Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saksøker USAs visepresident

Cheney avslørte identiteten til CIA-agent for å hevne seg på ektemannen hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere CIA-agenten Valerie Plame saksøker USAs visepresident Dick Cheney, hans tidligere rådgiver Lewis Libby og president Bush sin rådgiver, Karl Rove, for å ha ødelagt karrieren hennes.

I 2002 sendte CIA Joseph Wilson, Plames ektemann, til Niger, for å finne ut om Saddam Hussein hadde forsøkt å kjøpe uran. Wilson avkreftet dette i rapporten sin. Like fullt dukket denne påstanden opp i president Bush sin tale til nasjonen i 2003. Da gikk Wilson ut i New York Times. I artikkelen «What I did\'t find in Africa» kritiserte han Bushadministrasjonens motiver for å gå til krig mot Irak

Åtte dager senere ble Valerie Plame avslørt som CIA-agent av den konservative skribenten Robert Novak.

Bare en ble tiltalt 

Det er brudd på føderal lov å røpe identiteten til CIA-agenter, og det ble iverksatt etterforskning av avsløringen. Libby er imidlertid den eneste som det har blitt reist straffesak mot.

Ifølge CNN er han tiltalt for mened og for å ha hindret etterforskningen. Han er også tiltalt for å løyet til FBI-agenter og en føderal storjury om når han fikk vite om Plames dekkhistorie og om hva han har fortalt reportere.

I forrige måned ble det klart at det ikke blir reist sak mot Karl Rove, mannen med tilnavnet «hjernen til Bush».

«La oss få ut alt sammen»
Under etterforskningen av Libby kom det fram at Cheney skal ha spilt en nøkkelrolle for å motbevise Wilsons påstander. Libby fortalte juryen at visepresidenten var så opprømt over Wilsons anklager at de diskuterte dem daglig etter at artikkelen sto på trykk.

BLE BRENT: Den tidligere CIA-agenten Valerie Plame ble brent etter at hennes mann, den tidligere ambassadøren Joseph Wilson, uttalte seg kritisk til Bushadministrasjonens lefling med etterretningsmateriale. Alle foto: Scanpix
BLE BRENT: Den tidligere CIA-agenten Valerie Plame ble brent etter at hennes mann, den tidligere ambassadøren Joseph Wilson, uttalte seg kritisk til Bushadministrasjonens lefling med etterretningsmateriale. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Han var veldig interessert i at sannheten kom fram, forteller Libby. Ifølge Libby skal Cheney ha sagt: «La oss få ut alt sammen».

Satte familiens liv i fare

Plame og Wilson går dermed til sivilt søksmål mot Cheney, Libby og Rove, samt ti andre tjenestemenn, for å ha satt livene til paret og deres barn i fare, melder BBC. Vise-presidenten og hans medsammensvorne anklages også for å ha brutt parets grunnlovsfestede ytringsrett og rett til privatliv.

- Dette søksmålet omhandler den bevisste og ondskapsfulle avsløringen (...) av Plame, som arbeidet med å samle etterretning for å forsvare landets sikkerhet, og som risikerte livet for sitt land, står det skrevet i søksmålet.

- De ødela Plames dekkhistorie ved å avsløre hennes sanne identitet til en reporter. I stedet for å konfrontere Wilson, startet disse medarbeiderne i Det hvite hus en kampanje for å diskreditere Wilson og Plame, og for å hindre at andre skulle komme med kritikk.

DICK CHENEY: Har ikke blitt tiltalt for medvirkning i «Plamegate». Nå reiser Plame og Wilson sivilt søksmål mot visepresidenten.
LEWIS LIBBY: Libby er den eneste som har blitt tiltalt i forbindelse med avsløringen.