Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtes til landsmøte i dag:

Sakene som splitter Høyre

Avgift på bil og fly, forsvar, og eggdonasjon er blant stridstemaene Erna Solberg (H) og partiledelsen trolig må håndtere når de i dag samler grasrota i Høyre.

LANDSMØTE: Statsminister og partileder Erna Solberg taler til Høyres landsmøte. Video: NTB/Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvem skal få hjelp av staten til å få barn, og hva slags teknologi er det egentlig greit å ta i bruk?

Bioteknologi er den tydeligste kranglesaken på Høyres landsmøte i år, og vil særlig omhandle eggdonasjon, surrogati og assistert befruktning av enslige.

Spørsmålene har dannet en kløft i partiet som går helt opp til partiledelsen.

Det mest sannsynlige virker å være at landsmøtet sier ja til eggdonasjon, ja til assistert befruktning av enslige, mens partiet fortsetter å opprettholde forbud mot surrogati i Norge.

Det er også det partiets redaksjonskomite har foreslått til landsmøtet - selv om Høyre-nestleder Jan Tore Sanner og programkomiteen i partiet kom til stikk motsatt konklusjon om eggdonasjon.

Mer forsvarspenger

Forsvar er et annet tema som åpenbart vil bli diskutert også i denne landsmøterunden.

Et knippe fylkeslag vil binde Høyre sterkere til å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024.

Noen fylkeslag ber konkret om at det utarbeides en opptrappingsplan for forsvarsbevilgningene som viser hvordan dette kan skje - mens statsminister Erna Solberg (H) selv har formanet sine partikamerater til moderasjon.

- Jeg mener vi må se en helhet i offentlig pengebruk, vi kan ikke sette én sektor foran alt annet. Vi skal også bygge ut veier, togskinner og helsetilbud, sa hun nylig i et intervju med Dagbladet

Avgift på bil og fly

Foruten disse to temaene, ventes det debatt om et forslag om økning av engangsavgiften for bensin- og dieselbiler.

Her har fire fylkeslag sendt inn forslag om å stryke innspillet.

Det samme krever alle fylkeslagene i de tre nordnorske fylkene, sier fylkesleder Grethe Monica Fjærvoll i Nordland.

- Det oppleves distriktsfiendtlig. Det er et særlig tøft vinterhalvår, manglende ladeinfrastruktur, og store avstander som gjør at vi mener det. Vi har mobilisert masse, og tror vi klarer å få til et flertall mot det dersom redaksjonskomiteen ikke tar det til følge, sa Fjærvoll til Dagbladet torsdag.

Redaksjonskomiteen har i siste liten lagt fram et kompromissforslag der en vurdere å øke engangsavgiften, mot at det bygges flere ladestasjoner i distriktene.

Forslagsstiller Stefan Heggelund forsvarer det opprinnelige forslaget på følgende måte:

- Med dette forslaget kan du få flere effekter. Det ene er at det kan bli enda mer attraktivt å gå over til el-bil eller hybridbil. Det andre er at det vil være et incentiv for bilprodusenter som fremdeles produserer fossilbiler, til å gjøre bilene enda mer CO2-gjerrige, hevder stortingsrepresentanten.

Fire fylkeslag protesterer også mot avgiftssystemet på kortbanenettet for fly.

«I mange distrikter med kortbanenett-tilbud, er det registrert økende misnøye med utviklingen i rutetilbudet», skriver fylkeslagene i Nordland, Finnmark og Troms, Trøndelag og Sogn og Fjordane i et felles resolusjonsforslag.

Pels, sukker og barsel

To fylkeslag lanserer også et forsøk på omkamp om pelsdyrnæringen som regjeringen har besluttet å legge ned innen 2025, i tillegg til den såkalte sukkeravgifta.

Andre tema det virker å være stort engasjement omkring, er barselomsorgen, hvor Høyres Kvinneforum i hele 14 fylker ruger på et barselopprør for å sikre mødre og barn mer tid på sykehus etter fødsel.

Totalt er det kommet inn over 50 forslag til såkalte resolusjoner fra fylkeslagene.

Antagelig blir bare et svært lite utvalg, kanskje rundt tre, av dem sendt videre til landsmøtet. Det blir avgjort når resolusjonskomiteen kommer med sin innstilling til landsmøtet fredag.

- Det vil være ganske umusikalsk å ikke lytte til signaler fra fylkesforeningene våre, så vi vil nok legge stor vekt på det de mener, samtidig som vi selv kan bruke vårt skjønn til å løfte fram saker som kan være aktuelle, sier Helge Orten, som leder resolusjonskomiteen i partiet.

- Så er det så klart slik at det til syvende og sist er landsmøtet som bestemmer hvor mange og hvilke resolusjoner som skal behandles, sier han.

I tillegg til forslagene fra fylkeslagene, har ledelsen i partiet lagt opp til at landsmøtet skal sirkle om de fire temaene «bioteknologi», «grønn omstilling», «arbeid er inkludering», og «digitalisering».

Prisdiskriminering og personvern

På flere av forslagene innen disse fire temaene, er det lagt opp til dissensdueller, altså forhåndsavtalte debatter, på landsmøtet.

Det gjelder blant annet saken om «dagligvaretvang», hvor Høyres stortingsrepresentant Peter Christian Frølich har foreslått å utrede et forbud mot prisdiskriminering i dagligvarebransjen, noe som kan føre til at leverandører må tilby varer til samme pris uavhengig hvilken butikk eller kjede som kjøper varen.

Det samme gjelder en personverndebatt om hvorvidt Høyre skal stille seg positive til å tillate innsamling av digital stordata til blant annet kommersiell bruk.

Diskusjonen om engangsavgifter på fossilbiler vil også bli gjenstand for en forhåndsavtalt debatt på landsmøtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!