Saksøker Bush

Jesse Jackson og flere kongressmedlemmer går til rettssak mot president George Bush for å hindre krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Presidenten er ingen konge, sier John Bonifaz, advokaten som fremmer søksmålet på vegne av demokraten og borgerrettsaktivisten Jesse Jackson, fem andre kongressmenn, tre militære og seks foreldre til amerikanske soldater.

- Nå, når frykt blir brukt som argument for å gå til krig, trengs det noen som kan holde hodet kaldt, sier Charles Richardson, den ene av saksøkerne og far til en 25 år gammel soldat som er sendt til Midtøsten.

Saksøkerne håper å få rettens medhold i at Bush-administrasjonen bryter grunnloven om de går til krig mot Irak. De mener at Kongressens vedtak fra oktober, som åpner for en slik krig, var grunnlovsstridig.

- Kongressen kan ikke gi presidenten anledning til å erklære krig, like lite som de kunne ha gitt Høyesterett slik fullmakt. Å gå til krig mot Irak uten at det er Kongressen som proklamerer en slik krig, vil være ulovlig og grunnlovsstridig, sier Bonifaz.

Når neppe fram

Juridiske eksperter og politiske observatører tviler imidlertid på om saksøkerne vil nå fram, og viser til et lignende forsøk fra 54 demokratiske kongressrepresentanter i 1990.

Den gangen var det president Bushs far som ble saksøkt for å ville gå til krig mot Irak uten Kongressens samtykke. En føderal dommer avviste søksmålet og begrunnet kjennelsen med at de 54 ikke representerte flertallet i Kongressen.

Eksperter på den amerikanske grunnloven viser også til at både Koreakrigen og Vietnamkrigen ble utkjempet uten at Kongressen formelt hadde proklamert krig.

- Grunnloven fastslår at det er Kongressen som kan proklamere krig, men denne bestemmelsen har ikke vært til noe hinder for presidenter de siste 50 årene, sier Gerard Clark ved Suffolk-universitetet i Boston.

- Det ville overraske meg mye om domstolen vil utstede noe pålegg til presidenten. Selv om jeg har all sympati med saksøkerne, tror jeg ikke at de har store sjansen, sier Clark.

Folkevalgte protesterer

Søksmålet mot president Bush, der forsvarsminister Donald Rumsfeld også er nevnt ved navn, er bare den siste av flere markeringer fra krigsmotstandere den siste tiden.

Torsdag ble det kjent at rundt 90 amerikanske bystyrer har vedtatt resolusjoner mot militære aksjoner i Irak, mange av dem med henvisning til at en krig vil være ødeleggende for USAs økonomi.

Representanter for en rekke av byene, deriblant Chicago og Philadelphia, samlet seg torsdag i Washington for å overlevere resolusjonene til Det hvite hus.

- Krig vil bli finansiert gjennom budsjettunderskudd og drastiske kutt i innenlandsbudsjettet. Sønner og døtre i amerikanske byer vil bli rekruttert til å kjempe i og kanskje dø i denne krigen, sa bystyremedlemmet Joe Moore fra Chicago.

- Ikke råd til krig

På en pressekonferanse fortalte bystyrerepresentantene om hvordan ressursene i deres respektive myndighetsområder allerede er strukket til bristepunktet, og understreket at USA ikke har råd til å føre krig nå.

- I min by er sentrene for hjemløse overfylte. Hver natt avvises mennesker som trenger hjelp, sa Maryann Mahaffey fra Detroit.

Torsdag la den amerikanske kongressen omsider fram sitt budsjettforslag, fire måneder etter at budsjettperioden var begynt. I forslaget øremerkes flere nye fond for å bekjempe global terrorisme, mens amerikanerne må belage seg på kutt i de fleste øvrige budsjettpostene.

(NTB)

NEI TIL KRIG:</B> Jesse Jackson og flere andre kjente personer vil gå til sak mot presidenten for å hindre krig mot Irak.