KONTAKTES AV SAKKYNDIGE: Anders Behring Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra har blitt kontaktet av flere psykiatere og psykologer som ønsker å gjøre en ny vurdering av terroristen. Foto: Jacques Hvistendahl
KONTAKTES AV SAKKYNDIGE: Anders Behring Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra har blitt kontaktet av flere psykiatere og psykologer som ønsker å gjøre en ny vurdering av terroristen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Sakkyndige melder seg for å undersøke Breivik

Kontakter terroristens forsvarere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har kommet flere krav om nye vurderinger av Anders Behring Breivik, etter at det ble kjent at psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim mener den terrorsiktede har diagnosen paranoid schizofreni og er strafferettslig utilregnelig.

Flere psykiatere og psykologer har nå kontaktet Breiviks forsvarere selv, for å tilby nye vurderinger.

- Det er flere som har meldt seg og stilt sin kunnskap og tid til disposisjon på ulike måter, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

- Useriøse Hun karakteriserer enkelte av henvendelsene som useriøse.

- Det framstår litt underlig. Vi har tillit til systemet, det er oppnevnt to dyktige sakkyndige som har gjort et grundig arbeid og nå vil vi la den rettsmedisinske kommisjonen få si sitt, sier Bæra.

Forsvareren mener også debatten om de sakkyndiges rolle og mye av kritikken mot rapporten deres framstår som useriøs.

- Det er mange som konkluderer på et veldig tynt grunnlag, og det blir for oss useriøst, sier Bæra.

Den profilerte advokaten John Christian Elden sa til Dagbladet i går at han er forbauset over alle de som den siste tida har uttalt og vurdert den sakkyndige rapporten, bare på det som er kjent gjennom mediene og ikke hele rapporten som inneholder deler som ikke er kjent for offentligheten.

Forsvarerne til Breivik har foreløpig ikke bestemt seg for om det er aktuelt å be om en ny vurdering av massemorderen.

- Vi setter oss inn i innholdet i rapporten. Vi går gjennom den med vår klient og vi holder informasjonen opp mot annen informasjon i saken. Men vi vil uansett avvente den rettsmedisinske kommisjonens vurdering før vi avgjør hva vi vil gjøre videre, sier Bæra.

Forsiktig Leder Gisken Holst i Norsk Psykologforenings etiske råd ønsker ikke å kritisere kollegene for utidige henvendelser.

- Men jeg mener det skal være ryddighet i mandat og ryddighet i forhold til roller. Det ligger til grunn for våre faglige prinsipper. Her er det også rettslige spilleregler som skal følges, uavhengig av fagetikken, sier Holst til Dagbladet.

Holst presiserer at hun ikke vet hvem som har kontaktet Breiviks forsvarere for å tilby sine tjenester.

Flere av hennes kolleger har de siste dagene kommet med kritikk av de sakkyndiges vurdering av Breivik - og av deres konklusjon om at han er utilregnelig. Heller ikke her ønsker Holst å komme med noen kritikk.

- Generelt vil jeg si man skal være varsom med å uttale seg om andre kollegers arbeid uten å ha lest og satt seg grundig inn i mandatet og rammebetingelsene for rapporten, sier hun.

- Det mener du man bør være, men mener du dine kolleger har opptrådt korrekt?

- Det har jeg ikke noe ønske om å uttale meg om, sier Holst.