SKULLE STEINES: Sakineh (43) er skyldig i både utroskap og drap, ifølge iranske myndigheter. Hun ble først dømt til å få 99 piskeslag og ble senere dømt til steining i tillegg. FOTO: Iran Human Rights
SKULLE STEINES: Sakineh (43) er skyldig i både utroskap og drap, ifølge iranske myndigheter. Hun ble først dømt til å få 99 piskeslag og ble senere dømt til steining i tillegg. FOTO: Iran Human RightsVis mer

- Sakineh (43) slipper steining

Den iranske kvinnen som allerede har fått 99 piskeslag for utroskap, slipper trolig å bli steinet i tillegg. Men hun kan bli hengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Datgbladet): I 2006 ble iranske Sakineh Mohammadie Ashtiani (43) dømt til 99 piskeslag for å ha vært utro mot ektemannen. Hun ble senere dømt til steining i tillegg, ifølge Iran Human Rights.

Nå sier imidlertid den iranske ambassaden i Oslo, som har vært kontakt med sentrale myndigheter i Iran, at kvinnen ikke skal steines likevel.

- En dommer har gjort om på dette, og Sakineh skal ikke steines. Det er svært sjelden at steining skjer i Iran selv om folk dommes til det, sier Mohammad Javad Hosseini, informasjonssjef for den iranske ambassaden, til Dagbladet.

Ifølge den årlige rapporten til Iran Human Rights ble minst en person steinet til døde i Iran i 2009.

Ba for morens liv I forrige måned tryglet barna Sajad (22) og Farideh for morens liv.

- Hun er uskyldig. Hun har vært i fengsel i fire år uten å ha gjort noe, sier Sajad til The Guardian.

Denne saken har skapt bred politisk debatt verden over. I London har flere demonstrert for å at dommen om å steine tobarnsmoren skal bli omgjort. Det er også laget flere Facebook-grupper for å støtte 43-åringen.

Støre reagerer Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde samtaler med Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki i juni, og tok opp Irans bruk av graverende straffemetoder.

Sakinehs advokat frykter hun kommer til å bli steinet når som helst, melder Iran Human Rights.

I forbindelse med at ektemannen hennes ble drept i 2006, ble Sakineh tatt inn til avhør og innrømmet da utroskap med de to mennene som drepte mannen hennes.

Hennes advokat, Mohammad Mostafaei, hevder hun er tvunget til å tilslå. 

Kan bli hengt Informasjonssjef Mohammad Javad Hosseini forteller at Sakinehs fremtid nå ligger i hendene på familien til hennes avdøde ektemann.

- De bestemmer om kvinnen skal bli hengt eller om hun skal slippes fri, sier han.

Javad Hosseini har liten sympati med at kvinnen nå ber for sitt liv og at hennes barn ber om at hun må få leve.

- Alle vil leve. Det burde hun ha tenkt på før hun var utro mot sin ektemann. Hun er også skyldig i drap, hevder Javad Hosseini.

- Falske anklager Mahmood Amiri Moghadam, talsperson for Iran Human Rights, sier at Sakineh nå er i stor fare for å bli hengt.

DEMONSTRERER: Denne kvinnen har kledd seg ut som en kvinne like før hun skal bli steinet. Hun satt på Time Square i London 10.juli og demonstrte mot steininten av 43-årige Sakineh. FOTO: AFP / CARL COURT
DEMONSTRERER: Denne kvinnen har kledd seg ut som en kvinne like før hun skal bli steinet. Hun satt på Time Square i London 10.juli og demonstrte mot steininten av 43-årige Sakineh. FOTO: AFP / CARL COURT Vis mer

- Steiningsdommen har falt bort etter sterkt press fra internasjonale myndigheter. Og plutselig dukket påstandene om drap opp, men det har ikke vært snakk om drap i saken hennes tidligere.

- For meg virker det som at iranske myndigheter finner på falske anklager for å få henne hengt, slik at de ikke taper ansikt, sier Moghadam til Dagbladet.

Han minner om utroskap i Iran enten straffes med 99 piskeslag eller steining.

- Hun har allerede fått piskeslagene, derfor var steiningsdommen ulovlig ifølge iransk domstol. Ingen kan dømme noen to ganger for samme forbrytelse, sier Moghadam.

Sønnen så piskeslagene Da Sakineh ble pisket, satt Sajad (da 17 år) og så på, skriver The Guardian.

- De pisket henne rett foran øynene mine. Dette har brent seg inn i sinnet mitt, sier han til avisen.

Et intervju med Sakined har lekket ut til avisen. Der sier hun at myndighetene lyver og at hun ikke har gjort noe galt.

- De vil drepe meg fordi jeg er kvinne, sier hun.

STØRE REAGERER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde samtaler med Irans utenriksminister i juni, og tok opp Irans bruk av graverende straffemetoder. FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN / DAGBALDET 
FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN / DAGBALDET
STØRE REAGERER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde samtaler med Irans utenriksminister i juni, og tok opp Irans bruk av graverende straffemetoder. FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN / DAGBALDET FOTO: ADRIAN ØHRN JOCHANSEN / DAGBALDET Vis mer