Saksøker Staten for 60 millioner

Eierne av flyselskapet Partnair saksøker i dag Forsvarsdepartementet for 60 millioner kroner etter en flyulykke som krevde 55 liv i 1989.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brødrene Rolf og Terje Thoresen leverer i dag en stevning av Staten ved Forsvarsdepartementet til Oslo byrett. Bakgrunnen for søksmålet er teorien om at Partnair-ulykken nord for Hirtshals i Danmark i 1989, skyldtes et passerende F-16-fly fra Forsvaret. Det opplyste eiernes advokat, Per Danielsen, på en pressekonferanse i dag.

- Flyhavarikommisjonens rapport har flere alvorlige svakheter, sier advokat Danielsen.

- Blant annet har de ikke tatt jagerpilotens utsagn tilstrekkelig alvorlig. Dessuten har de sett helt bort fra analysen av flyets ferdskriver.

Kritisk til rapport

Flyhavarikommisjonen har tidligere avvist teorien om at ulykken skyldtes et fly fra Forsvaret. Kommisjonens rapport konkluderte med at ulykken skyldtes at Partnair-flyet var mangelfullt vedlikeholdt, og at det styrtet fordi det oppsto vibrasjoner i vitale deler på flykroppen der det var benyttet piratkopierte bolter.

Likevel mener eierne av flyet, brødrene Rolf og Terje Thoresen, at et F-16-fly som brøt lydmuren like ved forårsaket så stor turbulens at Partnair-flyet på vei sørover mot Hamburg kom ut av kontroll og styrtet i havet.

Eierne har fått det svenske Flygtekniska Forsøksanstalten (FFA) til å gjennomgå ulykken. Dette arbeidet er nettopp avsluttet. Den svenske rapporten er meget kritisk til Flyhavarikommisjonens rapport.

- Flyhavarikommisjonen laget en analyse som baserte seg på at man ikke kan stole på ferdskriveren. FFA mener å kunne bevise 100 prosent at det Flyhavarikommisjonen har kommet frem til, er galt, sier Danielsen.

Brødrene Thoresen mener å ha hatt økonomiske tap på minst 60 millioner kroner etter ulykken.