Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sakkyndig var inhabil

Psykolog John Sandstrøm reagerer kraftig på den svenske politipsykiateren Ulf Åsgårds uttalelser i Birgitte-rettssaken i Haugesund. Sandstrøm mener svensken er for kategorisk i sin dom over tiltalte, og at han må være betinget inhabil i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske psykiateren Ulf Åsgård jobber som konsulent for Rikskriminalpolitiet i Stockholm. Han er Nordens ledende innenfor utarbeidelse av gjerningsmannsprofiler.

Både i Birgitte-saken, og seinere i drapsetterforskningen av Trude Espås-drapet i Geiranger, var Åsgård involvert i etterforskningen.

Selvoppfyllende profeti

- Det blir som å sette bukken til havresekken. Først utarbeidet Åsgård en profil, laget på bakgrunn av blant annet en åstedsrapport fra drapsstedet. En rapport som igjen er bygd på retningslinjer fra Åsgård, sier fengselspsykolog John Sandstrøm.

- Deretter skal Åsgård lete etter fellestrekk hos en gjerningsmann. Han kan fort se det han ønsker å se. Uten å være klar over det blir han inhabil. Det hele blir som en selvoppfyllende profeti, framholder Sandstrøm overfor Dagbladet.

Sandstrøm har deltatt i en rekke rettssaker som sakkyndig, både som vitne og oppnevnt av retten.

Han er svært kritisk til at norsk politi etter hvert gjør seg mer og mer avhengig av gjerningsmannsprofiler.

- Jeg maner til forsiktighet. I alle år er det blitt utarbeidet profiler innen psykologien. Profilene har aldri kunnet gi fasitsvar. Tidligere trodde man at hodeformen røpet om man var kriminell, sier Sandstrøm.

Sandstrøm har fulgt Birgitte-saken fra sidelinja. Han er overrasket over mye av det som er framkommet i retten.

Desperat

- Jeg har en følelse av at påtalemyndigheten desperat forsøker å få en rekke mindre biter til å passe et større bilde. Et for stort bilde, sier han .

Sandstrøm stiller seg også kritisk til fortrengningsteorien som politiet tidlig lanserte overfor tiltalte.

- Fortrenging går over tid. Hvis gjerningsmannen er kald og kynisk, kan han ved gjentatte ganger å si til seg selv «jeg er uskyldig» til slutt tro på det, mener Sandstrøm.

Han understreker at en person som makter å gjennomføre en slik prosess, lite trolig vil sprekke i avhør.

- En fortrengning er ikke noe man plutselig kan oppheve, for så litt seinere å fortrenge igjen. Det er ikke slik hodet fungerer, framholder Sandstrøm overfor Dagbladet.

Hele Norges coronakart