Vinstra-drapet

Sakkyndige: Gutten (17) ikke psykotisk under drapet

Konkluderer med at han kan dømmes til fengsel og ikke helsevern.

KNIVDREPTE JENTE: Den tiltalte gutten stakk Laura Iris Haugen (16) 21 ganger med kniv like utenfor hennes eget hjem i Sorproa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KNIVDREPTE JENTE: Den tiltalte gutten stakk Laura Iris Haugen (16) 21 ganger med kniv like utenfor hennes eget hjem i Sorproa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): De sakkyndige i Vinstra-saken kommer i sin siste rapport om den tiltalte 17-årige guttens mentale helse til at han ikke var psykotisk under drapet på Laura Iris Haugen (16), og at han dermed er strafferettslig tilregnelig. De mener at han heller ikke er psykotisk nå.

Dersom retten tar de sakkyndiges konklusjon til følge, blir gutten - som allerede har tilstått drapet - dømt til fengsel eller forvaring, og ikke tvungent psykisk helsevern. Dette utfallet har familien til Haugen hele tida ønsket.

- Vi er glade for at de sakkyndige har kommet til denne konklusjonen, som innebærer at han kan straffes, sier de pårørendes bistandsadvokat Nina Hjortdal til Dagbladet.

De sakkyndige kommer også til at gutten heller ikke oppfyller kravene til straffenedsettelse i henhold til straffelovens paragraf 80f, om lovbrytere som har «alvorlig psykisk lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk å vurdere sitt forhold til omverdenen, men ikke er psykotisk».

I sin konklusjon konkluderer de videre at inntrykket av høy gjentakelsesfare er sterkere, etter å ha observert gutten i retten. Høy gjentakelsesfare er et kriterium for forvaring, som er en ikke tidsbegrenset straff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer