- Saken skremmer vekk kundene mine

Takstmann Thorbjørn Myhre (40) varsler økonomiske krav overfor Aktiv Eiendomsmegling etter boligskandalen i Asker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Saken skremmer vekk kundene og truer livsgrunnlaget mitt. Fredag i forrige uke hadde jeg ordrebøkene fulle. Mandag var de tomme. Nå må jeg selge huset, sier han.

Myhre hevder han helt uskyldig er dratt inn i boligskandalen, og at navnet hans er misbrukt i «lurehandelen».

Takstmannens forklaring på at hans navn trekkes inn i samtalen mellom eiendomsmekler Frank Gjesdal og investor Johnny Halvorsen, er at han kort tid i forveien hadde taksert eiendommen til ekteparet Rolv Sjølshagen og Ada Lindboe i Asker. Samtalen ble tatt opp på lydbånd.

Myhre har allerede fått signaler fra flere eiendomsmeklere om at de ikke lenger ønsker å bruke ham som takstmann.

- De sier at de dessverre må finne en ny takstmann fordi kundene deres ikke lenger har tillit til meg. I vanlige folks øyne har jeg vært med på narrespillet, sier han. I tillegg har mange privatkunder ringt og avbestilt takseringsoppdrag.

Arbeidsløs

- På en vanlig dag har jeg åtte oppdrag. Neste uke har jeg en eneste befaring, sier 40-åringen til Dagbladet. Takstmannen er blant de største i Oslo, og har godt over tusen takseringsoppdrag i året.

Meklerskandalen

  • Dagbladet avslørte 13. april at eiendomsmekler Frank Gjesdal (43) på et lydbåndopptak sa han aksepterte penger «på hjørnet» for å selge et eldre ektepars eiendom i Asker til investoren Johnny Halvorsen. Han skulle få 200000 kroner under bordet for å selge prakteiendommen til investoren.
  • På lydbåndopptaket hevder Gjesdal at takstmann Thorbjørn Myhre uten problemer kort tid etter Halvorsens eventuelle overtakelse av eiendommen ville justere opp taksten med minst en million kroner.
  • Aktiv Eiendomsmegling har suspendert mekleren Frank Gjesdal og gransker nå saken internt.
  • Mekleren har gått god for at takstmannen Thorbjørn Myhre ikke var med på et «tuskespill». Han hevder det var investor Johnny Halvorsen som brakte Myhres navn inn i samtalen, og at Gjesdal bare «snakket ham etter munnen».
  • Aktiv Eiendomsmegling har inngått forlik med ekteparet, som vil politianmelde Frank Gjesdal.

Fredag fikk ekteparet Thorbjørn og Joan Myhre taksert sin egen bolig, et 290 kvadratmeter stort hus på Slemdal i Oslo, der trebarnsfamilien har bodd de siste sju årene.

Har tillit

Aktiv Eiendomsmeglings avdeling på Frogner, Elisenberg Eiendomsmegling, har gitt takstmannen en skriftlig erklæring på at han fortsatt har selskapets tillit. I erklæringen heter det at selskapet ikke har noe grunnlag for å tro at Thorbjørn Myhre vil være med på noe som helst uetisk i forbindelse med utstedelse av taks-ter.

Det holder ikke, mener Myhre.

- Jeg har prøvd å få til en dialog med Aktiv Eiendomsmegling fordi jeg mener jeg har krav på økonomisk erstatning ettersom navnet mitt er blitt svertet. Men jeg er blitt avvist, sier han. Myhres advokat, Cato Schiøtz, mener Aktiv har ansvar for å erstatte de tapene takstmannen er påført.

Tidligere styreformann Thorvald Schiander Petersen i Elisenberg Eiendomsmegling sier han er lei seg for at saken på kort sikt har fått dramatiske konsekvenser for Thorbjørn Myhre og hans familie.

- Dette dreier seg ikke om Aktiv, men om enkeltpersoners uakseptable handlinger, sier han.

TOM ORDREBOK: Vanligvis er ukeplanleggeren til takstmann Thorbjørn Myhre fylt med oppdrag. Den siste uka har kundene sviktet ham, og både han og kona Joan fortviler.