- Saksdokumentene i Kongo klare torsdag

Første rettsmøte neste uke.

TRUET MED Å SPISE NORDMENNENE: - Vi blir nektet mat og vann, satt i total isolasjon i mørke, satt til soning med syke og døde fanger, vært vitner til drap og vold og blir truet med å bli spist av kannibaler, forteller vestfoldingen til NRK. Foto: DAGBLADET/ESPEN RØST
TRUET MED Å SPISE NORDMENNENE: - Vi blir nektet mat og vann, satt i total isolasjon i mørke, satt til soning med syke og døde fanger, vært vitner til drap og vold og blir truet med å bli spist av kannibaler, forteller vestfoldingen til NRK. Foto: DAGBLADET/ESPEN RØSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentene i saken mot de to drapssiktede nordmennene i Kongo skal være klare torsdag, ifølge etterforskningsleder Roger Wavara.

Dermed ser det ut til at rettssaken mot de to rykker nærmere. Wavara sier til NTB at han tror det første rettsmøtet vil finne sted neste uke.

Saksdokumentene skulle i utgangspunktet ha vært sendt til domstolen i byen Kisangani tidligere i juli, men overleveringen ble utsatt etter bemerkninger fra påtalemyndigheten.

- Truet med kannibalisme

Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og en nå 28 år gammel mann fra Re i Vestfold er siktet for å ha drept den kongolesiske sjåføren Abeidi Kasongo.

To øyenvitner som var med i bilen deres, har bekreftet at nordmennene sto bak drapet, men selv nekter de straffskyld.

Moland og hans 28 år gamle kamerat fortalte onsdag om svært tøffe forhold i fengselet hvor de befinner seg i Kisangani.

- Vi blir nektet mat og vann, satt i total isolasjon i mørke, satt til soning med syke og døde fanger, vært vitner til drap og vold og blir truet med å bli spist av kannibaler, forteller vestfoldingen til NRK.

Han forklarer at kannibaltruslene ikke har kommet i sentralfengselet i Kisangani. Men de to nordmennene skal tidligere ha blitt fortalt at det finnes personer som ønsker å spise dem.

Usikkerhet

Nordmennene forteller at usikkerheten er det verste ved å sitte fengslet i Kisangani.

- Situasjonen blir mer og mer desperat, sier Moland til NRK.

27-åringen forteller om perioder der mennene holdes i isolasjon. Det er mye bråk i fengselet, i til legg til at de frykter for sin egen sikkerhet og preges av all usikkerheten rundt hva som vil skje framover.

De norske fangene forteller også at de har vært utsatt for tortur, drapsforsøk og pengeutpressing.

Ulike forklaringer

De to nordmennene hevder at sjåføren Abeidi Kasongo ble drept av en væpnet bande i den kongolesiske jungelen i begynnelsen av mai. Disse opplysningene står i skarp kontrast til forklaringen til to øyenvitner som befant seg i bilen sammen med Kasongo og nordmennene.

Det ene øyenvitnet, Kepo Ayilla Pierre (28), hevdet at drapet foregikk på følgende møte da NTB møtte ham i Kisangani onsdag:

- Omtrent 50 mil fra Kisangani stanset vi bilen og Moland og den andre hvite mannen gikk ut for å diskutere noe. Vi så på dem i måneskinnet og ventet omtrent fem minutter før de kom tilbake. Jeg satt i baksetet, og plutselig så jeg at Moland åpnet en bag og tok ut et våpen. Han snudde seg mot sjåføren og ropte «Get out! Get out! Get out! Get out!». Den siste gangen han ropte dette, skjøt han.

Pierre forteller videre om et basketak med nordmennene, og om hvordan han selv med nød og neppe klarte å unnslippe.

(NTB)