FEIL SÆD:  Jennifer Cramblett saksøkte sædbanken hun brukte for å bli gravid fordi de sendte henne feil sperm. Cramblett hadde egentlig bestilt sæd fra donor 380, en hvit mann, men fikk sæd fra donor 330, en afroamerikansk mann.  Foto: AP Photo / NTB Scanpix / Privat
FEIL SÆD: Jennifer Cramblett saksøkte sædbanken hun brukte for å bli gravid fordi de sendte henne feil sperm. Cramblett hadde egentlig bestilt sæd fra donor 380, en hvit mann, men fikk sæd fra donor 330, en afroamerikansk mann. Foto: AP Photo / NTB Scanpix / PrivatVis mer

Saksøker sædbanken fordi hun fikk sperm fra afroamerikaner ved en feil

Tapte først, men anker dommen i Ohio i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 21. august 2012 fødte Jennifer Cramblett ei nydelig halvt afroamerikansk jente.

Det har Cramblett og hennes kvinnelige samboer nå saksøkt sædbanken for.

Cramblett hadde nemlig bestilt sæd fra en hvit mann, men fikk altså sæd fra en afroamerikansk mann. I en Ohio-domstol i USA ble søksmålet mot sædbanken for feilen de begikk torsdag denne uka avvist, skriver Chicago Tribune.

Avgjørelsen er imidlertid anket, og skal opp i retten enda en gang i desember.

Ble sendt feil sperm Det var ifølge den Chicago-baserte avisa i slutten av 2011 at sædbanken Midwest Sperm Bank sendte Cramblett feil sperm. I rettsdokumentene står det at Cramblett og hennes kjæreste Amanda bestilte sæd fra donor 380, men fikk altså sæd fra donor 330.

Den 24. desember 2011, fant Cramblett ut at hun endelig var blitt gravid, etter å ha blitt forsøkt kunstig befruktet siden 2011. At det var feil sæd, fikk de først vite senere.

Det var først i april 2012 at Cramblett og kjæresten lærte om feilen som var begått, ifølge rettsdokumentene, da hun ringte sædbanken Midwest Sperm Bank for å bestille ytterligere sperm fra samme donor.

Da skal resepsjonisten ha spurt henne om hun hadde ettertrykkelig bedt om sæd fra afroamerikanere.

Nei, var svaret fra Jennifer, og resepsjonisten lovte å sjekke hva som hadde skjedd. Cramblett la på, og ringte legen som hadde utført den kunstige befruktningen. Der fikk hun vite at hun hadde blitt gravid med sperm fra donor 330, en afroamerikansk mann, og ikke med sperm fra donor 380, en hvit mann.

- Tok feil av «3» og «8» Neste måned, i mai, 2011, fikk Cramblett og hennes kjæreste et brev fra sædbanken hvor de beklaget feilen som var blitt begått, og refunderte deler av betalingen.

Senere fant ifølge rettsdokumentene Cramblett ut hvordan feilen kunne skje: arkivet til sædbanken ble holdt for hånd, ikke elektronisk, og at sædbanken skal ha trodd åtte-tallet i 380, var et tretall, altså 330, hevdes det.

Ville ha 415 000 kroner Cramblett understreker i søksmålet at hun og kjæresten hennes elsker deres tre år gamle datter, men at de har for lite kunnskap om den afroamerikanske kulturen til å oppdra datteren på en skikkelig måte, og at Cramblett ble oppdratt med en stereotypisk oppfatning av afroamerikanere.

For det ville Cramblett ha kompensasjon på i alt 50 000 dollar, om lag 415 000 norske kroner, for.

Søksmålet ble avvist torsdag fordi det ikke oppfylte de juridiske kravene til å prøves som et brudd på garantien fra sædbanken, men skal altså opp på nytt som et uaktsomhetssøksmål.