Saksøker bankgigant i USA

For påstått forfalskning av dokumenter. Anklage om organisert kriminalitet koker ned til mindre skattesak.

Saksøker bankgigant i USA
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| NATAL (Dagbladet): Sammen med en rekke norske forretningsfolk har Trygve Kristiansen i over tre og et halvt år vært anklaget for organisert kriminalitet og hvitvasking av flere hundre millioner kroner i Brasil. Nå er politiet i Brasil på vei til å henlegge påstandene.

Det som ble hevdet å være organisert kriminalitet, er på vei til å bli en mindre skattesak.

En av grunnene til fengslingen av Kristiansen, var en rapport fra Økokrim. I denne rapporten hevdet Økokrim at Kristiansen hadde fått overført penger fra B-gjengen.  

Falsk kontoutskrift - Bakgrunnen for påstanden ble skjult. Dette var at brasiliansk politi kom med opplysningen til Økokrim, på bakgrunn av falske kontoutskrifter fra Banco Bradesco. Hvis Økokrim hadde gjort jobben sin, og sjekket med den norske banken eller Norges Banks valutaregister, hadde de umiddelbart forstått at dette var falskt. Pengene ble overført fra Kristiansens egen konto i Norge, sier advokat Elden.

- Brasiliansk politi våget ikke selv å legge fram de falske dokumentene for dommeren i Brasil. Slik brukte politiet i Brasil Økokrim til å hvitvaske sine uriktige påstander. Økokrim ble i rettsprosessen i Brasil brukt som kilde, sier Elden.  

- Tastefeil Banco Bradesco har i ettertid hevdet at det måtte være en tastefeil i banken, når det ble hevdet at pengene kom fra Rasool-familien.

- Denne forklaringen stiller vi oss skeptiske til. Særlig satt i sammenheng med at politiet i Brasil hadde behov for å bruke Økokrim som sannhetsvitne, før påstandene ble brukt i retten, sier Elden.  

Søksmål - Uansett årsak er det på det rene at banken har et medansvar for det milliontapet Kristiansen har lidd. Søksmålet vil kunne reises i USA, hvor bankens eiere er. Hvorvidt søksmål mot Økokrim og Policia Federal i Brasil vil kunne reises ved samme domstol er nå under utredning, sier advokat Elden.

Amerikansk erstatningsrett er kjent for å være mer sjenerøs enn hva norske domstoler er.

Følg saken i Dagbladet:

• 9. mai 2007 slo politiet i Norge til mot B-gjengen gjennom «Operasjon Nemesis». Samtidig satte politiet i Brasil! i verk «Operação Paraíso» («Operasjon Paradis»).

• Politiet i Oslo hadde gitt kolleger i Brasil opplysninger om at tungt kriminelle nordmenn hadde etablert seg i Natal, i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil.

• De skulle angivelig ha investert 600 millioner kroner! i området. (Seinere nedjustert til 300 millioner kroner.)

• Medlemmer av den pakistanske innvandrergruppa B-gjengen ble arrestert i Norge.

• I Natal-området deltok nærmere 300 politimenn i aksjonen. Norske forretningsmenn ble arrestert, siktet for å være internasjonale mafiasjefer, og for hvitvasking av penger og dokumentforfalskninger.

• Verdier for godt over 100 millioner kroner ble beslaglagt av politiet i Brasil. Disse verdiene tilhører norske statsborgere.

• Samtlige har dokumentert at de har utført pengene på en legal måte fra Norge. Likevel er leiligheter, tomter, biler, konti og andre verdier beslaglagt.

• To nordmenn er allerede dømt til lange fengselsstraffer. Flere norske forretningsmenn er tiltalt og risikerer mange år i brasiliansk fengsel.

• I rettsdokumentene står det at opplysninger fra norsk politi, avhør av en tidligere norsk ansatt i det norskeide selskapet Blue Marlin Group og avsløringer i norsk presse var årsaken til politiaksjonen. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer