Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saken utsatt på ubestemt tid

Retten aksepterer at de ikke klarer behandlingen i Kisangani. Nå er saken utsatt til spesialister ankommer.

Joshua French er i dag alene i retten i Kisangani. Han forklarer seg blant annet om hvordan han opplevde Molands mentale sykdom. Dette bildet er tatt 22. oktober. Da var Moland blitt syk, men måtte likevel møte i retten. Foto: Tore Meek/Scanpix
Joshua French er i dag alene i retten i Kisangani. Han forklarer seg blant annet om hvordan han opplevde Molands mentale sykdom. Dette bildet er tatt 22. oktober. Da var Moland blitt syk, men måtte likevel møte i retten. Foto: Tore Meek/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSLO/KISANGANI (Dagbladet): Retten er hevet Kisangani. Tjostolv Moland var ikke til stede under dagens møte. Medtiltalte Joshua French satt alene i en av de hvite plaststolene som utgjør tiltalebenken i rettslokalet.

Vi følger saken direkte i dag:

14.28: Retten er hevet i påvente av at spesialister ankommer fra Kinshasa. Det sies ikke noe om når retten skal samles igjen. Saken er dermed utsatt på ubestemt tid.

14.20: Legene anbefaler at Moland blir på sykehuset til spesialistene ankommer fra Kinshasa. Har får ikke ta i mot besøk fra andre enn legene.

14.05: Dommeren ber om at fengselet strammer inn på besøkstidene i fengselet der de to nordmennene sitter. De sivile partene, altså advokatene til den dreptes familie og til staten Kongo, mener at nordmennene har fått for mye besøk. Til og med journalister må respektere besøkstidene, sier dommeren. Dommeren er enig.

13.40: Retten har skrevet en anmodning til et mentalsykehus i Kinshasa om at de sender tre spesialister til Kisangani for å undersøke Tjostolv Moland. Retten sier det er uaktuelt å sende Moland til Kinshasa.

13.20: Retten forbereder en anmodning om at legespesialister fra hovedstaden Kinshasa kommer til Kisangani for å bistå i behandlingen av Moland.

13.15: French forklarer for retten at de har vært utsatt for et stort press fra Norge. Norske medier har involvert seg i privatlivet deres. - Dette kan forklare Molands situasjon, sier French.

12.42: French forteller at de har vært venner lenge og at han aldri har sett Moland lide av en slik sykdom tidligere.

12.34: Joshua French forklarer seg om uoverenstemmelsene dem i mellom. Han forteller at Moland trodde han var en historisk person. -Vi hadde en vennlig diskusjon, sier French.

12.31: French forklarer at det ikke er noe ondt blod mellom de to nordmennene. Han understreker derimot at Moland er hans beste venn.

12.28: Regjeringsadvokat Justin Molima ber om at retten bytter tolk. Dommeren avviser dette.

12.25: Joshua French blir bedt om å forklare seg om hva som har skjedd i forholdet mellom de to nordmennene.

12.19: Legen sier at Moland ikke er ansvarlig for det han sier. Han sier mye rart, forklarer legen.

12:15 Retten vil vite om legene kan helbrede Moland. For det var det som var oppdraget deres. Dr. Adelard sier at de har klart å kurere Moland for malariaanfallet, men at de ikke klarer å håndtere den mentale tilstanden. Legen anbefaler at Moland tas hånd om av en spesialist.

12.03: Doktor Adelard sier i retten at Kisangani hverken har spesialistene eller fasilitetene som trengs for å behandle et så alvorlig sykdomstilfelle som Molands.

11.54: De tre legene har nå dukket opp i retten. De sier at Moland har en mental sykdom, og de ber retten om å få ham til behandling av en spesialist.

11.26: Forsvarer Likwala avviser beskyldningene.

11.22: Regjeringsadvokaten ber om at forsvarer Guiallaume Likwala arresteres. Han sier at advokaten er skyld i Molands tilstand. Han sier at Moland har tilstått i fengselet og at det var Likwalas lege som ga ham medisiner slik at han skulle bli sinnssyk.

Regjeringsadvokat Justin Molima representerer den kongolesiske staten som sivil part. Det er de som har kommet med kravene om skyhøy erstatning fra den norske staten til staten DR Kongo.
 
11.00: Regjeringsadvokat Justin Molima ber om at to legerapporter fra fengselet, som ble laget før Moland ble syk, også legges til i sakens dokumenter.

Lege Jean Paul Lombale laget en av disse rapportene, på oppdrag fra forsvarer Likwala. Han ble like etter arrestert og anklaget for spionasje. Den andre rapporten fra fengselet ble laget av en fengselslege, og det var i denne Molands ønsker om å unnskylde seg overfor familien til drepte Abedi Kasongo var omtalt.

10.55: Retten etterlyser legene, som skulle avgi sine rapporter i dag. De er ikke til stede i rettslokalet.

-Moland for syk
Tidligere i morges sa nordmennenes forsvarer  Guiallaume Likwala til Dagbladet at klienten hans er så dårlig at han ikke kan møte i retten.
- De kan hente ham til rettslokalet, men han er for syk til å delta i møtet. Normalt skal saken utsettes, sa han til Dagbladet.
Nå ser det altså ut til at tribunalet har valgt å la Moland tilbringe dagen på sykehuset.

Tjostolv Moland, som er tiltalt for blant annet drap og spionasje, ble alvorlig syk i begynnelsen av forrige uke.  Han har i lang tid vært plaget av en kraftig malariavariant. Denne sykdommen kan angripe hjernen.

Mangler rapport
Det er også en mulighet for at han er blitt rammet av en mer tradisjonell mental lidelse. Han har sittet i fengsel i Kongo i fem og en halv måned. Likwala reagerer på at han ikke har fått tilgang til de medisinske rapportene. Da retten ble hevet torsdag i forrige uke, ble det bestemt at tre forskjellig leger skulle undersøke Moland og komme med hver sin rapport.

- De har jeg ikke sett noe til, sier Likwala.

De manglende rapportene kommer til å bli brukt av Likwala i dag når han vil argumentere for en utsettelse.

Utsettelse
Under rettsmøtene i forrige uke ba regjeringsadvokaten, som representerer sentralmyndighetene i Kinshasa, om hele tre ukers utsettelse av saken. Også aktoratet uttrykte forståelse for en utsettelse av saken. Før Moland ble syk, var det først og fremst advokat Likwala som kjempet mot en utsettelse. Når han nå også ønsker en utsettelse, er det mye som tyder på at saken vil bli ytterligere utsatt.

Men aktoratet har også varslet at en mulighet er å fortsette saken med bare Joshua French til stede.

Dagbladet følger dagens rettsmøte i Kisangani

Pause: Joshua French tar seg en røyk i en pause. I dag er han alene i retten i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix
Pause: Joshua French tar seg en røyk i en pause. I dag er han alene i retten i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media