Saksøkt for 6,7 millioner

I dag sitter Helene Sandvig i retten for å forsvare seg etter et forbrukerprogram. - Trusler om søksmål er en del av vår hverdag, sier Øystein Kristiansen i konkurrenten TV 2 hjelper deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helene Sandvig og kollegene i Helserefleks sitter nå i rettssal 207 på Oslo Tinghus, saksøkt for nesten 7 millioner kroner. Helserefleks, som nå heter

Puls, er stevnet for retten etter et innslag om

Laserklinikken i Sandvika.

Fremstilt negativt

Innslaget ble sendt 27. januar 1999 og handler om måten klinikken ble drevet på. I programmet kom det frem at en annonsetekst fra 1996 var i strid med Kvakksalverloven.

Noen måneder etter programmet gikk eieren av Laserklinikken, Anne Harila, ut og truet med å saksøke NRK. Harila mener at hun ble fremstilt ensidig og negativt, at hun blir beskyldt for å drive virksomheten sin ulovlig og at Helserefleks gir uttrykk for at hun burde bli anmeldt til politiet.

Dessuten hevder Harila at hun ikke fikk komme med sin versjon av saken før programmet ble sendt.

Harila hevder også at NRKs medarbeidere hadde personlig motiv for å ramme klinikken og at journalist Elisabeth Hansen selv hadde klaget klinikken inn for Fylkeslegen i Akershus bare noen uker før programmet gikk på lufta.

Harila krever flere uttalelser kjent døde og maktesløse og vil bevise i retten at laser fungerer.

Kravet har steget

Den gang ville Harila saksøke NRK for 750 000 kroner. Men nå har kravet steget til over 6 millioner kroner fordi Laserklinikken vil ha kompensasjon fordi klinikken gikk dårlig etter programmet. I tillegg til NRK er Einar Førde, programleder Helene Sandvig, redaktør Oddbjørg Aasen Bjørgdal og journalisten som laget programmet, Elisabeth Hansen, personlig saksøkt. Jurist Anne Kjersti Befring, som uttalte seg på vegne av

Den norske lægeforening

, er også saksøkt i saken.

Harilas advokat er Per Danielsen. Danielsen mener at det går at å kreve erstatning fra NRK selv hvis NRK blir frifunnet for injurier.

Faktasjef Per Arne Kalbakk fra NRK sitter selv i retten i dag for å følge saken.

- Vårt poeng er at vi ikke har sagt at Laserklinikken drev ulovlig, men derimot at de drev med ulovlig markedsføring av helsetjenester, sa Kalbakk til NTB på fredag.

Enda en sak venter

Samtidig som saken om Laserklinikken kommer opp, blir NRK truet med flere injuriesøksmål. Eiendomsmegler Gunnar Krogsveen fikk kjørt seg da

Brennpunkt

satte fokus på ektepar som kjøpte et hus fullt av feil. Eksperter mener at huset som Tove og Aage Ulseth kjøpte via Krogsveen, er så fullt av feil at det lønner seg å rive huset fremfor å prøve å rette dem opp. I Brennpunkt kom det frem at både megler og Asker kommune visste om feilene. Flere naboer fikk beskjed om ikke å fortelle ekteparet sannheten om huset med alle hemmelighetene.

Etter at innslaget ble sendt i januar, har det kokt rundt boligsalget. Både Krogsveen og Asker-ordfører Morten Strand har fått kuler i posten. Krogsveen har gitt signaler om at megleren kan ha begått feil ved salget, og han har også sendt ut pressemelding om at ekteparet Ulseth kan heve kjøpet. Men i februar kom plutselig en helt annen beskjed:

Krogsveen vil saksøke NRK hvis ikke flere uttalelser i programmet blir trukket tilbake. Men dét har redaktør Per Anders Johansen avvist på det sterkeste.

- Programmet er godt dokumentert. Vi ga Krogsveen mulighet til tilsvar, noe han avsto fra. Han fikk se programmet på forhånd. Det gjorde også NRKs jurist. Det er ingenting nytt som kommer frem i brevet fra advokaten i forhold til programmet, sier Johansen til fagbladet Journalisten.

Prøver å stoppe dårlig omtale

Redaksjonssjef Øystein Kristiansen i TV 2 hjelper deg er vant til at det trues med søksmål når forbrukerjournalistene begynner å grave i saker.

- Jeg tror vi ble truet med søksmål etter det første programmet vårt i 1994. Det er veldig vanlig at det involveres advokater på begge sider, det har vært en del av vår hverdag siden begynnelsen, sier Kristiansen.

TV 2 hjelper deg har aldri tapt i retten. Programmet har heller aldri blitt felt i PFU.

- Kommer det flere trusler om søksmål nå enn før?

- Vi opplever slike trusler ofte. Trøkket har vært stort i mange år, det er veldig ofte at det blir vifta med søksmål. Noen gjør det tidlig i den tro at det avskrekker oss fra å se videre på saker.

Men når folk får se nærmere på dokumentasjonen som journalistene sitter på når de lager programmene, er det få som vil gå til retten. Trusler om søksmål blir trukket tilbake.

- Vi har veldig gode dokumentasjonsrutiner og er veldig ryddige, sier Kristiansen.

SAKSØKT:</B> Journalist Elisabeth Hansen og Helene Sandvig møtte i retten i dag, tre år etter programmet om Laserklinikken i Sandvika.
SAKSØKER:</B> Anne Harila ved Laserklinikken mener at NRK fremstilte henne og virksomheten i et dårlig lys og at hun tapte kunder etter programmet. Advokat Per Danielsen mener at NRK kan dømmes.
SAKSØKT:</B> Einar Førde er ikke lenger kringkastingssjef, men er likevel saksøkt.