ROJAL SKIJAKKE: Denne jakka ble ble stjålet fra Skimuseet 9. februar i år. Kriminalpolitiet satte i gang en omfattende etterforsking for å finne den uerstattelige museumsgjenstanden. 25. februar fant politiet jakka på et renseri i Oslo. De ansatte ante ikke at det var den berømte skijakka de hadde fått inn til rensing.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ROJAL SKIJAKKE: Denne jakka ble ble stjålet fra Skimuseet 9. februar i år. Kriminalpolitiet satte i gang en omfattende etterforsking for å finne den uerstattelige museumsgjenstanden. 25. februar fant politiet jakka på et renseri i Oslo. De ansatte ante ikke at det var den berømte skijakka de hadde fått inn til rensing. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Saken mot 45-åringen som stjal kong Haakons skijakke er henlagt

Står også tiltalt for å ha drapstruet Sigbjørn Johnsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 45-åring, som denne uka har stått tiltalt i Oslo tingrett for å ha drapstruet finansminister Sigbjørn Johnsen og hans i sommer, har tilstått tyveriet av den berømte skijakka. Han var imidlertid psykotisk på det aktuelle tidspunktet.

I straffesaken i kjølvannet av drapstruslene mot familien Johnsen har statsadvokaten lagt ned påstand om at 45-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern, fordi han var psykotisk og ikke strafferettslig tilregnelig da han kom med truslene.

- Ikke alvorlig nok Bakgrunnen for at han ikke kan dømmes til tvunget psykisk helsevern i kongejakke, er at vilkårene ikke er til stede. Det straffbare forholdet er ikke alvorlig nok.

45-åringens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at han både skriftlig og muntlig har fått bekreftet at klienten vil få henlagt en rekke straffbare forhold, blant annet tyveri av kong Haakons skijakke, og at dette vil skje når dommen i trusselsaken er rettskraftig.

Etter det Dagbladet får opplyst, omfatter henleggelsen også grovt skadeverk mot en rekke luksusbiler på Aker Brygge. 45-åringen har erkjent å ha ripet opp bilene. Omlakkering av bilene beløp seg samlet til rundt en halv million kroner.

Dom i neste uke Kong Haakons skijakke ble stjålet fra Skimuseet 9. februar i år. Kriminalpolitiet satte i gang en omfattende etterforsking for å finne den uerstattelige museumsgjenstanden. 25. februar fant politiet jakka på et renseri i Oslo. De ansatte ante ikke at det var den berømte skijakka de hadde fått inn til rensing.

Dommen i trusselsaken faller i neste uke. Advokat Ihlebæk har lagt ned påstand om frifinnelse. Saken er meget spesiell på grunn av 45-åringens diagnose de siste åtte årene, og vil trolig uansett utfall bli anket til Borgarting lagmannsrett i første omgang.
45-åringen var psykotisk da han truet familien Johnsen, men hadde vært symptomfri de siste tre og en halv månedene før rettssaken startet mandag.