Saksøker oljegigant for giftig oljeskrot

Raunes Fiskefarm i Vindafjord mener ConocoPhillips må betale for at giftige stoffer har spredt seg ut i nærmiljøet og ødelagt for dem.

OPPHOGGINGSANLEGG: Bildet, som skal være fra 2010, viser røykutvikling etter at et oppsamlingskar for olje tok fyr under skjærebrenning av stål på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden. Brannen skal ha pågått i fem minutter. Foto: Privat
OPPHOGGINGSANLEGG: Bildet, som skal være fra 2010, viser røykutvikling etter at et oppsamlingskar for olje tok fyr under skjærebrenning av stål på AF Decoms anlegg i Vatsfjorden. Brannen skal ha pågått i fem minutter. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kan bekrefte at vi har tatt ut søksmål mot ConocoPhillips på vegne av Raunes Fiskefarm. Utover det, har jeg ingen kommentarer, sier advokat Sigurd Knudtzon i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til Dagbladet.

AF Miljøbase Vats ble etablert i 2005 og ligger på Raunes i Vindafjord kommune innenfor Haugesund. Basen er ett av tre aktive anlegg i Norge som mottar brukte installasjoner fra oljeindustrien for opphogging og gienvinning.

I en mangeårig rettsprosess
krevde nærmeste nabo til basen, fiskeoppdrettsfirmaet Raunes Fiskefarm, erstatning fra opphoggingsselskapet AF Decom for å ha ødelagt deres virke, uten å vinne fram.

Søksmål Nå har fiskefarmen saksøkt oljeselkapet ConocoPhillips. De mener oljegiganten må ta ansvar for at giftstoffer fra deres utrangerte oljeinstallasjoner fra Ekofisk-feltet har spredt seg i nærmiljøet under opphogging på AF Miljøbase Vats.

Hovedforhandlinger er berammet i Stavanger tingrett på nyåret, og det er duket for en omfattende miljørettssak mellom fiskefarmen og oljeselskapet. Det er satt av hele tre uker til rettssaken som etter planen skal gå fra 20. januar til 7. februar 2014.

GIFTFUNN: Sigbjørn Langhelle og Raunes Fiskefarm har fått utført målinger på nedfallsstøv fra AF Decoms anlegg i Vats. Høye kvikksølv- og sinkverdier er avdekket. Foto:Tor Erik H. Mathiesen
GIFTFUNN: Sigbjørn Langhelle og Raunes Fiskefarm har fått utført målinger på nedfallsstøv fra AF Decoms anlegg i Vats. Høye kvikksølv- og sinkverdier er avdekket. Foto:Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Så langt tyder ingen ting på at saken vil ende i forlik før de planlagte rettsforhandlingene.

- Grunnløst - Vi finner kravet som er reist helt grunnløst. Utover det, ønsker vi ikke å kommentere saken, sier direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i ConocoPhillips, Stig S. Kvendseth, til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere omtalt at Raunes Fiskefarm, ved hjelp av fagfolk, har utført undersøkelser som viser at forurensningen fra opphoggingsanlegget i Vatsfjorden er mye større enn tidligere kjent.

Analyser av slammet som har samlet seg i takrennene på Raunes Fiskefarm, som ligger rett ved siden av mottaksanlegget, viser at nedfallsstøvet som sprer seg fra anlegget og ut i nærmiljøet inneholder store mengder heldefarlige stoffer, deriblant kvikksølv.

Helsefare Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene, og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse. Det kan gi skade på nervesystem, reproduksjonsevne og nyrer.

EKOFISKTANKEN: Oljeselskapet ConocoPhillips opererer Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Utrangerte installasjoner fra Ekofisk blir sendt til AF Miljøbase Vats for opphogging. Foto: Norsk Oljemuseum/Husmo
EKOFISKTANKEN: Oljeselskapet ConocoPhillips opererer Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Utrangerte installasjoner fra Ekofisk blir sendt til AF Miljøbase Vats for opphogging. Foto: Norsk Oljemuseum/Husmo Vis mer

AF Decom har tidligere gitt uttrykk for at fiskefarmen ikke har benyttet seg av anerkjent målemetodikk i sine giftprøver, og at deres måleresultater dermed har liten verdi.

I et brev til daværende Statens forurensningstilsyn, nå Miljødirektoratet, i juli 2005 redegjorde ConocoPhillips for at installasjonene som skulle sendes til opphogging på AF Miljøbase Vats inneholdt betydelige mengder kvikksølv.

Opphoggingsvirksomheten på basen i Vindafjord har i en årrekke vært gjenstand for hissig debatt i nærmiljøet.

METALLISK KVIKKSØLV: Ved demontering av en ventil på plattformen Ekofisk Alfa i januar i 2009, ble det funnet kvikksølv. AF Decom har hogget opp mange installasjoner fra Ekofisk på AF Miljøbase Vats i Vindafjord. Foto: Privat
METALLISK KVIKKSØLV: Ved demontering av en ventil på plattformen Ekofisk Alfa i januar i 2009, ble det funnet kvikksølv. AF Decom har hogget opp mange installasjoner fra Ekofisk på AF Miljøbase Vats i Vindafjord. Foto: Privat Vis mer