Sakene som splitter de rødgrønne

Asylbarn, eggdonasjon, pels, sykehus og EØS. Sakene som kan slå sprekker i det rødgrønne samarbeidet står i kø.

NYE TØFFE TAK: Sakene som kan splitte de tre rødgrønne partilederne står i kø om de vinner velgernes gunst og kan forhandle fram en ny regjeringsplattform. Her er SV's nye partileder Audun Lysbakken, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp) fra regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud Hotel i vinter. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
NYE TØFFE TAK: Sakene som kan splitte de tre rødgrønne partilederne står i kø om de vinner velgernes gunst og kan forhandle fram en ny regjeringsplattform. Her er SV's nye partileder Audun Lysbakken, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp) fra regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud Hotel i vinter. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Audun Lysbakken må gjennom en rekke tøffe politiske slag om de får muligheten til å forhandle fram en ny rødgrønn regjeringsplattform, et Soria Moria 3.

Nye krav
Alle tre har fått hvert sitt rykende ferske partiprogram fra vårens landsmøter med krav til hva partiene vil ha gjennomslag for. Les partienes programmer her: Ap, SV og Sp.

- Vi er enige om samfunnsretningen. Vi har avklart Nato-medlemsskap, EØS og handlingsregelen i norsk økonomi, arbeidsmiljøloven og pensjonsreformen, sier Aps parlamentariske leder og nestleder, Helga Pedersen til Dagbladet.

- Så er det en del områder som ikke er omfattet av Soria Moria, der vi ikke har lagt fram felles politikk. Vi må bare må få satt oss ned og forhandlet, når den tid kommer, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Eggdonasjon
Flere av de vanskelige sakene har allerede skapt stor debatt internt i partiene. SV ønsker å likestille eggdonasjon med sæddonasjon, som en hjelp til barnløse. Også Ap vil tillate eggdonasjon. Sp har nylig vedtatt at de er imot.

Navarsete vet det blir tøft å stå imot.

- Det er styrken ved valget som vil avgjøre hvem som får gjennomslag. Men vi må alle gjøre en jobb. Både vi og de andre partiene må prioritere og være villig til å gi seg på noe, sier Sp-lederen.

Asylbarna
Mange asylbarn står i fare for å bli sendt ut av landet etter langvarig opphold i Norge. Ap vil føre en strengere asylpolitikk enn SV, som lenge har kritisert UDIs praksis. Spørsmålet er om barnets beste alltid skal gå foran, og om norsk asylpraksis krever nye regler.

- Det er ikke noe problem for oss å legge uenighetene ærlig fram for velgerne. De skal ta stilling til hva slags regjering de skal ha, men også hva slags politikk de vil ha, sier SV-leder Audun Lysbakken og legger til:

- Vi er mer enige om retningen enn de er på høyresida. Vi har vist at vi kan samarbeide, det har ikke de, sier han.

EØS-veto
Både SV og Sp har markert sin motstand mot EØS-avtalen. Statsminister Jens Stoltenberg har parkert debatten om avtalen. I Ap og i fagbevegelsen er det misnøye med hvordan EU-regler kan spolere norske tiltak for å hindre sosial dumping. SV og Sp vil presse på for at Norge skal bruke denne reservasjonsretten. Det vil sitte langt inne for Ap.

Sykehusene
SV og Sp vil fjerne foretaksmodellen og forventer at Stortinget får større styring over helsetjenestene. Spørsmålet er om Ap og Jens Stoltenberg er villig til å vedgå nederlag og skrote helseforetakene.

Pels
Både Ap og SV har vedtak på at de vil avvikle pelsdyrnæringa. Sp vil ikke.

- Her har vi bedt om en utredning om pelsdyrnæringa. Som den saken og andre uenighetssaker har vi ulikt syn. Det må jo håndteres. Der vil vi selvsagt jobbe for å få gjennomslag for vårt syn, sier Ap-nestlederen.

Tiggerforbud
Sp er det eneste rødgrønne parti med vedtak om å gjeninnføre et tiggerforbud. Spørsmålet vil trenge seg på for både Ap og SV ettersom strømmen av tiggere antageligvis vil øke nærmere sommeren.

Oljeboring
Aps ja til en konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja tilspisser den langvarige konflikten. SV og Sp er i mot. SV kan neppe sitte i en regjering som driver oljeutvinning i disse områdene.

Fattigdom
SV vil fortsatt heve sosialhjelpsatsene for de fattigste. Ap står på arbeidslinja og vil heller satse på arbeidsmarkedstiltak.

Skatt
SV har helt siden Soria Moria I ønsket å heve skattenivået. Likevel har partiet motvillig gått med på Jens Stoltenbergs løfte om å holde skattenivået på 2004-nivå. Sånn blir det høyst trolig fortsatt. Men et nytt utvalg er satt ned for å foreslå endringer til dagens skattesystem.