Aylar Lie vs. Petter Northug

Saksøker Northug: Vil lukke dørene

Mandag er det duket for et oppgjør i Oslo tingrett mellom Aylar Lie og Petter Northug.

SAKSØKER NORTHUG: Aylar Lie krever 100 000 kroner av Petter Northug og Strawberry Publishing for å ha krenket privatlivets fred i Northug-biografien «Min historie». Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SAKSØKER NORTHUG: Aylar Lie krever 100 000 kroner av Petter Northug og Strawberry Publishing for å ha krenket privatlivets fred i Northug-biografien «Min historie». Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere glamourmodell og pokerspiller Aylar Lie (35) har saksøkt eks-skistjernen Petter Northug og forlaget Strawberry etter publiseringen av boka «Min historie» i oktober 2018.

Aylar Lie ville at Petter Northugs nye bok skulle bli tilbakekalt og endret.

I «Min Historie» kommenterte Northug for første gang forholdet til Lie, som skal ha startet i 2011. Hun følte at boka var en krenkelse av privatlivets fred.

Deretter fjernet forlaget et avsnitt i boka. Aylar Lie saksøkte så forlaget og Northug for krenkelse av privatlivets fred, et søksmål hun ikke vant fram med i forliksrådet i mai i fjor.

Møtes i retten

Aylar Lie og hennes advokater anket avgjørelsen, og dermed kommer søksmålet opp for Oslo tingrett førstkommende mandag.

Der vil både den tidligere skistjernen og modellen møte opp i det som ventes å bli et mediesirkus.

Aylar Lie krever Northug og forlaget for 100 000 kroner for å ha krenket privatlivets fred, en påstand forlaget og Northug nekter for.

ADVOKAT: John Christian Elden representerer Aylar Lie i retten mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKAT: John Christian Elden representerer Aylar Lie i retten mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I utgangspunktet går slike rettsmøter for åpne dører i tingretten. Det ønsker ikke Aylar Lie og hennes advokater. I går sendte Lies advokat, John Christian Elden, begjæring til Oslo tingrett om å lukke dørene og eventuelt innføre referatforbud under rettsmøtet på mandag.

Kan lukke dørene

I en beslutning fra tingrettsdommer Dagfinn Grønvik i dag kommer det fram at Oslo tingrett ikke vil lukke dørene forut for forhandlingene. Det vil imidlertid bli et nytt tema under rettsmøtet, tingretten legger til grunn at det i saken kan framkomme opplysninger som er vernet av hensynet til privatlivets fred.

- Retten kan således lukke hele eller deler av forhandlingene. Retten finner ikke å ville benytte denne muligheten forut for hovedforhandlingen, skriver dommeren.

- Retten vil vurdere spørsmålet på nytt i hovedforhandlingen hvis det begjæres. Det vil i så fall bli behandlet for lukkede dører, og det vil bli avsagt kjennelse i rettsmøtet, skriver han.

- Retten vil under hovedforhandlingen videre på eventuell begjæring vurdere om det for enkelte deler / opplysninger skal forbys offentlig gjengivelse, skriver Grønvik.

Norgesmester som vitne

Aylar Lies advokat John Christian Elden skriver følgende om hvorfor de vil lukke dørene:

- Hele saken gjelder jo offentlig krenkelse av privatlivets fred, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Han møter som Lies advokat på mandag, og pokerspilleren vil selv forklare seg. De har også innkalt tidligere norgesmester i poker og blogger Lotte Hoel som vitne.

MÅ I RETTEN: Petter Northug møter i Oslo tingrett med forfatter Jonas Forsang, forlegger Magnus Rønningen og advokat Halvard Helle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ I RETTEN: Petter Northug møter i Oslo tingrett med forfatter Jonas Forsang, forlegger Magnus Rønningen og advokat Halvard Helle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nåværende TV 2-ekspert Petter Northug vil også forklare seg i retten. Det samme vil forfatter av boka, Jonas Forsang. Det vil også forlegger i Strawberry Publishing, Magnus Rønningen.

Boka ble gitt ut på Pilar forlag, som nå er overtatt av Petter Stordalen-eide Strawberry Publishing. Boka lå høsten 2018 sju uker på bestselgerlista for generell litteratur, og har siden utgivelsen blitt gitt ut i Sverige, Finland og Estland.

Northug og forlaget er representert ved advokat Halvard Helle i saken mandag.

Tapte i forliksrådet

Verken Aylar Lie eller Petter Northug har svart på Dagbladets henvendelser fredag.

Aylar Lie ble i forliksrådet dømt til å betale saksomkostninger på 4600 kroner til Strawberry Publishing. De utgiftene kan bli langt høyere dersom hun skulle gå på tap i tingretten.

Aylar Lies advokater mener imidlertid at forliksrådet la feil bestemmelse til grunn da de frifant Northug og forlaget. Hennes advokat Tony Vangen fortalte Dagbladet at Forliksrådet i dommen viser til og siterer skadeserstatningsloven paragraf 3-6 a, som er bestemmelsen om ærekrenkelser, noe som aldri har vært et tema i saken.

Men retten fant at det likevel ikke er «sannsynliggjort at Lies æresfølelse eller omdømme objektivt sett har blitt krenket gjennom ytringen som er grunnlaget for erstatningssøksmålet.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer