Saksøkt etter voldtektsanmeldelse

Voldtektssaken mot ham ble henlagt, nå krever mannen 180 000 kroner i erstatning for ærekrenkelse. -Vi frykter for kvinners rettssikkerhet, sier Tove Smaadahl for krisesentrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor høst tok en mann ut privat søksmål mot en kvinne som anmeldte ham for voldtekt. Anmeldelsen ble henlagt på grunn av bevisets stilling, og nå krever mannen 180 000 kroner av kvinnen for ærekrenkelse. Den påståtte voldtektsforbryteren gikk til injuriesøksmål under etterforskningen av voldtektssaken. Voldtektssaken ble henlagt før erstatningssaken kom opp.

Blir ikke trodd

- Når en voldtektssak blir henlagt, kan det se ut som det er fritt fram for overgriperen til å gå til injuriesaksmål, sier Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet til Dagsavisen. Organisasjonen frykter flere vil gå til injuriesøksmål mot voldtektsofre fordi de ikke blir trodd.

I løpet av de siste året har to menn gått til injuriesaksmål mot voldtektsofre etter politianmeldelse av voldtekt. Forrige gang måtte kvinnen betale erstatning til den mannen hun selv mente hadde voldtatt henne. Den 20. mars skal en tilsvarende sak opp for Søre Sunnmøre herredsrett i Volda.

Mange saker henlagt

Krisesentrene frykter at kvinner i verste fall ikke vil tørre å politianmelde voldtekter fordi de risikerer erstatningssøksmål.

Det foreligger forslag om lovendring, slik at retten kan utsette en sak om ærekrenkelse til det foreligger en rettsavgjørelse i voldtektssaken. Men det hjelper lite, så lenge de fleste voldtektssaker blir henlagt, mener Smaadahl. Bare én av ti voldtektsforbrytere som havner i rettsapparatet, blir dømt.

-Bevistyngden må være stor for å få en overgriper dømt. Kvinner blir oftest ikke trodd, og jeg nekter å tro at ni av ti kvinner anmelder falskt, sier Smaadahl.

tonje.merete.viken@dagbladet.no