Frankrikes førstedame:

Saksøker etter trans-rykter

Frankrikes førstedame går til søksmål etter at det har blitt spredd rykter rundt hennes biologiske kjønn.

RYKTER: Det er ikke første gang rykter rundt seksualiteten til president Emmanuel Macron og førstedame Birgitte Macron har florert. Foto: Elito Blondet / Shutterstock / NTB
RYKTER: Det er ikke første gang rykter rundt seksualiteten til president Emmanuel Macron og førstedame Birgitte Macron har florert. Foto: Elito Blondet / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Birgitte Macron, gift med Frankrikes president Emmanuel Macron, reagerer etter at falske rykter om henne har florert på sosiale medier.

En konspirasjonsteori går ut på at førstedamen er transkvinne, og født som mann med navnet Jean Michel Trogneux.

I flere dager har emneknaggen #JeanMichelTrogneux spredt seg på Twitter. Nå planlegger hun søksmål.

Saken har blitt omtalt i flere store medier, som BBC, The Guardian og den franske storavisa Le Monde.

Spredd i sosiale medier

Ryktene startet da det høyreorienterte tidsskriftet «Fait et Documents» publiserte en artikkel i september som hevdet at de i løpet av tre år hadde etterforsket president Macron, skriver Sky News.

Det er da teorien om førstedamen skal ha dukket opp. Tidsskriftet hevder at flere eksperter støtter opp under konspirasjonsteorien.

Ryktene om den 68 år gamle førstedamen har i etterkant blitt spredd av kontoer på sosiale medier som er imot hennes mann, president Macron.

Blant annet de som tilhører langt ute på høyresiden i politikken, vaksinemotstandere og folk fra QAnon konspirasjonsbevegelsen.

Det er ikke første gangen slike rykter spres om presidenters ektefeller. Tidligere førstedame i USA, Michelle Obama, ble også anklaget for å ha vært født mann med navnet Michael Lavaughn Robinson.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern har også rapportert om slike rykter rundt hennes kjønn, skriver The Local.

Under Frankrikes valgkamp i 2017 måtte president Emmanuel Macron også svare på spørsmål rundt hans seksualitet. Mange hevdet da at han var homofil, noe han benektet.

«Latterlig oppspinn»

Nå planlegger altså førstedamen å saksøke de som står bak spredningen av konspirasjonsteorien, ifølge Sky News.

Mange spør seg nå hvorfor hun i det hele tatt «gidder» å ty til lovens lange arm for et så «latterlig oppspinn», skriver The Local.

De hevder at det vil brenne bensin på bålet til konspirasjonsteoretikere som vil bruke det som argument for at hun faktisk skjuler noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer