Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Navs «Jobbklubb»:

Saksøker Nav etter jobbveiledning: - Jeg fikk tilbud om å gå tur i skogen med veilederen

Følte seg motarbeidet av Nav og veiledningsselskap. 

JOBBSØKERKURS: Flere personer er misfornøyde med jobbsøkerkurs de må ta gjennom Nav. - Vår viktigste oppgave er å få folk ut i jobb, sier karriereveileder i Din utvikling, Kristina Rummelhoff. Video: Signe Rosenlund-Hauglid / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ville hatt mer nytte av snakke med en hvilken som helst person i kassa på Rimi, forteller en kvinne som har deltatt på Navs jobbsøkerkurs.

Nav har leid inn selskapet Din utvikling for å gjennomføre veiledning og kurs for personer på jobbjakt. I fjor ble det gjennomført jobbsøkerkurs for ca. 2 700 deltakere i regi av selskapet.

Kvinnen Dagbladet har vært i kontakt med føler seg så motarbeidet av Nav og Din utvikling at hun i ettertid har slitt med posttraumatisk stress, angst og depresjon.

Derfor ønsker hun også å være anonym.

Dagbladet har vært med på jobbkurs: Se video øverst i saken.

Kvinnen mottok arbeidsavklaringspenger mellom 2015 og 2016 grunnet utmattelse, og fikk beskjed om at hun ville miste retten til økonomisk støtte fra Nav dersom hun ikke deltok på veiledning.

- Jeg fikk tilbud om å gå tur i skogen med veilederen fra Din utvikling, noe jeg bestemt takket nei til. Det opplevdes som å få en ny bestevenn fra helvete. Hun hadde ingenting å tilby, annet enn litt hjelp for å forbedre CV-en, sier kvinnen.

Mistet støtten uventet

I fjor brukte Nav 218 millioner kroner på tilbudet døpt «Jobbklubb», opplyser Arbeids- og tjenesteavdelingen i Nav. Jobbklubben for mennesker med høyere utdannelse var nedlagt da kvinnen i 30-årene var arbeidssøker, og hun ble derfor sendt til en-til-en-veiledning hos Din utvikling.

Det innebar ifølge kvinnen prat om det vanskelige jobbmarkedet, tedrikking, og hjelp til å forbedre CVen.

- Tilbudet var dårlig både fordi det var påtvunget, og fordi veilederne hadde null kompetanse til noe som helst. Jeg ble brutt ned og ødelagt. En av veilederne innrømmet til og med at hun presset meg fordi hun selv ble presset av Nav, forteller hun.

Under hele perioden med veiledning følte kvinnen seg motarbeidet av Nav, og da hun meldte i fra om dette, ble hun til slutt fratatt retten til arbeidsavklaringspenger. Dette på tross av at hun selv forteller at hun var aktiv med studier, og tok småjobber i perioden.

Årsaken til at støtten ble trukket, skal ifølge Nav skyldes en dialog mellom Din utvikling og etaten. Hva som ble sagt her, har ikke kvinnen fått innsikt i.

Kvinnen opplevde at veilederen i Din utvikling løy om hennes innsats til Nav, slik at hun mistet retten til økonomisk støtte.

- Hun hadde virket hyggelig da jeg traff henne i korridoren, men i enerom var det et mareritt. Jeg opplevde henne som svært udyktig, hånlig og kontrollerende, forteller kvinnen.

Kjenner seg ikke igjen

Det aktuelle Nav-kontoret kvinnen i 30-årene har fått hjelp ved har blitt konfrontert med kritikken i saken.

- Vi har ingen forutsetning for å mene noe om påstandene om at Din utviklings veileder skal ha oppført seg truende ovenfor kvinnen, da vi ikke var tilstede under samtalene de hadde, skriver avdelingsleder Karen Pedersen i en e-post til Dagbladet.

Pedersen skriver også at Nav ikke nekter brukere innsyn i egne dokumenter, og at hun derfor ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene til kvinnen.

Nav mener også at de ikke har noen forutsetning til å kommentere hvorvidt kvinnens veileder presset henne fordi veilederen selv følte seg presset av Nav.

Hans V. Sunde, administrerende direktør i Din utvikling, understreker at det er umulig for Din utvikling å imøtegå konkrete episoder fra anonyme deltakere.

- Dersom enkeltdeltakere opplever å ikke få den bistand de behøver tar vi det på største alvor, men da må de enten gi beskjed til oss direkte eller til NAV, sier han.

Saksøkte Nav

Til slutt gikk hun til sak mot Nav og Din utvikling. Dagbladet har vært i kontakt med kvinnens jurist og rettshjelper, Gro Hiis Wallmark, som bekrefter kvinnens versjon av opplysningene i saken.

- Min tid hos Din utvikling kunne sikkert vart i flere år, om ikke jeg hadde fått hjelp av legen min til å sette foten ned og stoppe det. Veiledningen har ikke hjulpet meg, men tvert imot tatt fra meg overskudd, selvtillit og tro på at det gikk an å klare å komme tilbake i full jobb. Jeg ble satt langt tilbake og har brukt tid på å komme ovenpå igjen, forteller kvinnen til Dagbladet.

