Avskoging i Colombia

Saksøkte staten for å hogge ned regnskogen - fikk historisk medhold

Miljøvernere i Colombia vant fram i høyesterett.

LETER ETTER GULL: En gruvearbeider vasker sand og jord på leting etter gull. Bildet er fra Amazonas-regnskogen I Brasil. Foto: NTB scanpix
LETER ETTER GULL: En gruvearbeider vasker sand og jord på leting etter gull. Bildet er fra Amazonas-regnskogen I Brasil. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En gruppe miljøvernere saksøkte i januar den colombianske stat for å ikke beskytte regnskogen i Amazonas godt nok.

De 25 miljøvernerne mente at regjeringens manglende evne til å stoppe ødeleggelsen av Amazonas «ødelegger deres framtid og er et brudd på den konstitusjonelle rettigheten om å leve i sunt miljø, samt få mat og vann», skriver Reuters.

Gruppa vant fram i det miljøvernere kaller en historisk rettsavgjørelse.

Dømt til å handle

I en kjennelse utsendt torsdag mener Colombias høyesterett at regjeringen må komme med tiltak som beskytter regnskogen bedre. Om fire måneder må de ha en handlingsplan klar om hvordan de skal stoppe avskogingen i landet, skriver Reuters.

Regnskogen i Amazonas er verdens største regnskog og strekker seg over flere land, blant dem Colombia.

I regnskogen finnes det svært mange attraktive råvarer, som tømmer, olje og mineraler. Den er også hjem for mange dyr, plantearter som vi trolig ennå ikke har oppdaget og ulike grupper urfolk.

Det at skogen er så attraktiv, har ført til en massiv avskoging. Ifølge Regnskogfondet forsvinner det 46 000 km² regnskog i verden i året - et område på størrelse med Danmark.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer