Spiontiltalte Frode Berg for retten i Russland:

Saker som endte i dom­fellelse: 99,78 prosent

Tallene over domfellelser i Russland tegner et bilde av en ufeilbarlig påtalemakt. Det samme inntrykket kan du få av den norske påtalemaktens seiersprosent.

RETTEN I MOSKVA: I denne rettsbygningen i Moskva skal Frode Bergs skjebnes avgjøres. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
RETTEN I MOSKVA: I denne rettsbygningen i Moskva skal Frode Bergs skjebnes avgjøres. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MOSKVA / OSLO (Dagbladet): I 2017 ble det tatt ut 698 616 tiltaler i Russland. 697 054 av dem endte i domfellelse. Det vil si at 99,78 prosent av alle saker som ble ført av den russiske påtalemakten dette året, endte i en domfellelse.

I Norge var den samme prosentandelen 93,52 i 2017.

Selv om tallet i Norge kan virke høyt, ligger det en enorm forskjell i de få prosentpoengene som skiller Norge fra Russland. Men på flere områder er årsakene bak de høye tallene de samme.

Forseelser

Både i Norge og Russland utgjør mindre alvorlige lovbrudd, den største andelen saker, forteller Håvard Bækken, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Men der en del andre land oftere gir påtaleunnlatelse for mindre alvorlige lovbrudd, har Russland en tradisjon for å ta dem til domstolene.

- Det gjør at man får mange enkle saker som produserer domfellelser på løpende bånd. Den store mengden av slike saker, trekker prosentandelen opp, sier Bækken.

Han har tidligere forsket på ulike trekk ved den russiske rettsstaten, og understreker at han i denne saken uttaler seg på generelt grunnlag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer