Dødsdømt i Somaliland

Saken utsatt: - Fortsatt håp

Rashid Yusef reiste i ens ærend til Somaliland for å hjelpe sin dødsdømte far, Saad Jirde. Han har fortsatt håp, men frykter det verste.

UTSATT: Rettssaken mot den dødsdømte nordmannen Saad Jidre er utsatt på nytt. Sønnen Rashid Yusef har fortsatt håp om løslatelse. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

HARGEISA (Dagbladet): - Vi - familien - kan ikke tillate oss å miste håpet. Da jeg reiste hit for å overvære straffesaken mot far i høyesterett, trodde jeg at han ville bli løslatt. Justismyndighetene var helt klare på at saken var nødt til å behandles lørdag 18. september, sier Rashid Yusef til Dagbladet.

Faren, Saad Jirde, er dømt til døden i Somaliland. Lørdag skulle høyesterett behandle saken, som nå har blitt utsatt.

I SOMALILAND: Rashid Yusef (t.v.) er sønnen til Saad Jirde (55), som er dømt til døden i Somaliland. Her er han sammen med farens lokale advokat utenfor høyesterett i Hargeisa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
I SOMALILAND: Rashid Yusef (t.v.) er sønnen til Saad Jirde (55), som er dømt til døden i Somaliland. Her er han sammen med farens lokale advokat utenfor høyesterett i Hargeisa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Det var seint fredag at rettsforhandlingene først ble utsatt én dag. Søndag 19. september fikk Rashid Yusef først endelig beskjed om en ny utsettelse, bare minutter før saken skulle opp for Somalilands øverste domstol.

- Det er klart at jeg gjør meg noen betraktninger om utsettelsene. Det er noen som har innflytelse i Somaliland, som ikke vil vår far vel, sier Rashid Yusef fra Lørenskog.

- Vondt å besøke ham

- Vår far er to ganger dømt til døden. Både i den lokale tingretten og i lagmannsretten ble dommen avsagt uten at hans advokat fikk være til stede. Nå var både de to lokale advokatene - Mahmoud Arahman Nour og Muhamed Jama - og Elden-advokat Farid Bouras til stede, men da ble saken utsatt inntil videre, sier han.

Rashid Yusef legger ikke skjul på at besøket i Somaliland har vært tøft og vanskelig.

- Det gjør vondt å besøke ham i fengselet. Far er tydelig preget av å ha sittet 900 dager i varetekt - mesteparten på dødscelle. Saad Jirde er sliten, og trenger medisiner, sier Rashid Yusef.

I SOMALILAND: Den 55 år gamle norske statsborgeren sitter med en dødsdom hengende over seg i Hargeisa i Somaliland. Mannens bistandsadvokat Farid Bouras (t.h.) og sønnen Rashid foran fengselet. Til venstre står den lokale advokaten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Har håp

Selv om utsettelsene av straffesaken var som «et slag i trynet» på familien til den dødsdømte nordmannen, har Rashid Yusef ikke gitt opp håpet.

- Far er dømt til døden, beviset er en forsvarsspray han kjøpte på Clas Ohlson i Oslo før han reiste til Somaliland, sier Yusef.

- Det er en lokale lege i Hargeisa som hevder at sprayen er et dødelig våpen. Vi hadde med oss en lik spray, og nå håper vi påtalemyndigheten og domstolen i Somaliland forstår at sprayen er ufarlig, sier Rashid Yusef.

Saad Jirde har hevdet at han brukte forsvarssprayen mot den avdøde mannen i selvforsvar.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få saken belyst fra justismyndighetene i Somaliland. Aktor Abdi Ibraahin som prosederte og la ned påstand om dødsstraff, og fikk lagmannsrettens medhold, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Heller ikke avdødes mor, som møtte i retten søndag, har ønsket å snakke med norsk presse.

UD til stede

I det norskfinansierte piratfengselet i Hargeisa frykter Saad Jirde for sitt liv. Da Dagbladet søndag fikk besøkt ham i fengselet, var 55-åringen optimist. Intervjuet foregikk med tolk på somalisk, slik at fangevokterne fikk med seg alt hva Saad Jirde sa.

DØDSDØMT: Bistandsadvokat Farid Bouras om saken mot den dødsdømte nordmannen i Somaliland. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Tidligere har Dagbladet snakket med Jirde på en mobiltelefon, som har blitt smuglet inn til dødscella. Han har da ikke lagt skjul på at han frykter for sitt liv. Både å bli henrettet av myndighetene, og at noen i fengselet skal finne på å ta ham.

Norsk UD - Utenriksdepartementet - ved ministerråd Haakon Svane, har de siste dagene vært til stede i Hargeisa for å følge rettsforhandlingen.

Svane ønsker ikke å kommentere saken.

Dagbladet får likevel, fra andre kilder, bekreftet at president Muse Bihi Abdi i Somaliland har forsikret norske myndigheter om at det ikke er aktuelt å henrette Saad Jirde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer