OPPRØRT: Irene Greftegreff, generalsekretær i Norges Døveforbund, er opprørt over at en døv voldtemann fikk redusert straff.
OPPRØRT: Irene Greftegreff, generalsekretær i Norges Døveforbund, er opprørt over at en døv voldtemann fikk redusert straff.Vis mer

- Saken oppleves som en grov nedvurdering av døve

Døvesamfunnet sjokkert etter at døv voldtektsmann fikk redusert straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Folk er opprørte. Det gjelder både døve selv og andre i miljøet. Det oppleves som en grov nedvurdering av døve kollektivt. Vi sliter mye med at enkelte tror det må være noe mer galt med oss, ikke bare hørselensier Irene Greftegreff, generalsekretær i NDF, til Dagbladet.

- Som en av de ansatte på kontoret sa i går: Dette setter kampen vår tilbake, sier Greftegreff.

Nedringt Lørdag fortalte VG historien om en kvinne som ble voldtatt, og opplevde at gjerningsmannen fikk redusert straff på grunn av at han var døv.

Mannen ble først dømt til tre år og seks måneder i fengsel for voldtekten, som skjedde i 2008, men lagmannsretten reduserte straffen til ett år.

I VG sier mannens forsvarer at han oppfattet det som at juryen trodde på mannen da han sa at han ikke skjønte at kvinnen sa «NEI». I går ble Norsk Døveforbunds (NDF) sentralbord nedringt av frustrerte medlemmer.

- Men dette er jo ikke bare om døvhet. Mange har uttrykt stor sympati for offeret. Det er jo først og fremst hun som har lidd under dette. Og det blir også en diskusjon rundt voldtekt og hvordan samfunnet reagerer på det gjennom lovverk og rettsapparat, sier Greftegreff.

- Voldtok språket mitt Maren Oriola er døv og fikk utløp for sin frustrasjon i et blogginnlegg.

Hun skriver:

«Han voldtok kvinnen!
Han voldtok det norske rettssystemet!
Han voldtok språket mitt!
Han voldtok kulturen min!
Han voldtok stoltheten min!»

- Hva som egentlig har vært utslagsgivende, er det vanskelig å vite noe helt sikkert om. Det som er rimelig sikkert, er at det ikke skaper noe godt inntrykk av døve, sier Greftegreff.

- For oss er det absurd at en vanlig oppegående døv ikke skulle oppfattet at en kvinne er motvillig eller gjør motstand. Er det noe vi oppfatter, er det faktisk kroppsspråk. Dette avslører nedlatende holdninger mot døve, at døve er så sosialt uintelligente eller tilbakestående at de ikke forstår når en kvinne er uvillig i en slik situasjon, skriver Greftegreff i et innlegg på NDFs nettsider.