Saksøker Storbritannia?

Miljøvernminister Børge Brende undersøker nå muligheten for å saksøke Storbritannia for utslippene fra atomgjenvinningsanlegget i Sellafield.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg vil nå be Miljøverndepartementet ta kontakt med Utenriksdepartementet og regjeringsadvokaten med sikte på å få utredet et eventuelt grunnlag i internasjonale konvensjoner og internasjonal rett for å gå til sak mot britene når det gjelder disse utslippene, sier Børge Brende til NRK.

Den nye miljøvernministeren har også varslet at han vil forsøke å få med de nordiske miljøvernministrene på et felles initiativ overfor de britiske myndighetene for å begrense de radioaktive utslippene fra Sellafield.

Børge Brende har merket seg opplysninger fra miljøorganisasjonen Bellona om at bequerellinnholdet i norsk hummer har økt dramatisk etter at utslippene fra Sellafield startet. På grunn av manglende målinger vet man imidlertid ikke hvor mye. Også dette varsler Bre nde at han vil gjøre noe med, for å sikre norsk fiskerinæring.

- Departementet vil sette i gang et arbeid for å gjennomgå målerutinene og i tillegg vil vi bruke mer ressurser og følge opp britiske myndigheter, sier Brende.

Han varsler også at han vil ta saken opp med miljøvernministrene i EU.

Verre enn Tsjernobyl

En ulykke ved Sellafield kan gjøre større skade enn eksplosjonen i Tsjernobyl-verket i Ukraina i 1986, konkluderer en ikke offentliggjort EU-rapport.

Rapporten kan bidra til at presset øker på britiske myndigheter til å stenge gjenvinningsanlegget for atomavfall nordvest i England.

Anlegget ligger bare 10 mil fra irskekysten, og irske myndigheter har lenge fryktet en ulykke. Terrorangrepene i USA 11. september har forsterket frykten for en ulykke. EU-rapporten som nyhetsbyrået Reuters har fått se innholdet i, vil ikke bidra til å dempe uroen over følgene av en lekkasje.

- Konsekvensene på lang sikt ved lekkasje fra Sellafield-tankene kan bli mye større enn følgene av Tsjernobyl-katastrofen på grunn av store mengder cesium-137 og andre radioisotoper i tankene i Sellafield-anlegget, står det i rapporten, som er utarbeidet for EU av miljøgruppen Wise Paris.

Noen utslipp fra Sellafield har avgitt radioaktiv stråling over nivåene som EU og OSPAR-konvensjonen for beskyttelse av det marine miljøet, sier er akseptable. (NTB)

UTLSIPPS-VERSTING: Sellafield-anlegget.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer