Saken mot Janne Kristiansen henlagt

Ble stoppet av Forsvarsdepartementets taushetsplikt. Kristiansen likevel ikke fornøyd med henleggelsen.

GIKK PÅ DAGEN: Avgått PST-sjef Janne Kristiansen under 22. juli-høringen på Stortinget 18. januar.  Under høringen røpet hun at norsk militær etterretning har en agent i Pakistan. Hun forlot stillingen samme kveld. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
GIKK PÅ DAGEN: Avgått PST-sjef Janne Kristiansen under 22. juli-høringen på Stortinget 18. januar. Under høringen røpet hun at norsk militær etterretning har en agent i Pakistan. Hun forlot stillingen samme kveld. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Straffesaken mot tidligere sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Janne Kristiansen er henlagt av Spesialenheten for politisaker. Det melder enheten selv i en pressemelding.

Røpet agent Kristiansen var under etterforskning fordi hun under Stortingets 22. juli-høring røpet at norsk militær etterretning har en agent i Pakistan. PST-sjefen trakk seg samme kveld, og straffesak ble åpnet dagen etter.

Saken la betydelig press på forholdet mellom Norge og Pakistan, og intens diplomatisk aktivitet mellom landene fulgte de nærmeste dagene etter munnhellet.

Spesialenheten opplyser at saken henlegges på grunnlag av bevisets stilling - mer spesifikt er en hovedårsak at enhetens etterforskere ikke får anledning til å avhøre alle vitner de ønsker å snakke med.

Med henvisning til taushetsplikten om opplysninger vedrørende rikets sikkerhet har Forsvarsdepartementet avslått etterforskernes anmodning om fritak fra plikten for de aktuelle personene.

- Uten vitneforklaringer fra personell innenfor Forsvardepartementets ansvarsområde er det vanskelig å få belyst de faktiske forhold på et vis som vil være nødvendig for den strafferettslige bedømmelsen av saken, slår Spesialenheten fast.

Ikke fornøyd Kristiansen har ikke erklært straffskyld i saken. Hennes forsvarer Ellen Holager Andenæs opplyser til Dagbladet at hun ikke er overrasket over henleggelsen, men at hun likevel vurderer å påklage Spesialenhetens beslutning til Riksadvokaten.

- Vi finner det utilfredsstillende at saken er henlagt på grunnlag av bevisets stilling. Vi mener den burde henlegges fordi det ikke foreligger noe straffbart forhold, sier advokaten.

Spesialenheten har anledning til å påklage Forsvarsdepartementets avgjørelse til Riksadvokaten. Hvorvidt det vil skje, er ennå ikke klart.

- Et betydelig moment Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus utdyper overfor Dagbladet bakgrunnen for henleggelsen.

- Blir saken henlagt fordi Forsvarsdepartementet ønsker det, ikke fordi dere ikke har funnet grunn til å gå videre med den?

- Jeg vil ikke være så bastant, dette er vår vurdering ut fra de foreliggende opplysningene vi har. Men også det forhold at departementet har nektet å frita for taushetsplikt, er et betydelig moment, sier Presthus.

- Vi har har konkret bedt om å frita vitner for taushetsplikt. Det har ikke departementet villet gjøre, slår Presthus fast.

Også fra andre tjenester - Hvilken rolle har personene dere ville snakke med?

- De jobber ikke bare i departementet, men også innenfor andre tjenester.

- Hva har Janne Kristiansen selv sagt om ordene som falt 18. januar?

- Jeg tror ikke det er riktig av meg å gå inn på innholdet i forklaringen. Hun har forklart seg omkring omstendighetene for høringen og sine egne uttalelser, og sin vurdering omkring dem.

Dagbladet følger saken.