Salen kokte for Erna

- Kjære alle sammen, dere har vært med på å skape historie.

 TOK TIL TÅRENE:  Erna Solberg på talerstolen under valgvaken til Høyre i Oslo. Da hun skulle takke familien, tok følelsene overhånd. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TOK TIL TÅRENE: Erna Solberg på talerstolen under valgvaken til Høyre i Oslo. Da hun skulle takke familien, tok følelsene overhånd. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til øredøvende jubel ble Erna Solberg klappet opp på scenen på Høyres valgvake.

 - Kjære alle sammen. I dag har dere vært med på å skape historie, sa Erna Solberg fra scenen - før jubelen braket løs igjen.

Hun kom så vidt fram, på grunn av den store folkemengden og alle journalistene som hadde ventet på henne i timesvis.

- Vi har vist at valget vinnes ikke på fire ukers valgkamp. Det vinnes på fire års hardt arbeid.

- I 2009 fikk vi 10,8 prosent på en av meningsmålingene. I dag har vi fått et valgresultat som gir omtrent 27,8 prosent. Det valget er vunnet av utrolig mange av dere, sier Erna Solberg.

Hun takket Unge Høyre, Høyres seniorer og ansatte og lokalpolitikere over hele landet.

- Vår dugnad har vært historisk. Aldri før har vi hatt et grasrotapparat som har vært så stort og så gjennomført. Tusen, tusen takk for innsatsen, sa Erna Solberg.

Gråt på scenen Hun takket særlig Sindre, Ingrid og Erik - mannen og barna hennes - og da kom tårene hos den kommende statsministeren.

Salen responderer med å rope taktfast «Sindre, Sindre, Sindre»

- Deres kjærlighet og deres hjemmegrasrotorganisering har fått dette til å fungere, sa Solberg mens tårene trillet.

- I dag hadde vi valget mellom 12 år med en rødgrønn regjering og dere vet hva? Nye ideer og bedre løsninger.

- Velgerne har gitt oss mandat til å gjennomføre Høyres program, sa Solberg, som mente det var god grunn til å takke velgerne denne kvelden.

- Takk til velgerne for tilliten. Vi lover å gjøre oss tilliten verdig.

3. november 1990 gikk Jan P. Syse av som statsminister. 23 år seinere har velgerne bestemt at Høyre igjen skal få statsministeren.

Tok ringerunde Erna Solberg forteller at hun allerede har ringt og snakket med de andre borgerlige partilederne, og gratulert dem med et historisk resultat. Det er sammen med dem hun skal regjering.

Til slutt takket hun også den rødgrønne regjeirngen.

- Selv om vi er politisk uenige, fortjener de vår respekt for den jobben de har gjort og takknemlighet for at de tar på seg folkevalgte verv.

- Ikke minst er det grunn til å takke Jens Stoltenberg for at han har stått opp og vært et symbol i tøffe tider for en hel nasjon. Vi har rom for å være generøse, sa Solberg.

 JUBEL:  Det var en tydelig stolt partileder som mottok stående applaus fra sine egne under gårsdagens valgvake. Foto: Cicilie Andersen.
JUBEL: Det var en tydelig stolt partileder som mottok stående applaus fra sine egne under gårsdagens valgvake. Foto: Cicilie Andersen. Vis mer

Men nå har hun overtatt stafetten, og det forplikter.

- Vi har lovet å gi dette landet en ny regjering, sier  Erna Solberg og avsluttet med:

- Det er nå jobben begynner.

Ut fra valgvaken tok store mengder Høyre-tilhengere og et kobbel av pressefolk turen fra SAS-hotellet ved Holbergs plass og oppover til Stortinget sammen med Erna Solberg.

Der venter nå den tradisjonelle partilederdebatten.

 ERNA RINGTE:  Partileder Siv Jensen snakker med Erna Solberg på mobilen under Fremskrittspartiets valgvake på Ballrom i Oslo mandags kveld. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ERNA RINGTE: Partileder Siv Jensen snakker med Erna Solberg på mobilen under Fremskrittspartiets valgvake på Ballrom i Oslo mandags kveld. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer