SAKSØKES: Tesla-sjef Elon Musk saksøkes etter å ha beskyldt en britisk grottedykker for å være barneovergriper. Foto: AP / NTB Scanpix
SAKSØKES: Tesla-sjef Elon Musk saksøkes etter å ha beskyldt en britisk grottedykker for å være barneovergriper. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Elon Musk:

Saksøkes etter pedoanklager

Den britiske grottedykkeren Vernon Unsworth går til søksmål mot Tesla-sjef Elon Musk etter å ha blitt anklaget for pedofili.

I sommer var hele verdens øyne rettet mot fotballaget som var fanget i en grotte i Thailand. I løpet av noen dramatiske uker ble alle de tolv guttene og deres trener reddet helskinnet ut av grotta.

Mens grottedykkerne er blitt lovprist for sin innsats, har Elon Musk ved gjentakende tilfeller anklaget dykkeren Vernon Unsworth for å være en barneovergriper. Nå har sistnevnte sett seg lei av anklagene, og saksøker Musk for 75 000 dollar (620 000 kroner).

I søksmålet krever Unsworth oppreisning for skaden han har blitt påført, og ønsker at Musk skal straffes slik at det kan forhindre ham i å komme med liknende anklager seinere, ifølge BBC.

Det står også at Musk benyttet Twitter-brukeren sin, med over 22 millioner følgere, til å publisere «falske og ærekrenkende anklager» mot Unsworth.

TEST: Elon Mussk tester en ubåt i barnestørrelse, i håp om at den kan være til hjelp i grotta i Thailand. Video: Elon Musk / CNN Vis mer

Benekter anklagene

I søksmålet går det fram at Unsworth aldri har vært gift med en tolvåring og at han først begynte å reise til Thailand i 2011 for å utforske og kartlegge landets grotter, ifølge NTB.

- Unsworth er ikke pedofil. Unsworth har aldri utført pedofile handlinger. Unsworth har aldri voldtatt barn, heter det i søksmålet.

I første omgang har Unsworth reist erstatningskrav i California, men varsler samtidig at han vil reise et separat krav mot Musk i London.

Elon Musk har til gode å kommentere den siste utviklingen i saken, men har vært klar over at Unsworth vurderte søksmål siden den første angrepet. I august stilte han blant annet dette spørsmålet til sine Twitter-følgere.

Konfliktens opprinnelse

Det hele begynte med at Musk sendte en miniubåt til Thailand, som han håpet ville bidra til redningsarbeidet. Thailandske myndigheter takket til slutt nei til Musks tilbud, og etter at redningsaksjonen var over fikk Musk krass kritikk fra Unsworth.

- Han kan stikke ubåten der det gjør vondt. Det var ingen sjanse for at det kom til å fungere. Han ante ikke hvordan passasjene i grotta var, sa Unsworth, som omtalte det hele som et PR-stunt.

- Han (Musk, red.anm.) ble bedt om å forlate stedet veldig raskt. Det var det han skulle ha gjort, sa grottedykkeren.

TESLA: En gruppe belgiske forskere bruker i denne videoen bare noen sekunder for å få tak i informasjonen de trenger for å stjele en Tesla - uten å bruke nøkkel. Forskerne ønsker ikke å gå ut med hvilket utstyr som trengs for å gjenskape eksperimentet. Video med tillatelse: COSIC Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/stjeler-tesla-p... Vis mer

Første angrep

Da rant det over for Musk, som gikk til et voldsomt personangrep på Twitter.

«Vet du hva, du trenger ikke vise videoen. Vi skal få en av miniubåtene til å gå hele veien til grotte fem, null problem. Sorry 'pedo-fyr', du ba om det», skrev Musk på Twitter.

Twitter-meldingen vakte sterke reaksjoner, og etter at Unsworth truet med søksmål, valgte Musk å beklage uttalelsen. Han sa han var sint fordi Unsworth hadde kommet med flere usannheter.

«Uavhengig av det så rettferdiggjør ikke hans handlinger mot meg mine handlinger mot ham, og for det beklager jeg til mr. Unsworth og de selskapene jeg representerer som leder», lød beklagelsen fra Musk.

Andre angrep

Da Unsworth en måned seinere gjentok truslene om søksmål, rant det over for Musk på ny. I en e-post til nettstedet Buzzfeed kom han med nye - og om mulig grovere - karakteristikker av Unsworth.

«Jeg foreslår at dere ringer folk dere kjenner i Thailand, finner ut hva som faktisk skjer og slutter med å forsvare denne barnevoldtektsmannen, ditt jævla rasshøl», skriver Musk i e-posten, og fortsetter med spesifikke anklager mot dykkeren.

Buzzfeed skrev at Musk ikke har kommet med bevis som støtter opp om anklagene, og de har selv ikke klart å verifisere dem. Unsworth har på sin side benektet enhver anklage fra Musk.