Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinstra-drapet

Sakkyndige: Gutten (17) ikke psykotisk under drapet

Konkluderer med at han kan dømmes til fengsel og ikke helsevern.

KNIVDREPTE JENTE: Den tiltalte gutten stakk Laura Iris Haugen (16) 21 ganger med kniv like utenfor hennes eget hjem i Sorproa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KNIVDREPTE JENTE: Den tiltalte gutten stakk Laura Iris Haugen (16) 21 ganger med kniv like utenfor hennes eget hjem i Sorproa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): De sakkyndige i Vinstra-saken kommer i sin siste rapport om den tiltalte 17-årige guttens mentale helse til at han ikke var psykotisk under drapet på Laura Iris Haugen (16), og at han dermed er strafferettslig tilregnelig. De mener at han heller ikke er psykotisk nå.

Dersom retten tar de sakkyndiges konklusjon til følge, blir gutten - som allerede har tilstått drapet - dømt til fengsel eller forvaring, og ikke tvungent psykisk helsevern. Dette utfallet har familien til Haugen hele tida ønsket.

- Vi er glade for at de sakkyndige har kommet til denne konklusjonen, som innebærer at han kan straffes, sier de pårørendes bistandsadvokat Nina Hjortdal til Dagbladet.

DREPT: Laura Iris Haugen (16). Foto: Privat
DREPT: Laura Iris Haugen (16). Foto: Privat Vis mer

De sakkyndige kommer også til at gutten heller ikke oppfyller kravene til straffenedsettelse i henhold til straffelovens paragraf 80f, om lovbrytere som har «alvorlig psykisk lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk å vurdere sitt forhold til omverdenen, men ikke er psykotisk».

I sin konklusjon konkluderer de videre at inntrykket av høy gjentakelsesfare er sterkere, etter å ha observert gutten i retten. Høy gjentakelsesfare er et kriterium for forvaring, som er en ikke tidsbegrenset straff.

LAGDE HASTERAPPORT: Alexander R. Flaata (t.v.) og Terje Tørrissen (t.h.) tok deler av natta til hjelp for å få ferdig sin siste sakkyndigrapport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGDE HASTERAPPORT: Alexander R. Flaata (t.v.) og Terje Tørrissen (t.h.) tok deler av natta til hjelp for å få ferdig sin siste sakkyndigrapport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tredje rapport

Dette er, uvanlig nok, den tredje rapporten fra psykolog Alexander R. Flaata og psykiater Terje Tørrissen. I de to foregående erklæringene har de henholdsvis kommet til at han er utilregnelig og tilregnelig, dvs. var psykotisk og ikke psykotisk på gjerningstidspunktet.

De sakkyndige har understreket at dette har vært en svært vanskelig vurdering. Den nye konklusjonen har de kommet fram til etter å ha observert ham i retten, og hørt en rekke vitner.

Mens guttens behandler på psykiatrisk sykehus har diagnostisert ham med såkalt udifferensiert schizofreni, mener de sakkyndige at han ikke viser entydige tegn på en slik sykdom - blant annet mangler han såkalte positive symptomer (som vrangforestillinger og stemmer i hodet).

De peker også på at han har fungert på skolen og fått ros for språket i skolearbeidet. Dette er uforenlig med behandlerens schizofrenidiagnose.

Flaata og Tørrissen utelukker imidlertid ikke at 17-åringen kan ha blitt schizofren i tida etter drapet.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Vil ikke diagnostisere

Likevel vil de to ikke diagnostisere ham i sin siste rapport.

Flaata og Tørrissen har også undersøkt muligheten for at 17-åringen lider av aspergers syndrom, da flere av symptomene han framviser, er forenlige med dette. Men:

- At vi ikke stiller en diagnose i det hele tatt, kan virke rart. Men vi må være sikre, etter å ha fått foreliggende informasjon, og underlagt observanden grundig testing. Her vanskelig å si noe sikkert om alle underpunkt - derfor er vi forsiktige i uttalelsen, sier Tørrissen.

Han understreker at hans mandat er å være rettens sakkyndige, ikke tiltaltes behandler.

- Hvis jeg var hans behandler, ville det vært naturlig å ta et tydelig valg, sier psykiateren.

Nå blir det opp til retten å avgjøre juridisk hva gutten lider av, og om de skal følge de sakkyndiges råd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling