Krever terrorsvar fra statsministeren:

Saken som kan felle Erna

MDG-topp Une Aina Bastholm vil ha et klart svar fra statsminister Erna Solberg (H): Kan politiet og Forsvaret beskytte viktige objekter i en trusselsituasjon?

NY HØRING: Erna Solberg må forklare seg om terrorsikring på nytt, etter en ny, kritisk rapport fra Riksrevisjonen. Foto: Christian Roth Christensen
NY HØRING: Erna Solberg må forklare seg om terrorsikring på nytt, etter en ny, kritisk rapport fra Riksrevisjonen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag må statsministeren på nytt møte til høring i kontrollkomiteen på Stortinget. Igjen er temaet politiets og Forsvarets sikring av viktige objekter og kritisk infrastruktur.

Bakgrunnen er Riksrevisjonens rapport før sommeren. Den konkluderte med at sikringen er ikke tilstrekkelig bedret siden 2015, og dessuten ikke i tråd med sikkerhetsloven.

- Dette viser at regjeringen tar samfunnssikkerhet lite på alvor, sier Miljøpartiet De Grønnes ene nasjonale talsperson Une Aina Bastholm til Dagbladet.

I et skriftlig spørsmål foran høringen ber hun Solberg svarte på følgende spørsmål: «Er det sannsynlig at politiet og Forsvaret i dag kan utøve tilstrekkelig beskyttelse av viktige objekter når en trusselsituasjon tilsier det?»

Svaret fra statsministeren foreligger ennå ikke. Regjeringens medlemmer har seks virkedager på å svare på slike spørsmål.

Sårbare

I rapporten kommer det fram at Forsvaret bare har kartlagt tilstanden for 25 prosent av sine skjermingsverdige objekter som er infrastruktur som ivaretar kritiske funksjoner for samfunnet.

Grunnsikringen vil tidligst være på plass i 2025–10 år etter fristen som Stortinget har satt. Likevel er det ifølge Riksrevisjonen lite kompenserende tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer