Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aylar Lie vs. Petter Northug

Saksøker Northug: Vil lukke dørene

Mandag er det duket for et oppgjør i Oslo tingrett mellom Aylar Lie og Petter Northug.

SAKSØKER NORTHUG: Aylar Lie krever 100 000 kroner av Petter Northug og Strawberry Publishing for å ha krenket privatlivets fred i Northug-biografien «Min historie». Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SAKSØKER NORTHUG: Aylar Lie krever 100 000 kroner av Petter Northug og Strawberry Publishing for å ha krenket privatlivets fred i Northug-biografien «Min historie». Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Tidligere glamourmodell og pokerspiller Aylar Lie (35) har saksøkt eks-skistjernen Petter Northug og forlaget Strawberry etter publiseringen av boka «Min historie» i oktober 2018.

Aylar Lie ville at Petter Northugs nye bok skulle bli tilbakekalt og endret.

I «Min Historie» kommenterte Northug for første gang forholdet til Lie, som skal ha startet i 2011. Hun følte at boka var en krenkelse av privatlivets fred.

Deretter fjernet forlaget et avsnitt i boka. Aylar Lie saksøkte så forlaget og Northug for krenkelse av privatlivets fred, et søksmål hun ikke vant fram med i forliksrådet i mai i fjor.

Møtes i retten

Aylar Lie og hennes advokater anket avgjørelsen, og dermed kommer søksmålet opp for Oslo tingrett førstkommende mandag.

Der vil både den tidligere skistjernen og modellen møte opp i det som ventes å bli et mediesirkus.

Aylar Lie krever Northug og forlaget for 100 000 kroner for å ha krenket privatlivets fred, en påstand forlaget og Northug nekter for.

ADVOKAT: John Christian Elden representerer Aylar Lie i retten mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKAT: John Christian Elden representerer Aylar Lie i retten mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I utgangspunktet går slike rettsmøter for åpne dører i tingretten. Det ønsker ikke Aylar Lie og hennes advokater. I går sendte Lies advokat, John Christian Elden, begjæring til Oslo tingrett om å lukke dørene og eventuelt innføre referatforbud under rettsmøtet på mandag.

Kan lukke dørene

I en beslutning fra tingrettsdommer Dagfinn Grønvik i dag kommer det fram at Oslo tingrett ikke vil lukke dørene forut for forhandlingene. Det vil imidlertid bli et nytt tema under rettsmøtet, tingretten legger til grunn at det i saken kan framkomme opplysninger som er vernet av hensynet til privatlivets fred.

- Retten kan således lukke hele eller deler av forhandlingene. Retten finner ikke å ville benytte denne muligheten forut for hovedforhandlingen, skriver dommeren.

- Retten vil vurdere spørsmålet på nytt i hovedforhandlingen hvis det begjæres. Det vil i så fall bli behandlet for lukkede dører, og det vil bli avsagt kjennelse i rettsmøtet, skriver han.

- Retten vil under hovedforhandlingen videre på eventuell begjæring vurdere om det for enkelte deler / opplysninger skal forbys offentlig gjengivelse, skriver Grønvik.

Norgesmester som vitne

Aylar Lies advokat John Christian Elden skriver følgende om hvorfor de vil lukke dørene:

- Hele saken gjelder jo offentlig krenkelse av privatlivets fred, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Han møter som Lies advokat på mandag, og pokerspilleren vil selv forklare seg. De har også innkalt tidligere norgesmester i poker og blogger Lotte Hoel som vitne.

MÅ I RETTEN: Petter Northug møter i Oslo tingrett med forfatter Jonas Forsang, forlegger Magnus Rønningen og advokat Halvard Helle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ I RETTEN: Petter Northug møter i Oslo tingrett med forfatter Jonas Forsang, forlegger Magnus Rønningen og advokat Halvard Helle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nåværende TV 2-ekspert Petter Northug vil også forklare seg i retten. Det samme vil forfatter av boka, Jonas Forsang. Det vil også forlegger i Strawberry Publishing, Magnus Rønningen.

Boka ble gitt ut på Pilar forlag, som nå er overtatt av Petter Stordalen-eide Strawberry Publishing. Boka lå høsten 2018 sju uker på bestselgerlista for generell litteratur, og har siden utgivelsen blitt gitt ut i Sverige, Finland og Estland.

Northug og forlaget er representert ved advokat Halvard Helle i saken mandag.

Tapte i forliksrådet

Verken Aylar Lie eller Petter Northug har svart på Dagbladets henvendelser fredag.

Aylar Lie ble i forliksrådet dømt til å betale saksomkostninger på 4600 kroner til Strawberry Publishing. De utgiftene kan bli langt høyere dersom hun skulle gå på tap i tingretten.

Aylar Lies advokater mener imidlertid at forliksrådet la feil bestemmelse til grunn da de frifant Northug og forlaget. Hennes advokat Tony Vangen fortalte Dagbladet at Forliksrådet i dommen viser til og siterer skadeserstatningsloven paragraf 3-6 a, som er bestemmelsen om ærekrenkelser, noe som aldri har vært et tema i saken.

Men retten fant at det likevel ikke er «sannsynliggjort at Lies æresfølelse eller omdømme objektivt sett har blitt krenket gjennom ytringen som er grunnlaget for erstatningssøksmålet.