Jurist Wallmark utdyper:

- Forholdet mellom Nav og Din utvikling er problematisk, fordi Din utvikling har påberopt seg en slags taushetsplikt som gjør situasjonen vanskelig for min klient. Nav skriver at de ikke kan gå inn i dialog mellom klager og Din utvikling, men bruker samtidig denne dialogen som begrunnelse for stanset utbetaling av arbeidsavklaringspenger.

Wallmark understreker at kvinnen har rett til å vite hva Din utvikling har sagt til Nav om hennes innsats i jobbsøkerprosessen, hvis disse opplysningene skal brukes som begrunnelse for at hun har mistet retten til arbeidsavklaringspenger.

Juristen viser til forvaltningslovens paragraf 17: «Forvaltningsorganets utrednings - og informasjonsplikt». Saken er nå til behandling i Trygderetten.

«Motivasjonskurs fra helvete»

De siste ukene har Din utvikling mottatt kritikk etter kronikken «Motivasjonskurs fra helvete» ble publisert hos NRK i begynnelsen av mars.

MOTIVASJON: Dette bildet ble tatt av venninnen til kronikkforfatter Ida Haugen Gilbert under jobbkurs hos Din utvikling. Bilde illustrerer kursets fokus på motivasjon. Foto: Privat. 
MOTIVASJON: Dette bildet ble tatt av venninnen til kronikkforfatter Ida Haugen Gilbert under jobbkurs hos Din utvikling. Bilde illustrerer kursets fokus på motivasjon. Foto: Privat.  Vis mer

I teksten forteller kronikkforfatteren Ida Marie Haugen Gilbert om overivrige «coacher» som ber deltakerne om å gjøre overfladiske motivasjonsøvelser.

Der de blant annet blir bedt om å «legge en penn i munnen, for å tvinge munnvikene i smileposisjon», «strekke armene i været for å få en bedre innstilling» eller «lukke øynene og se for seg drøm bli virkelighet».

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke personer som har vært helt eller delvis misfornøyd med sin opplevelse av Navs jobbklubb. Nesten samtlige ønsker å være anonyme i frykt for represalier fra Nav eller leverandøren Din utvikling. Flere føler også skam over å ha befunnet seg i en situasjon der de har mottatt støtte fra Nav.

- De fleste er fornøyde

Hans V. Sunde, administrerende direktør i Din utvikling, mener antallet deltakere som er misfornøyd med jobbkurset er i klart mindretall.

- I 2016 svarte mer enn 90 prosent av deltakerne på jobbsøkerkurs at de ville anbefale kurset til andre i samme situasjon. Kun 2,5 prosent ville ikke anbefale kurset til andre. Det er ingen tvil om at de positive opplevelsene er klart i flertall, sier han til Dagbladet.

Fikk motivasjonen tilbake

Renata Stanislava Ingebretsen (43), Valentin Tindal (30) og Grete Garborg (57) er derimot storfornøyd med hjelpen de har fått gjennom Din utvikling.

- Jeg har fått masse hjelp av dem som holder kurset for oss. Spesielt med å forbedre søknader og CV, forteller Ingebretsen til Dagbladet.

STOR HJELP: Renata Stanislava Ingebretsen har tidligere jobbet som pleieassistent for Oslo kommune, og som vekter. 43-åringen er svært fornøyd med all hjelpen hun har fått på jobbsøkerkurs hos Din utvikling. Foto: Signe Rosenlund-Hauglid / Dagbladet. 
STOR HJELP: Renata Stanislava Ingebretsen har tidligere jobbet som pleieassistent for Oslo kommune, og som vekter. 43-åringen er svært fornøyd med all hjelpen hun har fått på jobbsøkerkurs hos Din utvikling. Foto: Signe Rosenlund-Hauglid / Dagbladet.  Vis mer

Hun har deltatt på jobbsøkerkurs hos Din utvikling i fire uker, og mener kurset har gitt henne større selvsikkerhet og motivasjon til å søke på jobbene hun ønsker seg.

- I begynnelsen tenkte jeg jo at et sånt kurs ikke kunne hjelpe meg så mye, for jeg kan jo skrive søknader og CV. Men jeg trengte motivasjonen jeg fikk her, sier hun til Dagbladet.

- Da jeg var arbeidsledig for ett år siden mistet jeg nesten troen på meg selv, men nå har det snudd, legger hun til.

Se Tindal og Garborgs opplevelse av jobbsøkerkurs i videoen øverst i saken.

- Uheldig kultur

Nav kjenner seg heller ikke igjen i at flere arbeidssøkere har vært misfornøyd med tilbudet de har fått gjennom Din utvikling.

- Vår erfaring er at de fleste som har gjennomført disse kursene har opplevd dem som nyttige og relevante for sin jobbsøkerprosess, sier Leif Stokkeland, enhetsleder i Nav Oslo til Dagbladet.

Han mener det er behov for et tilbud om opplæring i jobbsøkeraktiviteter for den gruppen arbeidssøkere som i utgangspunktet ikke mangler kvalifikasjoner for å kunne ta arbeid, men som av ulike grunner kan ha behov for utvikling av verktøyene i selve jobbsøkerprosessen.

- Dersom enkelte brukere opplever at vi ikke møter denne type henvendelser på en tilstrekkelig god måte er det uheldig både for brukeren og for oss, sier Stokkeland.

Enhetslederen understreker at Nav kontinuerlig jobber med å utvikle jobbkursene.

Siden januar 2014 har det vært ca. 13 000 kursplasser ved jobbsøkerkurs for NAV Oslos brukere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media