Saksøker staten for sprit-støtte

Det private selskapet Vin og Sprit Distribusjon (VSD) går til søksmål mot staten på 100 millioner kroner. VSD mener staten har gitt konkurrenten Arcus 400 millioner kroner i ulovlig statsstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til søksmålet er at VSD mener at konkurrenten, statseide Arcus, har fått 400 millioner kroner i ulovlig statsstøtte. VSD klaget i 1995 saken inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA, som for noen uker siden ga VSD medhold i at statstøtten var ulovlig.

Vin og Sprit Distribusjon mener statens støtte til Arcus har vært til skade for konkurrentene i de første viktige årene etter at A/S Vinmonopolet ble delt 1.januar 1996.

I stevningen som ble levert ESA heter det at Arcus har vist seg som et kapitalsterkt foretak som er i stand til å kjøpe seg markedsandeler ved hjelp av markedsstøtte, lojalitetsrabatter og andre gunstige avtaler.

- Staten må ta ansvaret for det økonomiske tapet vi har hatt, og da ettergi dette til oss, sier administrerende direktør Thomas H. Føyen i VSD til TV 2.

Firmaet krever erstatning for tapte inntekter og advokatutgifter gjennom tre år.

- Vi ble jo ganske latterligjort, spesielt av departementet. Nå viser det seg at vi hadde rett, men det har tatt lang tid og tatt mye ressurser, sier Føyen.

(NTB)