Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saksøkes for manipulasjon av oljepriser

- En av de største manipulasjonene av oljepriser noen sinne.

NORGES RIKESTE KYPRIOT:  To av John Fredriksens selskaper saksøkes av amerikanske myndigheter. Foto: Sveinung U. Ystad
NORGES RIKESTE KYPRIOT: To av John Fredriksens selskaper saksøkes av amerikanske myndigheter. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To selskaper som eies av John Fredriksen saksøkes av amerikanske myndigheter i det som skal være en av de største aksjonene mot oljeprismanipulasjon noen sinne, melder Reuters

To oljetradere saksøkes også.

Totalt skal de ha tjent 50 millioner dollar — cirka 300 millioner kroner på å manipulere oljemarkedet i 2008, mener det amerikanske råvaretilsynet CFTC. 

Dumpet prisen Etter først å ha manipulert oljeprisen opp, skal de ha dumpet store mengder olje ut på markedet. Oljeprisen stupte da bratt, noe de saksøkte har tjent penger på.  

- Dette er veldig alvorlig. Det er sjelden vi hevder at noen har manipulert oljemarkedet med så stor ulovlig fortjeneste, sier Bart Chilton, leder i CFTC til Reuters.  

Norskfødte Fredriksen er i dag kypriotisk statsborger, og nummer 72 på lista over verdens rikeste. Han navngis ikke i søksmålet, men kontrollerer de to selskapene som saksøkes, Parnon Energy og Arcadia Energy.  

De to traderne som saksøkes har tidligere vært involvert i en tilsvarende sak der BP måtte betale 15 millioner kroner i bot for manipulasjon av oljemarkedet.

Risikerer rekordbot Hvis de blir dømt, risikerer de saksøkte å måtte ut med en erstatning på tre ganger beløpet de har tjent på manipulasjonen, med andre ord opp til 900 millioner kroner. Det vil i så fall være den neste største boten i råvaretilsynets historie.

- Når vi ser hvordan forbrukerne lider ved oljepumpene må vi forfølge slik aktivitet som dette med alle tilgjengelige midler, sier Bart Chilton. 

Ledelsen i det Fredriksen-eide selskapet Frontline Ltd. var ikke tilgjengelig for å kommentere saken ovenfor NTB onsdag.
- Det er på langt nær sikkert at noen her i dag kjenner til denne historien fra USA, fikk nyhetsbyrået opplyst.

Det har ikke lykkes Dagbladet å innhente kommentar fra noen personer rundt John Fredriksen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media