Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avskoging i Colombia

Saksøkte staten for å hogge ned regnskogen - fikk historisk medhold

Miljøvernere i Colombia vant fram i høyesterett.

LETER ETTER GULL: En gruvearbeider vasker sand og jord på leting etter gull. Bildet er fra Amazonas-regnskogen I Brasil. Foto: NTB scanpix
LETER ETTER GULL: En gruvearbeider vasker sand og jord på leting etter gull. Bildet er fra Amazonas-regnskogen I Brasil. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gruppe miljøvernere saksøkte i januar den colombianske stat for å ikke beskytte regnskogen i Amazonas godt nok.

De 25 miljøvernerne mente at regjeringens manglende evne til å stoppe ødeleggelsen av Amazonas «ødelegger deres framtid og er et brudd på den konstitusjonelle rettigheten om å leve i sunt miljø, samt få mat og vann», skriver Reuters.

Gruppa vant fram i det miljøvernere kaller en historisk rettsavgjørelse.

ISOLERT: For å bevise at indianerstammene som lever uten kontakt med overden finnes, laget organisasjonen «Survival» denne filmen for å vise at det i vår tid fortsatt finnes mennesker som lever uten teknologi. Video: Uncontactedtribes.org Vis mer Vis mer

Dømt til å handle

I en kjennelse utsendt torsdag mener Colombias høyesterett at regjeringen må komme med tiltak som beskytter regnskogen bedre. Om fire måneder må de ha en handlingsplan klar om hvordan de skal stoppe avskogingen i landet, skriver Reuters.

Regnskogen i Amazonas er verdens største regnskog og strekker seg over flere land, blant dem Colombia.

I regnskogen finnes det svært mange attraktive råvarer, som tømmer, olje og mineraler. Den er også hjem for mange dyr, plantearter som vi trolig ennå ikke har oppdaget og ulike grupper urfolk.

Det at skogen er så attraktiv, har ført til en massiv avskoging. Ifølge Regnskogfondet forsvinner det 46 000 km² regnskog i verden i året - et område på størrelse med Danmark.

Ifølge Reuters har avskoging av regnskogen i Colombia økt med 44 prosent fra 2015 til 2016.

Historisk

Rettighetsorganisasjonen Dejusticia, som støttet saksøkerne i denne saken, sier til Reuters at dette er første gang et søksmål av denne typen har vunnet fram i Latin-Amerika.

- Dette er en historisk kjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Dette pålegger regjeringen å ta konkrete tiltak for å beskytte landet og planeten vi bor på, sier César Rodríguez Garavito, direktør i Dejusticia og advokat for saksøkerne, i en pressemelding på organisasjonen sine nettsider.

I kjennelsen mener høyesterett at Amazonas er et så kalt «rettssubjekt», som betyr at den har rettigheter, slik som vi mennesker har.

- Retten fastslår viktigheten av å beskytte framtidige generasjoners rettigheter, og erklærer til og med at Amazonas er et rettssubjekt, sier Camila Bustos, en av saksøkerne og medlem av Dejusticia, til Reuters.

Organisasjonen skriver at også elva Atrato ble et «rettssubjekt» etter en kjennelse i fjor. Det forplikter staten til å beskytte, bevare, vedlikeholde og plante ny skog ved elva.

Må komme med handlingsplan

I kjennelsen legger retten vekt på at avskoging er en viktig kilde til klimagassutslipp, som igjen bidrar til klimaendringer. De mener også at det har blitt gjort for lite for å beskytte skogen.

- Til tross for mange internasjonale forpliktelser og forskrifter, er et klart at den colombianske regjeringen ikke har håndtert problemet med avskoging i Amazonas effektivt nok, skriver de ifølge Dejusticia.

Reuters skriver at retten mener at ødeleggelsen av Amazonas fører til en «umiddelbar og alvorlig» skade for barn og voksne, og framtidas generasjoner.

- Uten et sunt miljø vil ikke rettssubjekter og levende vesener generelt være i stand til å overleve. La oss å sikre våre barn og framtidige generasjoner disse rettighetene, heter det i kjennelsen.

Den colombianske regjeringen foreløpig ikke kommentert saken.

STORE OMRÅDER: Amazonas-regnskogen er den største regnskogen på jorda, og er hjemmet til tusenvis av plante - og dyrearter. Foto: NTB scanpix
STORE OMRÅDER: Amazonas-regnskogen er den største regnskogen på jorda, og er hjemmet til tusenvis av plante - og dyrearter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tapte rettssak

Dette er imidlertid ikke første gang at klima er tema i en rettssak. Her til lands ble den første klimarettssaken holdt i fjor høst.

Greenpeace, Natur og Ungdom (NU) og Besteforeldrenes klimaaksjon saksøkte i fjor staten for oljeleting i Barentshavet.

Organisasjonene mente at 23. konsesjonsrunde i 2016, der det ble åpnet for oljeleting i Barentshavet, bryter med Grunnlovens paragraf 112 og i tillegg er i strid med Parisavtalen.

Miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

Oslo tingrett avviste organisasjonenes krav om at vedtaket må kjennes ugyldig og slår også fast at staten har iverksatt tiltak slik loven krever.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling