Saksøker tabloidavis

Prins Charles raser etter at hans private notater er publisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske tabloidavisa Mail on Sunday er i klammeri med det britiske kongehuset etter at avisa publiserte utdrag fra prins Charles\' reisedagbok fra en tur til Hongkong i 1997, skriver The Guardian.

Reisedagboka, som prinsen har kalt «The Handover of Hong Kong», er fra den offisielle overrekkelsen av Hongkong til Kina. I dagboka omtaler Charles de kinesiske lederne som forferdelige gamle voksdukker, og omtaler hele den kinesiske seremonien som totalt smakløs.

Rett til privatliv

Kongehuset hevder overfor BBC at Charles motvillig har gått med på å saksøke Mail on Sunday for tyveri av åndsverk, og krenking av privatlivets fred.

- Som alle andre har prinsen av Wales rett til å skrive en privat dagbok uten at deler av den skal publiseres. Denne dagboka er ulovlig kopiert og gitt til Mail on Sunday, sier prinsens private sekretær, Sir Michael Peat, i en pressemelding.

Avisa hevder på sin side at de har fått tak i dagboka på fullt lovlig vis.

Forsøkte å stoppe den

Peat hevder at kongehuset fem ganger har forsøkt å få Mail on Sunday til ikke å publisere utdrag fra boka. Uten at avisa har reaget.

- Til tross for dette har Mail on Sunday fortsatt å publisere utdrag, selv om de visste at det var et brudd på prinsens rettigheter, sier Peat, og legger til at saken er prinsippielt viktig for prinsen og kongehuset.

Avisa er overrasket over søksmålet, og hevder at dagboka på ingen måte er et privat dokument. Der i gården er søksmålet også sett på som prinsippielt viktig. Men på en helt annen måte.

- Å rapportere om dokumentlekkasjer er en klassisk måte å drive journalistikk på. Vi er veldig overrasket over reaksjonen fra kongehuset, og tar de den til retten reiser det dramatiske spørsmål om pressens frihet i dette landet, sier en talsmann for Mail on Sunday.

- Historien forteller viktige ting om Storbritannias forhold til Kina, og prinsens innflytelse på britisk politisk tenkning. Vi mener folk har krav på å vite tronarvingens veloverveide syn på saker som har stor offentlig interesse.

«SOVJET-LIKNENDE SEREMONI»: Prins Charles er nådeløs mot kinesernes overtagelsesseremoni da de tok over Hong Kong i 1997. Her er han sammen med Kinas president Jiang Zhemin, og Storbritannias statsminister Tony Blair.