«Saken viser at Mattilsynet ikke er i stand til å håndtere slike saker»

Frp slakter mattilsynet - og får støtte av landbruksministeren.

 KRITIKK FRA LANDBRUKSMINISTEREN:  Statråd Lars Peder Brekk reagerer på at Mattilsynet ikke har fulgt opp krav om opprydding på den omsytridte hestegården i Tromsø. Foto: Dyrebeskyttelsen.
KRITIKK FRA LANDBRUKSMINISTEREN: Statråd Lars Peder Brekk reagerer på at Mattilsynet ikke har fulgt opp krav om opprydding på den omsytridte hestegården i Tromsø. Foto: Dyrebeskyttelsen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) gir en kraftig smekk til sitt «eget» Mattilsyn etter en mangeårig strid om dyrevelferd på en hestegård i Tromsø kommune.

Det var Fremskrittspartiets industri- og landbrukspolitiske talsmann Torgeir Trædal som tok opp det omstridte hesteholdet i Stortingets spørretime siste uke.

Etter lang tids polemikk med kritikere som har hevdet at hestene lever under uverdige forhold, tok Mattilsynet i Troms og Finnmark selvkritikk på oppfølgingen av egne krav til hesteholderne først like etter spørsmålet ble tatt opp fra Stortingets talerstol.

I dag fikk Torgeir Trædal svar fra landbruksministeren, slik han har krav på innen fem  dager etter at spørsmålet er oppe i spørretimen.

Brekk: - Ikke fornøyd - Slik denne saken framstår, har ikke Mattilsynet brukt nødvendige virkemidler. Jeg er derfor ikke fornøyd med Mattilsynets håndtering av saken, skriver landbruksministeren i svaret.

Og stortingsrepresentanten mener han har fått bekreftet det han selv har tatt opp tidligere - at Mattilsynet ikke er ett instans til å håndtere dyrevelferd.

Ti besøk på ett år Landbruksministeren skriver at Mattilsynet har fått seks pålegg om å ordne opp i kritikkverdige forhold.  Mattilsynet har vært på gården ti ganger det siste året -seinest 7. mars - uten at statsråden er fornøyd med framdriften i utbedringen.

- Saken viser at Mattilsynet ikke er i stand til å håndtere slike saker. I praksis bruker de sjelden mulighetene til å komme på uanmeldte besøk, men varsler når de kommer. Da blir det som i denne saken i Tromsø, med litt opprydding hver gang, sier stortingsrepresentant Torgeir Trædal til Dagbladet.

To ukers frist Han er på reise i Brasil med Stortingets næringskomite.

STÅR I MØKK: Hesteholdet ved gården ble tatt opp fra Stortingets talerstol. Foto: Dyrebeskyttelsen
STÅR I MØKK: Hesteholdet ved gården ble tatt opp fra Stortingets talerstol. Foto: Dyrebeskyttelsen Vis mer

- Jeg har ikke noen spesiell oppfatning om hesteholdet på denne gården, bortsett fra at alle ser at det ikke er ideelle forhold form hestene. Nå gir jeg Mattilsynet to uker på å ordne opp før jeg bestemmer om jeg skal ta opp saken videre i Stortinget, sier Trædal til Dagbladet.

Uansett vil Frp fortsatt legge fram forslag om et eget, uavhengig organ for dyrevernsaker.

I fjor ble hesteholdet på gården utenfor Tromsø halvert fra drøyt 30 dyr etter Mattiilsynets påbud. Men krav om bedre reinhold og plass i stallene er ikke blitt fulgt opp.

AVMAGRET: - Alle ser at det ikke er ideelle forhold for hestene, sier  Torgeir Trædal (Frp). Foto: Dyrebeskyttelsen
AVMAGRET: - Alle ser at det ikke er ideelle forhold for hestene, sier Torgeir Trædal (Frp). Foto: Dyrebeskyttelsen Vis mer