NY HØRING: Erna Solberg må forklare seg om terrorsikring på nytt, etter en ny, kritisk rapport fra Riksrevisjonen. Foto: Christian Roth Christensen
NY HØRING: Erna Solberg må forklare seg om terrorsikring på nytt, etter en ny, kritisk rapport fra Riksrevisjonen. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Krever terrorsvar fra statsministeren:

Saken som kan felle Erna

MDG-topp Une Aina Bastholm vil ha et klart svar fra statsminister Erna Solberg (H): Kan politiet og Forsvaret beskytte viktige objekter i en trusselsituasjon?

Mandag må statsministeren på nytt møte til høring i kontrollkomiteen på Stortinget. Igjen er temaet politiets og Forsvarets sikring av viktige objekter og kritisk infrastruktur.

Bakgrunnen er Riksrevisjonens rapport før sommeren. Den konkluderte med at sikringen er ikke tilstrekkelig bedret siden 2015, og dessuten ikke i tråd med sikkerhetsloven.

VIL HA SVAR: Miljøpartiet De Grønnes Une Bastholm er urolig for norsk beredskap.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
VIL HA SVAR: Miljøpartiet De Grønnes Une Bastholm er urolig for norsk beredskap. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- Dette viser at regjeringen tar samfunnssikkerhet lite på alvor, sier Miljøpartiet De Grønnes ene nasjonale talsperson Une Aina Bastholm til Dagbladet.

I et skriftlig spørsmål foran høringen ber hun Solberg svarte på følgende spørsmål: «Er det sannsynlig at politiet og Forsvaret i dag kan utøve tilstrekkelig beskyttelse av viktige objekter når en trusselsituasjon tilsier det?»

Svaret fra statsministeren foreligger ennå ikke. Regjeringens medlemmer har seks virkedager på å svare på slike spørsmål.

Sårbare

I rapporten kommer det fram at Forsvaret bare har kartlagt tilstanden for 25 prosent av sine skjermingsverdige objekter som er infrastruktur som ivaretar kritiske funksjoner for samfunnet.

Grunnsikringen vil tidligst være på plass i 2025–10 år etter fristen som Stortinget har satt. Likevel er det ifølge Riksrevisjonen lite kompenserende tiltak.

- Vi mener at dette allerede er en veldig alvorlig sak. Det vil overraske meg om ikke Stortinget i alle fall kommer med en form for tydelig kritikk, sier Bastholm.

Hun er bekymret for at manglende publisitet om saken er årsaken til at sikringsarbeidet ikke har fått prioritet.

- Det er ingen som tror at ikke Erna Solberg ønsker at innbyggerne skal være trygge. Men den politiske dynamikken er slik at det er lett å prioritere det som er mest synlig, og som får mest publisitet om det ikke følges opp. Dette som avdekkes her, er først veldig alvorlig når det som ikke skal skje, skjer, fortsetter hun.

Kan få følger

- En går inn for å lese rapporten sommerbrun og fin, og kommer ut likbleik. Jeg er personlig ganske skjelven over det som kommer fram, sier SVs representant i kontrollkomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes.

Lørdag skrev Dagbladet at det framkommer informasjon i de graderte dokumentene, som flere partier tolker som at de ikke fikk den fulle sannheten under høringen i Stortinget i 2017. Skulle dette vise seg å stemme, vil det være alvorlig for regjeringen.

Riksrevisor Per-Kristan Foss klargjorde selv i forrige uke at kritikken ikke utelukkende er knyttet til mangelfull sikring av Forsvarets og politiets bygninger.

- På spørsmål om vår rapport også omfatter sivile installasjoner, som for eksempel strømforsyning, vann og datasentraler, så er svaret ja, sa Foss til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken varslet allerede under partilederdebatten i Arendal at saken kan ende med et mistillitsforslag.

- Erna Solberg og Siv Jensen har en provoserende framtoning i denne saken. De er fullstendig blottet for ydmykhet. De har en tone som gjør at jeg ikke tror de tar Riksrevisjonens rapport på alvor, sier han.

Vil sjekke Ernas forklaring

VIL HA SVAR: Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Dag Terje Andersen (Ap), Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV).
VIL HA SVAR: Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Dag Terje Andersen (Ap), Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Vis mer

De ble i forrige uke kjent at kontroll- og konstitusjonskomiteen vil sjekke Erna Solbergs forklaring om saken til Stortinget i fjor.

Hun forklarte da at de meldte fra til Stortinget om at objektsikringen i politiet var i havn, med utgangspunkt i informasjon de fikk fra Politidirektoratet.

- Vi ønsker innsyn i noen dokumenter som er relevante for kontrollhøringen. Vi vil trenge dypere inn i saken på en korrekt måte. Noe av årsaken til at vi ønsker å gå inn i det, er at vi har lest deler av rapporten som ikke er offentlig, sa Dag Terje Andersen til DN, som først meldte om saken.

På spørsmål om dette sår tvil om statsministerens forklaring, svarer Andersen at de ikke vet dette før de får se dokumentene.

- Sminket bilde

Hans Fredrik Grøvan - vippepartiet KrFs medlem i kontrollkomiteen - er sterkt kritisk til det som har kommet fram.

- Jeg mener Riksrevisjonens rapport viser at regjeringen ga et sminket bilde i fjor. Under høringen i fjor ble det gitt inntrykk av at situasjonen var bedre enn det vi nå har fått dokumentert, både i den åpne og i den graderte rapporten, Grøvan til Dagbladet.

- Flere regjeringsmedlemmer ga i fjor inntrykk av at arbeidet var i god progresjon, og situasjonen ble ikke beskrevet som så alvorlig som det Riksrevisjonen nå dokumenterer, fortsetter han.

- Var tydelige

- Vi som deltok i høringen var tydelige på at det gjensto mye arbeid før objektsikringen ville være i mål, sier Erna Solberg i en e-post til Dagbladet.

Hun sier hun ser fram til å forklare seg.

- Regjeringen har jobbet systematisk med sikkerhet og beredskap. Og det er gjort svært mye for å styrke samfunnssikkerheten. Siden 2013 har regjeringen økt bevilgningene med over 7 milliarder til ulike beredskapstiltak bare i justissektoren. I tillegg er det bevilget 1,8 milliarder til stillinger i politiet og det er gjort et rekordløft i Forsvaret med ny langtidsplan. Samtidig minner jeg om det vi var helt tydelige på i høringen i fjor, vi er fortsatt ikke i havn og dette arbeidet vil ta tid.