Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saksøker soldatselskap etter nakenfyll og bordellsex

Dette bildet var bare toppen av isfjellet.

AMERICA'S FINEST: Bilder som dette startet opprullingen av forholdene i sikkerhetsstyrken til den amerikanske ambassaden i forrige uke, men nå har også alvorlige anklager enn fyllerølp og nakenpress kommet på bordet. Foto: PROJECT ON GOVERNMENT OVERSIGHT
AMERICA'S FINEST: Bilder som dette startet opprullingen av forholdene i sikkerhetsstyrken til den amerikanske ambassaden i forrige uke, men nå har også alvorlige anklager enn fyllerølp og nakenpress kommet på bordet. Foto: PROJECT ON GOVERNMENT OVERSIGHT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I forrige uke ble ytterst pinlige bilder fra på festene til sikkerhetsvakter ved den amerikanske ambassaden i Kabul spredd verden rundt.

Amerikanske myndigheter måtte ta affære, og minst 16 personer har fått sparken eller blitt forflyttet som følge av publisiteten rundt det som ble oppfattet som usømmelig og regelstridig praksis for mannskaper som er hyret inn av USA i Afghanistan.

Men rølpete bassengfester med seksuelt ladede «opptaksprøver», urinering på kollegaer og drikking av vodka fra hverandres rumper ser ut til å ha vært bare toppen av isfjellet.

Det stilles i dag alvorlige spørsmål om eks-soldatene har vært skikket til å sørge for andres sikkerhet overhodet.

- Prøvde å varsle
Nå forteller en tidligere lokal leder i det involverte selskapet, ArmourGroup, at han prøvde å varsle om uholdbare forhold i Kabul, uten at hans sjefer tok notis av det. Mannen skal også ha kontaktet amerikansk UD via ambassaden for å oppfordre dem til en granskning.

Varsleren, James Gordon, saksøker nå morselskapet til ArmourGroup etter at han skal ha blitt presset til å fratre stillingen i februar 2008 da han forsøkte å si fra, melder CNN.

- For to år siden begynte jeg å jobbe med å sikre at USAs ambassade i Kabul var beskyttet. Jeg håper at den offentlige luftingen av dette søksmålet kan bringe oss nærmere det målet, sier Gordon.

SAKSØKER: Advokatene til den tidligere ArmourGroup-lederen James Gordon presenterte i går et søksmål mot milliardselskapet etter at det skal ha ignorert varsler om ulovlig adferd blant sikkerhetsvakter i Kabul. Foto: LUIS M. ALVAREZ / AP / SCANPIX
SAKSØKER: Advokatene til den tidligere ArmourGroup-lederen James Gordon presenterte i går et søksmål mot milliardselskapet etter at det skal ha ignorert varsler om ulovlig adferd blant sikkerhetsvakter i Kabul. Foto: LUIS M. ALVAREZ / AP / SCANPIX Vis mer

Kan ha vært halliker
I søksmålet framgår det blant annet at ambassade-sikkerhetsvaktene jevnlig besøkte bordeller i den herjede afghanske hovedstaden, og at Gordon kun ble møtt med motstand da han prøvde å irettesette horekundene - fordi også deres sjefer var sexkunder.

Samtidig skal seksuelt overførbare sykdommer ha spredd seg voldsomt blant ansatte i ArmourGroup - trolig som følge av omgangen med prostituerte, uten at det ble varslet oppover i systemet slik kontraktørens reglement krever. Ansatte i selskaper innleid av amerikanske myndigheter har etter amerikansk lov forbud mot å oppsøke prostituerte.

- En ansatt måtte bli fjernet med makt fra et bordell i arbeidstida, heter det i søksmålet, før Gordon konstaterer at han ikke fikk sparket vedkommende fordi både den medisinske sjefen og den ansattes prosjektleder frekventerte bordellene sammen med sikkerhetsvakten.

Men det stopper ikke der.

Gordon prøvde å få myndighetene til å granske om sikkerhetsvakter kunne være involvert direkte i menneskehandel og hallikvirksomhet, blant annet etter at en praktikant i selskapet hadde skrytt av at han kunne kjøpe ei jente for 20 000 dollar (rundt 120 000 kroner) og tjene inn beløpet på én måned.

- Jeg varslet umiddelbart både Utenriksdepartementet og ArmourGroup, og ba selskapet om å etterforske grundig om trafficking pågikk i vaktstyrken. Såvidt jeg vet fulgte ingen opp, sier Gordon til CNN.

- Truet ikke sikkerheten
Mens Utenriksdepartementet ble tvunget til å gjøre noe da den uavhengige organisasjonen Project On Government Oversight (POGO) brakte de lite flatterende festbildene fram i lyset, nekter de for at sikkerhetsvaktenes opptreden innvirket direkte på jobben deres.

Saksøker soldatselskap etter nakenfyll og bordellsex

- Sikkerheten ved ambassaden var ikke på noe tidspunkt truet, hevder talsmann P.J. Crowley i amerikansk UD.

Han vil ikke kommentere de nye opplysningene om blant annet bordellstamgjester og menneskehandel.

I tillegg til sexskandalene mener varsleren James Gordon at store språkproblemer blant sikkerhetsvaktene kunne skape  farlige situasjoner. Mange av de ansatte er nepalesiske Ghurka-soldater som skal ha snakket svært dårlig engelsk, i kombinasjon med vestlige eks-soldater.

- Latterlig, sier varsleren Gordon om myndighetenes brannslukking.

- Om du hyrer inn en vaktstyrke som utsetter deg for fare på grunn av deres oppførsel, og som heller ikke strekker til på grunn av språkvansker, forstår jeg ikke hvordan noen kan si at myndighetene får det de betaler for og at det ikke setter ambassadens sikkerhet i fare.

- IKKE BARE FRIVILLIG: Sexfokuset og nakenheten på de spesielle festene skal ha vært preget av press fra overordnede og ikke bare moro.
- IKKE BARE FRIVILLIG: Sexfokuset og nakenheten på de spesielle festene skal ha vært preget av press fra overordnede og ikke bare moro. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling