HAR SUKSESS: Cameron (t.v.) og Tyler (t.h.) Winklevoss brukte deler av pengene de fikk etter forliket med Facebook til å investere i bitcoins. Det har betalt seg. Foto: Adam Hunger / Reuters / NTB Scanpix
HAR SUKSESS: Cameron (t.v.) og Tyler (t.h.) Winklevoss brukte deler av pengene de fikk etter forliket med Facebook til å investere i bitcoins. Det har betalt seg. Foto: Adam Hunger / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Saksøkte Zuckerberg for å ha stjålet ideen til Facebook. Nå er de blitt bitcoin-milliardærer

Winklevoss-tvillingene la gullegget.

(Dagbladet): Cameron og Tyler Winklevoss (36) ble først kjent da de deltok i Beijing-OL som roere for USA - men tvillingene er nok enda mer kjent for å ha saksøkt Mark Zuckerberg for å ha stjålet ideen til Facebook fra dem. Nå er de ifølge Telegraph blitt de første offentlige personene som innehar bitcoins til over 1 milliard dollar (8,3 milliarder kroner).

Tvillingene, som har tilnavnet Winklevi eller Winklevii, studerte ved Harvard, der de sammen med en medstudent utviklet ConnectU, et sosialt nettverk for studentene ved universitetet, der brukerne kunne legge hverandre til som venner, poste oppdateringer og sende meldinger - ikke helt ulikt Facebook.

SAMARBEIDET: Mark Zuckerberg samarbeidet med Winklevoss-tvillingene om den sosiale tjenesten ConnectU, men ble saksøkt for å ha tatt med seg ideen og kildekoden for å lage Facebook. I 2008 inngikk partene forlik verdt 65 millioner dollar (540 millioner kroner). Foto: Steven Senne / AP / NTB Scanpix
SAMARBEIDET: Mark Zuckerberg samarbeidet med Winklevoss-tvillingene om den sosiale tjenesten ConnectU, men ble saksøkt for å ha tatt med seg ideen og kildekoden for å lage Facebook. I 2008 inngikk partene forlik verdt 65 millioner dollar (540 millioner kroner). Foto: Steven Senne / AP / NTB Scanpix Vis mer

Forlik

I 2003 inviterte de medstudent Zuckerberg til å bli med på prosjektet, og inngikk en muntlig avtale med den seinere Facebook-gründeren. Men året etter saksøkte de ham for kontraktsbrudd og hevdet at han hadde tatt med seg ideen og kildekoden til ConnectU. Facebook på sin side gikk til motsøksmål for et Winklevoss-prosjekt kalt Social Butterfly.

Et forlik mellom Winklevoss-tvillingene og Facebook verdt 65 millioner dollar (540 millioner kroner) ble inngått i 2008. Cameron og Tyler brukte i 2013 11 millioner dollar (91 millioner kroner) av forlikssummen til å investere i bitcoins, og tilegnet seg ca. 1 prosent av verdens beholdning av kryptovalutaen.

I 2013 var en bitcoin verdt rundt 120 dollar (1000 kroner). Men fire år seinere er verdien hele 11 395 dollar (ca. 95 000 kroner) - og med ca. 100 000 bitcoins i «lommeboka» har Winklevossenes beholdning altså passert 1 milliard dollar.

- Vi har aldri solgt en bitcoin, vi kjører et langsiktig løp, sa Cameron for to år siden. Tyler uttalte i fjor at bitcoins er «som en bedre utgave av gull».

OL-DELTAKERE: Winklevossene representerte USA i roing under Beijing-OL i 2008 og kom til finalen. Foto: Mustafa Özer / AFP / NTB Scanpix
OL-DELTAKERE: Winklevossene representerte USA i roing under Beijing-OL i 2008 og kom til finalen. Foto: Mustafa Özer / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Børsplaner

En håndfull andre personer har bitcoins for over 1 milliard dollar, men felles for dem er at de ikke er offentlige personer. Det gjelder bl.a. valutaens oppfinner Satoshi Nakamoto - som er et pseudonym.

Det antas at tvillingene har sittet på bitcoin-beholdningen i håp om å starte et børsnotert fond i New York - men pga. skepsisen fra tradisjonelt finansliv har de hatt vanskeligheter med å få tillatelse.

Tunge finansaktører som Lloyd Blankfein, adm.dir. i storbanken Goldman Sachs, er blant dem som avskriver bitcoin som svindel. USAs sentralbank har også utstedt en advarsel om at digitale valutaer kan utgjøre en risiko for stabiliteten i finanslivet.

- Disse digitale valutaene gir kanskje ikke grunn til stor bekymring med dagens bruksnivå, men dersom de tas i bruk i stor skala, kan mer alvorlig finansiell uro bli resultatet, sier sentralbanksjef Randal Quarles ifølge Reuters.

Brukt i kriminalitet

På den annen side fikk børsen Chicago Mercantile Exchange (CME) i forrige uke tillatelse til å utstede bitcoin-futures. Dette ses som et tegn på at valutaen er i ferd med å vinne troverdighet, samtidig har det skjøvet prisen i været.

Men bitcoins har fremdeles et ry for å være viden brukt i lyssky aktivitet, siden transaksjonene og brukerne bak nettaliasene kan være vanskelige å spore. Derfor ønsker EU, inkludert Storbritannia, å legge virtuelle valutaer under regelverket for hvitvasking.

Selvforsterkende effekt

Torbjørn Bull Jenssen, analytiker og bitcoin-ekspert i konsulentfirmaet Menon, opplyser at verdien på valutaen har skutt særlig i været det siste året. Han forteller at verdistigningen er resultatet av en selvforsterkende effekt.

- Verdien stiger sakte i starten, men så kommer tekniske oppdateringer, og prisen stiger. Det fører i sin tur til mer oppmerksomhet, og enda flere fatter interesse. Dermed har vi en spiral, sier han til Dagbladet.

BITCOIN-EKSPERT: Torbjørn Bull Jenssen, analytiker i konsulentfirmaet Menon. Foto: Menon Economics
BITCOIN-EKSPERT: Torbjørn Bull Jenssen, analytiker i konsulentfirmaet Menon. Foto: Menon Economics Vis mer

Jenssen sier det hjelper at store finansaktører som CME har begynt å utvikle bitcoin-produkter. Han peker også på at valutaen stedvis er mer brukbar enn den lokale valutaen.

- Internasjonale overføringer er ofte dyre eller ikke mulige. For land med store finansielle problemer, som Zimbabwe og Venezuela, er bitcoin mye lettere å bruke, sier han.

Fremdeles risiko

Samfunnsøkonomen mener vi bare har sett begynnelsen på hva bitcoin-systemet kan utvikle seg til å bli, men understreker at det fremdeles bærer med seg risiko; mer enn én gang har markedsplasser gått under, og brukerne har tapt hele beholdningen.

- Det er fremdeles fare for at børser blir nedlagt eller blir hacket, eller at myndigheter legger hindringer i veien. Likevel har bitcoin vist en vanvittig tilpasningsevne, sier han.

Jenssen peker på det paradoksale i at enkelte lands myndigheter ønsker å skattlegge bitcoin-transaksjoner, samtidig som de ønsker å forby valutaen fordi den angivelig ikke har verdi.

- Dermed bidrar de til å legitimere den, sier han.