Saksøker politifolkene i Obiora-saken

Familien til Obiora går til sivilt søksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien til Eugene Obiora har besluttet å gå til sivilt søksmål mot politifolkene som pågrep ham, sier Elling Borgersrud i nettverket Respekt til NTB.

Les alle artikklene i Obiora-saken her!

Obiora døde under pågripelsen, som ble foretatt av politiet i Trondheim i september i fjor.

Under en demonstrasjon foran Justisdepartementet lørdag ettermiddag varslet Borgersrud og andre aktive medlemmer av Respekt at nettverket vil demonstrere i Bergen, Trondheim og Oslo 5. januar i protest mot Riksadvokatens beslutning om å henlegge Obiora-saken.

Nettverket Respekt mener fortsatt at Obiora ble drept av politiet under arrestasjonen i

september i 2006.Les også: «- Hele familien gråter»

Vil holde trykket oppe
- Vi ser fram til å få saken brakt inn i rettssalen, sier Borgersrud til NTB.

Han sier at nettverket Respekt kommer til å holde trykket oppe i Obiora-saken, også med krav om at Spesialenheten som etterforsker politisaker må legges ned og erstattes av et mer uavhengig organ.

- Vi har store forventninger til at det nye hjelpemiddelet mobilvideo vil gjøre det langt vanskeligere for politi og vektere å skjule overgrep i framtiden, sier Borgersrud.

Han varsler at nettverket Respekt vil engasjere seg sterkere i kampen mot rasisme og politivold i tiden som kommer.

Samlet støtte


De rundt femti demonstrantene som lørdag samlet seg foran Justisdepartementet med krav om «rettferd for Obiora», fikk oppmerksomhet fra flere travle forbipasserende som tok seg tid til å stanse opp i julestria. Flere forbipasserende støttet kravet om at Spesialenheten må legges ned.- Politiet frifant seg selv. Politimennene som var ansvarlige har vært i full jobb fram til nå, ikke blitt suspendert og ikke blitt tiltalt, påpeker Respekt i en pressemelding lørdag.

DEMONSTRERTE: Rundt femti demonstranter samlet seg foran Justisdepartementet med krav om «rettferd for Obiora». Elling Borgersrud holdt appell om Obiora-saken. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
DEMONSTRERTE: Rundt femti demonstranter samlet seg foran Justisdepartementet med krav om «rettferd for Obiora». Elling Borgersrud holdt appell om Obiora-saken. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX Vis mer

- Usaklig kritikk


De to mest sentrale politimennene i Obiora-saken mener det har vært et stort problem at mye av kritikken har vært usaklig med mange påstander uten rot i virkeligheten.

- Det er mange politikere og aksjonister som har kommet med påstander som overhodet ikke er sanne både om rasisme og henvisninger til tidligere saker som ikke er relevant. Det handler også om unødig maktbruk, sier den ene til NRK.

Han påpeker at Riksadvokaten ikke har nevnt rasisme i sin gjennomgang. Begge er svært lettet over avgjørelsen som kom fredag.

- Vi blir jo selvfølgelig lettet. Avgjørelsen om å henlegge saken tar vi som en bekreftelse på at Riksadvokaten finner vår versjon bevist. Saken er jo dypt tragisk i og med at en person omkom, så vi føler ingen jubel og glede, sier en av de to til NRK. (©NTB)