Saksøker fredsprisvinner

Iranske Shrin Ebadi blir saksøkt av en kanadisk forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinner Shirin Ebadi er saksøkt av en canadisk forfatter, etter at hun trakk seg fra en avtale om å gi ut en felles bok.

Shahir Shahidsaless krever nærmere 8 millioner kroner i erstatning fra den iranske menneskerettsaktivisten, som fikk Nobels fredspris i 2003.

De to inngikk i 2004 en avtale om å gi ut boken «En nyttig fiende», som skulle være et svar på den amerikanske statsviteren Samuel Huntingtons omstridte bok «Sivilisasjonenes sammenstøt».

De to ble enige om hvem som skulle skrive hvilke kapitler i boken, og begynte deretter hver på sin kant arbeidet. Ifølge Shahidsaless holdt de tett kontakt, både via telefon, e-post og vanlig post.

Da de to møtes i New York i januar 2006, fortalte Ebadi at hun akkurat hadde sikret seg forlagskontrakt for en memoarbok.

Ifølge Shahidsaless ble de enige om at Ebadi skulle tilby boken de i fellesskap hadde skrevet til den samme forleggeren, Random House.

Et halvt år senere sendte Ebadi en e-post til Shahidsaless, der hun fortalte at Random House frarådet utgivelse av boken fordi den kunne skade salget av hennes egne memoarer som akkurat var gitt ut.

Shahidsaless går nå rettens vei med krav om erstatning for de 18 månedene han arbeidet med boken han skulle skrive med Ebadi.

SAKSØKT: Shirin Ebadi vant fredsprisen for sin kamp for demokrati og menneskerettigheter i Iran. Nå saksøkes hun for kontraktsbrudd. Foto:Nikolai Jakobsen/Dagbladet
SAKSØKT: Shirin Ebadi vant fredsprisen for sin kamp for demokrati og menneskerettigheter i Iran. Nå saksøkes hun for kontraktsbrudd. Foto:Nikolai Jakobsen/Dagbladet Vis mer

Verken Ebadi eller Random House har kommentert søksmålet.

(NTB)