Arbeiderpartiets landsmøte

Sakene som skaper strid

Oljekompromisset kan ryke, abortloven er i spill og flere fylkeslag vil ha gratis barnehage, gratis tannpleie og andre milliardreformer. Det blir også debatt om atomvåpen på Ap's landsmøte til helga.

SÅRBARE OMRÅDER: Det blir ny kamp på Aps landsmøte om oljeboring Lofoten, Vesterålen og Senja. Flere vil ha vern, mange vil ha nei til konsekvensutredning i alle tre områdene. Her er Ap-leder Jonas Gahr Støre på tur i Senja. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SÅRBARE OMRÅDER: Det blir ny kamp på Aps landsmøte om oljeboring Lofoten, Vesterålen og Senja. Flere vil ha vern, mange vil ha nei til konsekvensutredning i alle tre områdene. Her er Ap-leder Jonas Gahr Støre på tur i Senja. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ventet ny, heftig debatt om oljeutvinning i Lofoten på Ap's landsmøte til helga. Det såkalte oljekompromisset fra 2017 kan stå for fall. AUF og flere fylkeslag vil ha vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Områdene utenfor Lofoten er sårbare. Vi kan ikke risikere konsekvensutredning og oljeboring. Å ta vare på naturområdene eller åpne for oljevirksomhet er to uforenlige standpunkter. Her ønsker vi ikke noe kompromiss. Vi vil heller lande et klart standpunkt, sier AUF-leder Ina Libak til Dagbladet.

Lar Lofoten ligge

Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at oljekompromisset som er en del av programmet for 2017-2021, ligger fast. Her åpnes det for konsekvensutredning av Nordland VII og Troms II, men ikke av Nordland VI.

En rekke fylkeslag har vedtak mot konsekvensutredning av hele området Lofoten, Vesterålen og Senja. Det gjelder også Nordland Ap. Men fylkesleder og nestlederkandidat Bjørnar Skjæran sa nylig til Dagbladet at han legger til grunn landsmøtevedtaket fra 2017 ligger fast denne stortingsperioden.

Det er også flere forslag om å avskaffe leterefusjonsordningen for oljeselskapene. Men ordningen vil trolig overleve.

Abortstrid

*AUF går i spissen for ny abortdebatt med krav om å avvikle nemndene og utvide grensa for selvbestemt abort til uke 18. Da AUFs landsmøte gjorde vedtak om dette, sa Jonas Gahr Støre bastant nei til å endre abortloven. Sentralstyret mener dagens lov gir en god balanse mellom kvinnens selvbestemmelse og fosterets rettsvern. Men firepartiregjeringen og Granavolden-erklæringen med forbud mot tvillingabort har satt abortloven i spill.

VIL UTVIDE ABORTGRENSE AUF-leder Ina Libak Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VIL UTVIDE ABORTGRENSE AUF-leder Ina Libak Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- De som har bestemt seg for abort, må slippe å møte i nemnd. Nemnder er utdaterte, sier Libak.

Gratis barnehage

*Flere fylkes- og partilag mener Ap trenger å lansere en ny, stor velferdsreform, og at det bør være gratis barnehage for alle.

- Alle barn i Norge skal ha gratis barnehageplass. Dette må være det neste store velferdsløftet i byggingen av Norge, sier Hamar Ap. De mener kontantstøtten bør avvikles og brukes til delfinansiering av reformen.

Her svarer sentralstyret at partiet satser på lavere makspris, og viser til at gratis barnehage for alle kommer på 11, 9 milliarder i året. Gratis SFO, som også er et forslag fra flere, koster 8,1 milliarder i året.

Økt barnetrygd

*Flere fylkeslag vil øke barnetrygden. Larvik Ap, for eksempel, viser til at barnetrygden har stått stille siden 1996.

- Barnetrygden er et av de viktigste virkemidlene for å gjøre noe med barnefattigdom. Barnetrygd bør gis til alle barn, det gir en utjevningseffekt. Barnetrygden er en av grunnpilarene i den norske velferdsstaten, heter det i forslaget.

* Det er flere forslag om gratis skolemåltid. For AUF er dette den prioriterte velferdsreformen nå.

Ap har programfestet ett enkelt daglig skolemåltid med egenbetaling på 6 kroner dagen. Det koster 1, 6 milliarder årlig. Uten egenbetaling blir prisen anslagsvis 2,3 milliarder kroner årlig, skriver sentralstyret.

*En gjenganger på Ap's-landsmøter er kravet om gratis eller rimeligere tannhelse. Kravet kommer i år med ny styrke fra flere fylkes- og partilag. Også her viser sentralstyret til kostnadene.

*En rekke Ap-lag vil ha forbud mot utbytte i private tjenestetilbud, som barnehager og barnevern. De rødgrønne fikk i fjor med KrFs hjelp gjennomslag for å be regjeringen vurdere tiltak for å sikre at overskudd fra private barnehager pløyes tilbake til barnehagene. Denne utredningen er ventet å komme seinere i år.

Tredelt familieperm

DEBATT OM FAMILIEPERM: Tore O. Sandvik og Jonas Gahr Støre. Foto: Ned Alley/Scanpix
DEBATT OM FAMILIEPERM: Tore O. Sandvik og Jonas Gahr Støre. Foto: Ned Alley/Scanpix Vis mer

* Det blir ny debatt om familiepermisjonen. AUF og Troms Ap er blant dem som slåss for todeling. Andre mener fedrekvoten er for lang på bekostning av mødrenes tid med barna. Fylkesordfører Tore O. Sandvik er blant dem som har uttrykt bekymring for at mødre velger ulønnet permisjon som svar på regelendringen Stortinget gjorde i fjor. Han ønsker ny vurdering av ordningen. Ap's gjeldende politikk er tredeling av permisjonstida og å øke fedrekvoten til minst 14 uker.

*Det blir debatt om heldagsskole og lekser. I partiets oppvekstutvalg er det delte meninger om leksefri skoledag eller lekser, hjemme eller på skolen.

*Ap hadde i fjor en frisk debatt om flyktning- og integreringspolitikk, men utvalget under ledelse av Masud Gharahkhani var enstemmig. Basert på forslagene til landsmøtet ligger det ikke an til en stor strid nå. Men flere, blant dem AUF, vil understreke ansvaret for å ta imot det antallet kvoteflyktninger FN ber Norge ta.

Atomforbud

*Den store utenrikspolitiske debatten blir trolig om FN-konvensjonen mot atomvåpen. Denne har Norge ikke ratifisert. Argumentasjonen, som Ap har støttet, er at Norge er en del av NATO, som har atomvåpen som en del av sin avskrekkingsstrategi. Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at det ikke gir nedrustning å undertegne en avtale så lenge de maktene som har atomvåpen, ikke undertegner.

Men AUF og flere fylkeslag mener Norge må undertegne konvensjonen.

- Det er ikke noe juridisk ved Norges NATO-medlemskap som hindrer oss i å undertegne traktaten. Vi må gjøre slik vi har gjort når det gjelder kjemiske våpen. Norge må ta en pådriverrolle og få andre land med seg. Det er masseødeleggelsesvåpen det dreier seg om. Vi er nødt til å gjøre noe, sier Libak.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer