Saksøker Storbritannia?

Miljøvernminister Børge Brende undersøker nå muligheten for å saksøke Storbritannia for utslippene fra atomgjenvinningsanlegget i Sellafield.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg vil nå be Miljøverndepartementet ta kontakt med Utenriksdepartementet og regjeringsadvokaten med sikte på å få utredet et eventuelt grunnlag i internasjonale konvensjoner og internasjonal rett for å gå til sak mot britene når det gjelder disse utslippene, sier Børge Brende til NRK.

Den nye miljøvernministeren har også varslet at han vil forsøke å få med de nordiske miljøvernministrene på et felles initiativ overfor de britiske myndighetene for å begrense de radioaktive utslippene fra Sellafield.

Børge Brende har merket seg opplysninger fra miljøorganisasjonen Bellona om at bequerellinnholdet i norsk hummer har økt dramatisk etter at utslippene fra Sellafield startet. På grunn av manglende målinger vet man imidlertid ikke hvor mye. Også dette varsler Bre nde at han vil gjøre noe med, for å sikre norsk fiskerinæring.

- Departementet vil sette i gang et arbeid for å gjennomgå målerutinene og i tillegg vil vi bruke mer ressurser og følge opp britiske myndigheter, sier Brende.

Han varsler også at han vil ta saken opp med miljøvernministrene i EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer