SAKSØKES: En tidligere ansatt hevder Spotify diskriminerer kvinnelige ansatte. Her representert ved grunnlegger Daniel Ek. Foto: NTB Scanpix.
SAKSØKES: En tidligere ansatt hevder Spotify diskriminerer kvinnelige ansatte. Her representert ved grunnlegger Daniel Ek. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Beskyldes for systematisk diskriminering av kvinnelige ansatte:

Saksøker Spotify for kjønnsdiskriminering

Forteller om lønnsforskjeller, seksuell trakassering og turer på strippeklubb for mannlige ansatte.

En tidligere salgmedarbeider saksøker den svenske musikkstrømmingsgiganten for systematisk diskriminering av kvinnelige ansatte. Hun hevder at selskapet betaler kvinner mindre enn sine mannlige kolleger, og at de blir forbigått ved forfremmelser.

En rekke hendelser hos hennes tidligere arbeidsgiver fikk til slutt begeret til å renne over for Hong Perez. En av dem var da hennes tidligere sjef, Brian Berner, angivelig skal ha tatt med seg en gruppe bestående utelukkende av menn, på «guttetur» til Sundance Film Festival i 2016 og 2017. Hun sier flere fortalte om bruk av narkotika, og at en av deltakerne havnet i slagsmål på en av turene.

En annen var da Berner i mars ble refset av ledelsen i selskapet, etter å ha tatt imot gratisbilletter til Madison Square Garden i New York. For å unngå straff skal han ha beskyldt henne for hendelsen, før han fikk henne sparket for brudd på selskapets retningslinjer for akseptabel atferd.

Vil ikke kommentere detaljene

I en kommentar til Variety, skriver en talsperson for Spotify:

- I Spotify tolererer vi ikke diskriminering på noe nivå. Vi kan ikke kommentere detaljene i det overhengende søksmålet, men anklagene er uholdbare.

En tredje hendelse Perez legger frem i søksmålet, var da en mann i en fremtredende stilling ble forfremmet etter å ha mottatt flere advarsler for seksuell trakassering mot kvinnelige medarbeidere. Etter dette skal han ha tatt med seg mannlige salgsmedarbeidere på en strippeklubb i Atlantic City.

I tillegg har den globale salgssjefen angivelig ha gitt høyere lønn og eierandeler til menn enn kvinner. Hun siterer også selskapets økonomisjef, som skal ha sagt at han «ikke bryr seg om mangfold i selskapet» og en HR-sjef som fortalte flere ansatte at hans foretrukne banneordet var «fitte».

Behov for mangfold

Senest i juli publiserte Spotify sin første mangfoldsrapport «Spotify diversity data». Den slår fast at nesten 40 prosent av de ansatte identifiserer seg som kvinner. Andelen kvinner i styreverv og fremtredende lederstillinger, ligger på rundt 30 prosent. De siste to årene har andelen kvinnelige ledere i selskapet vokst fra 3,4 til 38,4 prosent.

I en medfølgende uttalelse til statistikken bekreftet Spotify behovet for mangfold og tilhørighetsfølelse blant de ansatte. Den anerkjente behovet for å jobbe målrettet mot å øke andelen kvinnelige toppledere, og at de som et fremtredende teknologiselskap har et ansvar for å representere kvinner.

Selskapet har vært kjent å posisjonere seg som en attraktiv arbeidsgiver, blant annet da de i 2015 innførte seks måneders betalt barselpermisjon for alle sine ansatte globalt. De har også gjennomført flere markedsføringskampanjer rettet mot sosiale utfordringer, som i 2017, da de løftet frem mennesker og grupper som historisk har blitt ekskludert fra samfunnet, inkludert innvandrere og LGBTQ-bevegelsen.

I juli rapporterte selskapet om 83 millioner betalende abonnenter - en økning på 10 prosent i andre kvartal. Selv om de fortsatt taper penger, ble Spotify verdsatt til 29,5 milliarder dollar, eller om lag 215 milliarder kroner, da de ble børsnotert i april i år.