Saksøker fengsel etter straff for matkupp

Nokas-dømte Erling Havnå (52) saksøker Stavanger fengsel for å ha straffet ham for et matkupp i fjor. Advokat lover generaloppgjør med "et totalitært system".

OPPVASK OM FENGSELFORHOLD: -Dette blir et kjempeoppgjør med et totalitært system, hvor rettssikkerhet for enkeltmennesket ikke er ivaretatt, sier Sigurd J. Klomsæt, Erling Havnås advokat. Her Havnå under første dag av Nokas-rettssaken i 2006. 

Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
OPPVASK OM FENGSELFORHOLD: -Dette blir et kjempeoppgjør med et totalitært system, hvor rettssikkerhet for enkeltmennesket ikke er ivaretatt, sier Sigurd J. Klomsæt, Erling Havnås advokat. Her Havnå under første dag av Nokas-rettssaken i 2006. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| -Innsatte i norske fengsler står stort sett med lua i hånda, og finner seg i alle anklager og usakligheter de blir utsatt for av fengselsledelsen. De blir sjeldent trodd. Havnå finner seg ikke i å bli straffet for noe han ikke har gjort. Dette blir et kjempeoppgjør med et totalitært system, hvor rettssikkerhet for enkeltmennesket ikke er ivaretatt, sier Sigurd J. Klomsæt, Erling Havnås advokat.Han bebuder en storstilt oppvask, der mange innsatte og fengselsansatte vil måtte vitne — deriblant også Nokas-dømte Alf Henrik Christensen, som skal ha erkjent medvirkning i det såkalte matkuppet.-MyndighetsmisbrukI stevningen, som ble oversendt Oslo tingrett 8. februar i år, viser Klomsæt til at Rogaland politidistrikt har etterforsket fengslets anmeldelse av Havnå for mattyveri og påfølgende trusler. Forholdet ble politianmeldt 20. november i fjor, og henlagt av politiet fire dager senere. Havnå reagerer på at fengslet likevel tviholder på straffen av ham: Overføringen fra Stavanger fengsel til Åna fengsel på Jæren 28. oktober. Dette har "berøvet ham" muligheten til å delta i sitt vante fritidsfelleskap. -Stavanger fengsel har gjort seg skyldig i myndighetsmisbruk. De har brutt god forvaltningsskikk ved ikke å vente med en så alvorlig reaksjon før anklagene mot Havnå var forsvarlig utredet og tilstrekkelig opplyst, sier Klomsæt. -Vasket opp etter tyveneFengslet viser til at Havnå 23. oktober skal ha framsatt trusler om "å lage bråk og endevende fengslet". Truslene skal ha blitt framsatt etter avsløringen av organisert stjeling og smugling av mat fra kjøkkenet og til celler ved Havnås avdeling, noe flere innsatte har erkjent. Den tidligere kickbokserstjernen er "mistenkt for medvirkning" etter kontroll med ultraviolett lys og funn av "40 enheter mat" på hans celle. "Det er videre lagt vekt på at din PC ble inndratt etter funn av ulovlig innhold på denne," skriver fengslet. Havnå hevder han er uskyldig trukket inn i saken, bl.a. fordi han vasket og ryddet opp etter mattyvene på kjøkkenet.-Ingen kommentar-Vi ønsker ikke å kommentere stevningen fra Havnå. Den får Oslo tingrett ta stilling til. Påstandene fra Klomsæt får han selv stå for, sier fengselsleder Tanja Rosså Ødegård ved Stavanger fengsel til Dagbladet. Straffegjennomføringslovens §40 gir kriminalomsorgen hjemmel for å ilegge innsatte reaksjoner dersom de bryter reglene for ro, orden og disiplin.Familiefaren Erling Havnå soner en dom på 16 års fengsel, etter å ha blitt dømt for å ha deltatt i væpnede ran av Nokas i 2004 og Postens brevsenter i 2003.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer