Saksøker skolen - er gjeldsslaver

Nina Kristiansen Holsvik og Rita Horten Egge har saksøkt staten for dårlig undervisning. Det har kostet dem dyrt. Gjelda har vokst til 1,5 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter en av Skole-Norges første store rettssaker. Nina Kristiansen Holsvik (33) og Rita Horten Egge (34) har saksøkt fylkeskommunen for å ha gitt dem et dårlig skoletilbud. I løpet av de to åra jentene skulle utdanne seg til fotterapeuter fikk de bare 42 dagers undervisning. Det tilsvarer et halvt års skolegang, og selv om læreren var så mye borte fikk elevene gå opp til eksamen. Nina og Rita mener at undervisning på Ørsta videregående skole var så dårlig at den ikke burde kvalifisere til vitnemål.

- Vitnemålet fra skolen er verdiløst. Jeg har ikke lært halvparten av det jeg må kunne for å starte som fotterapeut.

Uforsvarlig

Det ville være helt uforsvarlig av meg å behandle folk med det lille jeg lærte på skolen, sier Nina Kristiansen Holsvik. I fire år har hun forsøkt å få skolen og myndighetene til å innrømme at tilbudet klassen hennes fikk var for dårlig, men etter en lang kamp ender saken nå i retten.

- Jeg vil vise at elever ikke finner seg i hva som helst, sier hun.

Stor gjeld

Rektor ved Ørsta videregående, Guttorm Sætre, vil ikke kommentere saken, men har tidligere sagt at han vurderte å utsette eksamenen på fotterapi-linja på grunn av fraværet til læreren, men at han valgte å la elevene fullføre som normalt. Nina og Rita har forsøkte å få hjelp fra Fylkesskolesjefen, lokalpolitikere og rikspolitikere, men det eneste svaret de har fått er at de enten må droppe klagen eller gå til sak.

Til sammen har de lånt over 1,5 millioner kroner for å kunne betale advokat og andre utgifter til saken.

- Myndighetene har gitt elever og foreldre rettigheter, men når vi ikke får det vi har krav på, er vi nesten maktesløse, sier Nina.

Organisasjonen Aktive Foreldre har forsøkt å hjelpe de to tidligere elevene.

- Vi ser at det er veldig viktig at noen elever kjører gjennom en slik prosess. Men vi ser jo også at det er forferdelig tungt, og jeg tror ikke det er mange elever eller foreldre som hadde orket å ta den støyten, sier leder i foreningen, Lill-Ann Junker Gundersen.

Saken går i Romsdal tingrett, og det er satt av fjorten dager til den.

RETTSSAK: En av landets første store rettssaker mot skolesystemet starter i Romsdals tingrett når Nina Kristiansen Holsvik (t.v.) og Rita Horten Egge går til sak mot Ørsta videregående skole i dag.