- Saken stinker

Norsk Hydros kjør mot det færøyske oljeselskapet Føroya Kolvetni og tre norske geologer vekker politisk oppsikt. SVs Øystein Djupedal mener saken stinker, mens Venstres Terje Johansen karakteriserer Hydros oppførsel som uanstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro mot Sagex

  • De tre norske geologene Terje Hagevang, Dag O. Larsen og Hans Amundsen sluttet i Saga Petroleum da Hydro kjøpte opp Saga i fjor. De tre startet eget firma sammen.
  • Firmaet deres, Sagex, ble engasjert av det færøyske oljeselskapet Føroya Kolvetni, for å delta i kartleggingsarbeidet av oljeforekomster på den færøyske sokkelen.
  • Hydro gikk til sak da selskapet fikk nyss om at de tidligere Saga-ansatte geologene jobbet for en konkurrent, og klarte å få namsrettens kjennelse på at de tre måtte forlate Færøyene.

I går skrev Dagbladet at Norsk Hydro truer det lille færøyske oljeselskapet Føroya Kolvetni med at det må trekke seg fra første konsesjonsrunde i Færøyenes oljehistorie. Grunnen er at det færøyske selskapet har kjøpt tjenester av de tre norske geologene Terje Hagevang, Dag O. Larsen og Hans Amundsen.

- Saken stinker fra start til mål. Norsk Hydro tramper rundt og prøver å presse seg til en plass i Færøyenes første konsesjonsrunde, sier SVs nestleder, Øystein Djupedal.

- Jeg har sett korrespondansen mellom de tre geologene og Sagas tidligere ledelse, og kan slå fast at de ikke har gått bak ryggen på noen. Hydro har en dårlig sak når de krever at de tre må bort fra Færøyene, sier Venstres Terje Johansen.

- Uanstendig

Han er enda mer kritisk til Norsk Hydros kjør mot det lille færøyske oljeselskapet Føroya Kolvetni.

- Norsk Hydro søker å hindre det færøyske oljeselskapet i å søke konsesjon på færøysk sokkel med begrunnelse at det har benyttet tidligere Saga-ansatte. Jeg mener at Norsk Hydros kjør mot dette selskapet er helt uanstendig, sier Johansen. Han har skrevet et brev til næringsminister Grete Knudsen der han krever svar på disse spørsmålene.

Da det i april i år gikk opp for Norsk Hydro at tre tidligere Saga-ansatte arbeidet for en færøysk konkurrent, brakte Hydro saken inn for namsretten. Hensikten var å forhindre at tre skulle selge sine tjenester til en av Hydros konkurrenter. Hydro hevdet at de tre hadde vært sentrale i utforskingsarbeidet om Færøyene mens de var ansatt i Saga. Selskapet påsto også at fortrolig og konkurransekritisk informasjon som ble utarbeidet og ervervet den gang, nødvendigvis ville inngå i grunnlaget for en konkurrerende søknad.

Til manges overraskelse vant Norsk Hydro fram i namsretten. Nå har de tre geologene anket saken inn for lagmannsretten. Den blir behandlet i sommer.

Yrkesforbud

- Vi er ilagt yrkesforbud. Vi får ikke bruke de erfaringene og kunnskapene vi har opparbeidet oss gjennom mange års studier og yrkesliv. Dessuten arbeidet vi med offentlig og kommersielt tilgjengelig informasjon.

- Vi brukte vår generelle kunnskap til å tolke denne informasjonen. Det er ikke noe hemmelig her i det hele tatt, sier de tre.