Saksøker FN for å ha brakt koleraepidemi til Haiti

Mer enn 8300 har dødd av sykdommen på tre år.

JORDSKJELVOFRE: Mange haitiere bor fremdeles i leirer etter det store jordskjelvet i 2010. Her en brasiliansk FN-soldat på vakt. Foto: VANDERLEI ALMEIDA / AFP / NTB SCANPIX
JORDSKJELVOFRE: Mange haitiere bor fremdeles i leirer etter det store jordskjelvet i 2010. Her en brasiliansk FN-soldat på vakt. Foto: VANDERLEI ALMEIDA / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 8300 er døde av kolera i Haiti siden oktober 2010. Nå saksøkes FN for å ha brakt sykdommen til det kriserammede landet.

Advokater som representerer ofrene for koleraepidemien, har tatt ut søksmål mot FN i New York. De mener FN-arbeidere har skylden for at sykdommen har rammet mer enn 650 000 mennesker.

Mer enn 8300 har dødd som følge av kolera siden utbruddet av sykdommen i oktober 2010. Kolera fører til diaré og dehydrering. Uten behandling har sykdommen høy dødelighet.

Kolerautbruddet i Haiti kom i kjølvannet av det store jordskjelvet som inntraff 12. januar 2010. Mellom 100 000 og 160 000 døde som følge av jordskjelvet.

En FN-studie fra 2011 konkluderte med at det ikke kunne avgjøres hvordan sykdommen oppsto i Haiti, men amerikanske CDC (Centers for disease control and Prevention) mener det er sterke beviser for at FN-arbeidere fra Nepal er kilden til epidemien.

Saksøkerne er haitiere og amerikanere av haitisk herkomst som fikk sykdommen eller opplevde at familiemedlemmer ble syke, heter det i søksmålet.

Saksøkeren har ikke oppgitt noe erstatningskrav.

(NTB)