Skoghøy-saken:

Saksøker eksmannen: - Skittent

Nataliia Skoghøy saksøker sin fraseparerte ektemann, tidligere høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy. Nå risikerer hun å bli kastet ut av Norge.

SAKSØKER: Nataliia Skoghøy saksøker sin fraseparerte ektemann, tidligere høyesterettsdommer Jens Edvin Skoghøy. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SAKSØKER: Nataliia Skoghøy saksøker sin fraseparerte ektemann, tidligere høyesterettsdommer Jens Edvin Skoghøy. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det framkommer i en stevning til Oslo tingrett som Dagbladet har fått tilgang på.

Bakgrunnen for søksmålet er skifteoppgjøret etter at de separerte seg i slutten av 2022, to år og åtte måneder etter at de giftet seg.

I desember i fjor hevdet daværende høyesterettsdommer Skoghøy at han var blitt forgiftet av sin tidligere kone Nataliia. I januar opprettet politiet en undersøkelsessak som ble henlagt på bevisets stilling.

Ukrainske Nataliia Skoghøy har hele tida nektet for anklagene.

Nå krever hun et ektefellebidrag etter separasjonen. Det begrunner hun blant annet med forgiftningsanklagene og det faktum at hun kom til Norge for under tre år siden, i 2020.

Dagbladet har vært i kontakt Jens Edvin Skoghøy i forbindelse med denne saken. Han avviser det som framkommer i stevningen, og omtaler det som «tøv».

- Et skittent oppgjør

I stevningen hevdes det også at Skoghøy har trukket tilbake den økonomiske garantien for hennes oppholdstillatelse, i den hensikt å få henne ut av Norge.

Dagbladet har sett dokumentasjon på at Utlendingsdirektoratet (UDI) delvis har trukket tilbake den midlertidige oppholdstillatelsen til Nataliia Skoghøy, blant annet som følge av samlivsbruddet.

«Samlet sett har altså saksøker blitt satt i en svært sårbar posisjon i Norge ved først å reise hit, deretter bli anklaget offentlig for å være drapskvinne, for deretter å bli forsøkt hjemsendt. I mellomtida har det brutt ut krig i hjemlandet», heter det i stevningen.

STERKE ANKLAGER: I desember i fjor hevdet daværende høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy at han var blitt forgiftet av kona Nataliia. Hun nekter for anklagene. Foto: Lise Åserud / NTB
STERKE ANKLAGER: I desember i fjor hevdet daværende høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy at han var blitt forgiftet av kona Nataliia. Hun nekter for anklagene. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Nataliia Skoghøy bestrider ikke at den tidligere høyesterettsdommeren har rett til å skjevdele de verdiene han tok med seg inn i ekteskapet da de giftet seg i 2020, men mener at hun har krav på formuesøkningen som har funnet sted mens de var gift.

- Skoghøy vil ikke gi sin ekskone noe som helst i skifteoppgjøret. Ikke en krone, sier Nataliia Skoghøys advokat, Linnéa Tereza Karlberg, til Dagbladet.

Hun mener at et vanlig skifteoppgjør nå er blitt «et skittent oppgjør».

Nataliia Skoghøy krever inntil to millioner kroner i erstatning fra sin fraseparerte ektemann, avtroppende høyesterettsdommer Jens Edvin Skoghøy. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / Dagbladet Vis mer

Krevde to millioner i erstatning

Det var i desember i fjor at Rett24 publiserte en sak der Skoghøy anklaget ekskona for å ha forgiftet ham med medikamenter over tid, slik at han til slutt ble hasteinnlagt på sykehus i oktober 2022. Nataliia Skoghøy har hele tida avvist anklagene på det sterkeste.

I ettertid har hun krevd inntil to millioner kroner i erstatning fra sin fraseparerte ektemann for det hun hevder er ærekrenkelser i media. Da hun varslet søksmålet, mente den tidligere høyesterettsdommeren at det var et forsøk på utpressing.

I august ble det kjent at Forliksrådet ikke ville behandle saken.

SAKSØKER EKSMANNEN: Nataliia Andreassen Skoghøy saksøker sin fraseparerte ektemann, høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy. Her avbildet med advokaten Linnéa Tereza Karlberg (t.v.) og sønnen Ruslan Bobukh (t.h.). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAKSØKER EKSMANNEN: Nataliia Andreassen Skoghøy saksøker sin fraseparerte ektemann, høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy. Her avbildet med advokaten Linnéa Tereza Karlberg (t.v.) og sønnen Ruslan Bobukh (t.h.). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Søkte avskjed

Skoghøy har vært høyesterettsdommer i to perioder, først fra 1998 til 2017 og så fra 2020.

I april søkte han imidlertid avskjed fra stillingen som dommer i Høyesterett. Det er første gang at en dommer søkte avskjed fra Høyesterett før pensjonsalder. Han fikk 3,6 millioner kroner i sluttvederlag - selv om det altså skjedde frivillig.

- Jens Edvin A. Skoghøy har gjennom disse åra lagt ned et betydningsfullt arbeid for Høyesterett og for norsk rettsliv. Det står stor respekt av hans virke både som dommer og rettsteoretiker, har justitiarius Toril Marie Øie tidligere uttalt.

I april konkluderte Tilsynsutvalget for dommere med å gi ham kritikk for påstandene han har framsatt mot kona.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer