Saki (5) ble frisk av hundesykdommen

Ivar Fonkalsrud hastet til dyrlegen da Saki ble alvorlig syk. Hun ble frisk.

FRISK: Saki (5) ble frisk av hundesykdommen. Nå har hun det som plommen i egget igjen. Foto: Privat
FRISK: Saki (5) ble frisk av hundesykdommen. Nå har hun det som plommen i egget igjen. Foto: PrivatVis mer

Et tjuetall hunder er døde etter å ha blitt rammet av en mystisk sykdom som har rammet hunder flere steder i landet. Bare natt til lørdag er ytterligere to hunder døde med liknende symptomer, selv om det ennå ikke kan fastslås at de har dødd av samme sykdom.

Men flere av hundene som har blitt smittet, har også blitt friske igjen. Det har Saki (5), som bor på Holmlia i Oslo, blitt. Tirsdag i forrige uke fikk hun diare. Så begynte hun å kaste opp hyppig. Morgenen etter våknet Ivar Fonkalsrud opp til ei stue full av blod.

Det var Vestby Avis som først omtalte saken.

Hunden, en blanding av rasen Alaska Malamute, var alvorlig syk.

- Jeg ble forskrekket og veldig engstelig. Hun lå bare i en krok, det var som om hun ventet på å dø, sier Fonkalsrud til Dagbladet.

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Dehydrert

De reiste rett til veterinæren, der Saki ble tilført væske intravenøst og gitt surstoff. Kroppstemperaturen var lav.

BLODIG: Saki hadde blodig diare før hun ble hastet til veterinæren. Foto: Privat
BLODIG: Saki hadde blodig diare før hun ble hastet til veterinæren. Foto: Privat Vis mer

- Det viktigste var å få opp væskebalansen. Hun var helt dehydrert, sier Fonkalsrud.

På vei til et annet dyresykehus, var hun så svak at hun ikke klarte å gå selv. Hun måtte bæres på båre inn, sier Fonkalsrud.

På en pressekonferanse fredag, opplyste Veterinærinstituttet at de foreløpig ikke vet hva som forårsaker sykdommen. Det de vet, er at det dreier seg om to typer bakterier som er funnet hos alle hundene de har obdusert, som kan forårsake diaré sammen eller hver for seg.

Fonkalsrud mistenker det kan ha noe med hva hunden har spist.

- Hun ble syk et døgn etter at hun spiste noe hun ikke har spist før. Det som er rart, er at jeg har en hund til som ikke er kresen i matveien, som har fått dette en god stund. Det har gått bra. Denne gangen var det en pølse som han spiste litt av og ikke var videre interessert i. Så forsynte Saki seg av resten, sier Fonkalsrud.

Frisk

Den andre hunden fikk diare, men var ellers frisk og fin.

Nå, ei drøy uke seinere, er Saki frisk og tilbake til sitt gamle jeg.

- Nå har hun det som plommen i egget, og koser seg i senga. Hun er litt avmagret, men ellers akkurat som før, sier han.

- Hva tenker du nå som det har kommet mange tilfeller av den samme sykdommen?

- Det man ikke vet, skaper frykt. Sånn er det med epidemier. I borettslaget jeg bor i, er folk engstelige. Man føler seg nesten spedalsk. Men Saki er sykdomsfri, sier Fonkalsrud.

Veterinærinstituttet jobber på spreng for å finne ut hva det er som forårsaker sykdommen.

- Jeg har aldri vært borti noe liknende. Dette er friske, flotte hunder der eieren observerer at de veldig fort får et alvorlig sykdomsbilde. Det er både i forhold til hvor fort dette kommer og at hundene blir brått veldig, veldig dårlige. Det er veldig dramatisk, sier Jorun Jarp, beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet, til Dagbladet.

Bakteriene de har funnet i de obduserte hundene, er Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens. Sistnevnte er en veldig vanlig bakterie som finnes i oss alle, men her er det snakk om en stor mengde av den.