Saken kan bli utsatt

Politiets telefonavlytting er et brennhett tema.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Høyesteretts kjennelse om å gi forvsarerne innsyn i avlyttingsmateriale kommer til å påvirke Nokas-rettssaken.

Klokken kvart over åtte i dag hadde NOKAS-forsvarerne et 25 minutters langt rettsmøte der de fremmet krav om å utsette rettssaken for å gjennomgå nytt materiale i saken. I går kom det frem at høyesterett vil gi forsvarerne innsyn i politiets omfattende telefonavlytting i saken. Det gir forsvarerne adgang til å be om å få saken utsatt.

Men aktor Tor Christian Carlsens innledningsforedrag fortsetter som planlagt i formiddag, og forsvarerne vil få kommentere aktors framstilling seinere i dag.

På rettsmøtet, der blant andre Ridvan Halimis forsvarer Trygve Staff var til stede, ble det enighet om at avgjørelsen om utsettelse blir utsatt til i morgen, før den første av de tiltalte, Erling Havnå, skal begynne sin forklaring.

Vil kreve pause

I morgen skal etter planen den første av de tiltalte, Erlign Havnå, avgi sin forklaring. Før Havnå går i vitneboksen, vil retten ta stilling til om Høyesteretts kjennelse betyr at retten må ta en pause. Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden, har krevd en pause for å få tid til å gjennomgå avlyttingsmaterialet.

Dette kravet fremmes av alle forsvarerne.

Retten og forsvarerne ble enige om denne framdriften før retten ble satt i dag tidlig.

AVLYTTET: Forsvareren til David Toska, Øystein Storvik, snakker i mobiltelefon under en pause i går. Det er politiets omfattende telefonavlytting i saken som er årsaken til at forsvarerne krever utsettelse. Foto: Scanpix
AVLYTTET: Forsvareren til David Toska, Øystein Storvik, snakker i mobiltelefon under en pause i går. Det er politiets omfattende telefonavlytting i saken som er årsaken til at forsvarerne krever utsettelse. Foto: Scanpix Vis mer

Avlyttet 200

Politiet har i løpet av etterforskningen av Nokas-ranet fått rettenes kjennelse for å avlytte en lang rekke personer. Dete er overskuddsmaterialet av dette Høyesterett nå har gitt forsvarerne innsyn i, etter at lagmannsretten først nektet dem dette.

Over 200 telefoner skal ha blitt avhørt under etterforskningen og jakten på ranerne. Det knytter seg også stor spenning til hvem som har blitt avlyttet.

Problemet er at det er et svært omfattende materiale, som det vil ta lang tid å gjennomgå i detalj. Derfor knytter det seg spenning til om retten vil innvilge den pausen forsvarerne krever, og hvor lang den eventuelt vil bli.

KREVER UTSETTELSE: Forsvarer Trygve Staff var på møtet i dag morges. Først i morgen vil retten avgjøre om saken blir utsatt.
FORTSETTER: Saken vil imidlertid fortsette som normalt i dag, der statsadvokat Tor Christian Carlsen vil avslutte aktoratets innledningsforedrag, og forsvarerne vil komme med sine merknader til denne.