år som lensmann. Drapet har forfulgt både meg og bygda siden 1998, og har vært dratt fram flere ganger årlig, sier Mikalsen, som til tross for pensjonisttilværelsen ikke har koblet seg helt av etterforskninga. Nå håper han imidlertid at det skal være over.

- Jeg har jo ikke fått noen detaljer om arbeidet, men har holdt kontakten og blitt oppdatert fra politiet, også etter at jeg gikk av. Jeg håper og tror at det nå skal bli slutt, og at vi kan parkere denne saken for godt. Det tror jeg alle hadde hatt godt av.